Ahogy korábbi írásaimban jeleztem, igen hatékonynak tartom a gyömbért több gyulladásos, emésztőszervi panasz enyhítésére, gyógyítására. Igen nagy mennyiségben fogyasztom por formájában, egy-egy adagban átlag 10-12 g-ot, ami ~50-60 g friss gyömbérnek felel meg. Számomra mellékhatást nem okozott, bár semmi gyógyszert nem szedek, egészségügyi panaszom évek óta nincs. A vérnyomásra tett hatása talán megfigyelhető rajtam is, ugyanis a reggeli vérnyomásom 100/65, amihez 42-44-es pulzus társul. Rendszeres véradóként azt is elmondhatom, hogy igen gyorsan sikerül „megszabadulni” a 4,5 dl véremtől, bár ehhez a napi 3-5 liter folyadék elfogyasztása is szerepet játszik.

táplálkozás gyömbér gyömbér mellékhatásai

Az alábbiak elgondolkoztatóak, de véleményem szerint a pozitív hatások jelentősebbek a gyömbér esetében, mint a jelzett mellékhatások.

Azonban a kutatások mutatnak abba az irányba is, hogy a gyömbérnek lehetnek kellemetlen mellékhatásai, nézzünk ezek közül párat.

1. Vérnyomással okozhat problémákat

A gyömbérrel kapcsolatos kutatások többsége nem érinti a vérnyomás előnyeit. Ráadásul a kutatás figyelmeztet arra, hogy aki túl sok gyömbért eszik, miközben vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, annál a határérték alá is csökkenhet a vérnyomás. Másrészt a magas dózisú gyömbér bizonyos körülmények között is súlyosbíthatja a magas vérnyomás tüneteit.

2. Hasmenést okozhat

A University of Maryland Medical Center szerint a magas dózisú gyömbér hasmenést okozhat. Ez azért van, mert felgyorsítja a táplálék és a széklet áthaladását a belekben.

3. Nem biztonságos terhesség és a szoptatás alatt

Bár a gyömbér csökkentheti az émelygést a várandós nőknél, fontos megjegyezni a gyógynövény veszélyes oldalát is. Bizonyos szakértők szerint a gyömbér fogyasztása növelheti a vetélés kockázatát. Nem feltétlenül veszélyes, ha a napi adag 1500 mg alatt van, de érdemes ez esetben is kezelőorvosával egyeztetni, ha nem tud „lemondani a gyömbérről”. A nagy dózisú gyömbér tartalmú táplálék-kiegészítők is magával hozhatják a vetélést és egyéb szövődményeket. Bár a gyömbér biztonságos, ha az élelmiszerben normál mennyiségben használják, de a terhesség alatt még így is problémákat okozhat. Azoknak az anyák, akik jelentős mennyiségű vért veszítettek szülés közben, tartózkodniuk kell a gyömbértől a korai szülés után.

4. Vérzést okozhat

A vizsgálatok szerint egyes nők túlzott menstruációs vérzést jelentettek gyömbér fogyasztását követően. A gyömbér használata nem kedvez a vérzés csillapításnak, mivel vérhígító hatása van. Bizonyos szakértők úgy vélik, hogy a gyömbér vérzést okozhat a vérlemez tapadáscsökkenése miatt. Más fűszer/gyógynövényekkel együtt fogyasztva, mint a szegfűszeg, a fokhagyma, a ginzeng, ezek tovább növelhetik a túlzott vérzés kockázatát.

5. Fokozottan csökkentheti a vércukorszintet

Általában a gyömbér segít a cukorbetegség kezelésében. A probléma akkor merül fel, ha a cukorbetegséget enyhítő gyógyszerekkel együtt fogyasztják. Ez fokozhatja a gyógyszer hatásait, hypoglikémiát vagy a vércukorszint túlzott csökkentését okozhatja.

6. Hatása a szívre

Nagy dózisú gyömbér bevitele esetén a szívbetegség súlyosbodását tapasztalták. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedő egyéneknél a vérnyomás további nemkívánatos csökkenése tapasztalható a gyömbér gyakori fogyasztásával. A szívverés szabálytalanságához is vezethet a gyömbér hatóanyaga.

7. Gyomorégés

A gyömbér, ha magasabb dózisban (több mint 4 gramm/nap) fogyasztják, enyhe gyomorégést okozhat. Egyéb valószínű mellékhatások közé tartoznak a gyomorhurut és a viszkető érzés. Abban az esetben, ha a gyömbért egy alternatív gyógymódként használja, és gyomorégést észlel mellékhatásként, próbálja ki a gyömbért a kapszula formában. Ez nem okozhat mellékhatásokat.

táplálkozás gyömbér gyömbér mellékhatásai

8. Hatása az üres gyomorra

A gyömbér stimulálja az epe szekrécióját, ami az emésztést szolgálja. Azonban ha a gyomor üres és gyömbért fogyasztunk, ez gyomor irritációt eredményezhet, ami emésztési zavarhoz és gyomorpanaszhoz vezethet.

9. Száj irritáció

Az orális allergiás szindróma, ahol bizonyos ételek fogyasztása során különböző allergiák reakciók jelentkeznek. A tünetek általában a fülre, a bőrre és a szájra jellemzőek. Az egyik ilyen allergia akkor következik be, amikor beveszik a gyömbért és a szájban viszkető érzést tapasztalnak. A száj irritációja kellemetlen szájízhez is vezethet. Egyéb hasonló allergiák közé tartozik a bizsergés és a száj duzzanata.

10. Bőr- és szemirritációt okozhat

Egy iráni tanulmány szerint a leggyakoribb allergiás reakció a gyömbérre a bőrkiütés. A gyömbér egyéb allergiája viszkető szemeket, bőrvörösödést és bőrgyulladást is okozhat.

Ezek a gyömbér eddig feljegyzett mellékhatásai, de további kutatásokat folytatnak a témában.

Ajánlott adagolás

Mennyi a túl sok gyömbér? A gyömbér ideális dózisa 250 mg és 1 gramm között, naponta 3-4 alkalommal lehet. Az adagolás túllépése mellékhatásokat eredményezhet.

A 2 és 6 év közötti gyermekeknél legfeljebb 2 mg gyömbér gyökér egy nap alatt összesen.

Felnőtteknél legfeljebb 4 gramm gyömbér gyökere egy nap alatt.

Terhes nőknél legfeljebb 1 gramm gyömbér gyökér egy nap alatt.

A fentiek engem továbbra sem riasztanak el! Ahogy minden gyógyszer esetében, úgy más anyagoknál is megfigyelhetők mellékhatások, hiszen mindenki szervezete különbözőképpen reagál. Azonban ez a 50-100-ból egy embernél tapasztalható, de ha a fenti tüneteket észleljük a gyömbérfogyasztással párhuzamosan, akkor érdemes ezeken az információkon elgondolkozni.