Egyszerűsítsük le a fogyáshoz vezető út tervezetét. Általában a kezdeményezés az esztétika oldaláról, vagy az egészség védelem szempontjai szerint indul, hogy a súlyfelesleget jó lenne leadni. Tulajdonképpen egyik sem mérhető azonnal, közvetlenül csak a remény az, ami a végeredményt segíti, igazolja.

Van azonban egy nagyon (!) egyszerű lehetőség, hogy megtapasztaljuk azt, mennyivel könnyebbé tehetjük az életünket, ha megszabadulunk sok-sok felesleges kilogrammtól, amit magunkon cipelünk!

Naponta kell saját magunkat megmozgatni – séta, lépcső, egyéb mozgás -, és ekkor a már megszokott módon végezzük a rutin tevékenységünket, mivel szervezetünket „hozzá szoktattuk” a terheléshez, testsúlyunkhoz. Ez persze jelentős súlytöbblettel nem olyan egyszerű, de mégis „elviseljük”, mert megszoktuk.

Hogyha ténylegesen szembesülni szeretnénk azzal, hogy ez mit jelent, akkor fogjunk meg két-négy 5 literes vízzel teli ballont (például ásványvizes), ami 10-20 kg-ot jelent. Próbáljunk ezzel a plusz terheléssel felmenni pár emeletet! Azonnal érezni fogjuk, hogy ez mit jelent a szervezetünknek, szívünknek, izmainknak!

Majd gondoljunk bele abba, hogyha van rajtunk 15-20 (akár több) kg súlyfelesleg, akkor mennyivel könnyebb (!!!) lenne, lehetne az életünk, ha ettől megszabadulnánk!

Egy ilyen egyszerű „kísérlet” megmutatja, hogy milyen terhelésnek tesszük ki magunkat, ha túlsúlyosak vagyunk, és ezt megélve, átérezve már tisztában lehetünk azzal, hogy a cél, amit elérni szeretnénk, milyen előnyökkel járhat. Ehhez pedig értelemszerűen a jobb egészségi állapot, és a sokkal kedvezőbb külső is társul.