Hangzatos cím. Figyelemfelkeltő. Azonban érdekes, hogy az érzetet és a hatást meg lehet élni! Persze nem egy forrásról van szó, aminek a vízéből merítünk és iszunk – vagy megfürdünk benne. Nem, a lehetőség arra, hogy sok-sok évet visszanyerjünk elvesztegetett ifjúságunkból, az egy viszonylag hosszú és következetességet igénylő folyamat.

A gerontológia, mint tudomány, folyamatosan keresi a választ arra, hogy lehet megállítani az öregedési folyamatokat, illetve lehetőség szerint visszafordítani a sejtek megfelelő szintű, egészségű osztódási folyamatát. A leginkább veszélyeztető tényező, a telomerek rövidülése. Ez a DNA lánc végén található rész, amely minden osztódás során sérül, így értelemszerű, hogy bizonyos mutáció jelentkezik az új sejtekben, nem képesek a pontos és korábbi minta tökéletes másolására. A telomerek sérülésére igen erősen kihat az életmód, mert a nem megfelelő étkezés, élvezeti szerek, stressz, rossz alvás, intenzív mozgás elhagyása mind segíti az örökítő anyagok sérülését.
Ezerszer halljuk, olvassuk, hogy ne dohányozzunk, ne igyunk alkoholt, sportoljunk, kerüljük a stresszt, de ezt sokan mindaddig figyelmen kívül hagyják, ameddig be nem üt a baj! Pedig vannak egyszerű megoldások is, amivel tizenéveket nyerhetünk, korunknak ellentmondó külsőt kaphatunk vissza (természetesen pozitív értelemben!).

fiatalság megőrzése kortalanság kollagén örök fiatal

Számomra ezt egy speciális fehérje segítette, konkrétan a kollagén. Elnézést, ha most egy kicsit tudományosabb szintre lépek, azonban igazolásul a tényeket szeretném bemutatni. Azt több más forrásból is olvashatjuk, hogy a kollagének milyen pozitív szerepe van a külső (és belső!) testi megjelenés esetében. Felelős a bőr (erek, izmok) rugalmasságáért, a csontozat ásványi anyag visszatartásáért, az összes kötőszövetünk megtartó erejéért, a szem egészségéért, de a haj, köröm állapotát is befolyásolja. Ez igen komplex hatás, nem véletlen, hogy testfehérjéink 35-45 % kollagén fehérjékből (5 fő csoportja van) épül fel. Ha egy átlag 70 kilós ember ~10 kg fehérjét „tartalmaz”, akkor ebből 3,5-4,5 kg a kollagén. A kollagén legfőbb építőköve két aminosav, a glicin és a prolin (átlag 45-54 %!). Ez a két aminosav szinte semmi más élelmiszerből nem pótolható, szinte csak a kollagénből! Testünk képes előállítani a glicint, ez azonban a kor előrehaladtával csökken (!), és döbbenetes tény, de 50-60 éves kor körül elveszítjük testkollagénünk 40-60 %-át! Nem véletlen a ráncosodás, bőrszárazság, szem romlása, csontozat sérülékenysége, ízletek kopása! Napi szinten az elvesztett energiát már könnyedén pótoljuk élelmiszerekkel (gyakran túlzóan), de a megfelelő aminosavakat eléggé figyelmen kívül hagyjuk. Ráadásul az étkezési tanácsokban az a leggyakoribb, hogy idős korban csökkenteni kell a fehérje bevitelt (???). Átlagosan egy nap 15 g kollagén épül le szervezetünkben, ami megfelelő fehérje bevitel nélkül nem pótolható, így nem csoda, ha az öregedési folyamatok látható és érezhető jeleit észleljük. Ez ráadásul egy olyan spirál, amiben nehézzé válik a mozgás, a kevesebb mozgással pedig nincs késztetése az ízületeknek a regenerációra!

Nekem a kollagén jelenti az élet (és fiatalság!) forrását, mert visszaadta számomra a mozgás maximális szabadságát, és ezen felül érzetben, külsőben sem hasonlítok korosztályom átlagához. Nem volt rövid az út, ami ide vezetett, de mivel eredményes, és mások által is visszaigazolt, így bátran javaslom 35-40 éves kor felett a kollagén megfelelő mennyiségű fogyasztását. Erre a következő cikkben térek ki.