Kiakadtam! Nézek ki a fejemből igen nagy csodálkozással, mivel ma elém kerül egy videó megosztás, amiben fennen állítják, hogy a hús és zsír a felelős a cukorbetegség kialakulásáért. A cukor, illetve a szénhidrát nem okoz elhízást (?) mivel az energiaként felhasznált felesleg glikogénné alakul, nem pedig zsírrá...

Beillesztem a zanzásított verzióját a videónak, csak a facebook-on elérhető, de az alábbiakban összefoglalnám a 11 perc állításait:

A Dr. Neil Barnard-nak titulált „kutató” már az elején fel van háborodva (Megőrülök” címszóval) kezd, hogy nem a cukor és a magas szénhidrát tartalmú ételek felelősek a cukorbetegség kialakulásáért, hanem a hús, mert abból zsírcseppek kerülnek a keringési rendszerbe (?). Elzárják a cukor útját, hogy bejusson a sejtekbe. Dr. Gairth Davis rátromfol, mert készített egy tanulmányt 500.000 emberrel (?). Az ő állítása, hogy a magas szénhidrát tartalmú étkezés fordított arányú a cukorbetegség kialakulásával, a húsevőké pedig egyenes arányos. Azt mondja (!), hogy a szénhidrát fogyasztáshoz kötött elhízási hipotézis nevetséges! A szénhidrát „elég”, vagy glikogénként raktározódik, a zsír azonban azonnal hízást okoz (?). Mivel zsír van a süteményekben, ezért sokkal inkább az a felelős az elhízásért. A hústól egy másik állítás szerint, a bekerülő baktériumok hatására – amelyek korábban az állatban voltak -, azonnal gyulladás jön létre a szervezetünkben (mi a helyzet a hőkezeléssel?????)! Közben mér az is kiderül, hogy az egyik legrákkeltőbb étel a csirke! És most már azt is tudom, hogy a tojás és a tej is hasonlóan káros. A tudósok csak össze akarnak zavarni minket...

Leegyszerűsítve: ennyi!

Nekem a tapasztalatok és a sokkal tényszerűbb kutatási eredmények mást mutatnak.

Igen, az egyértelmű, hogy az elhízást teszik felelőssé a cukorbetegség (2-es típusú) kialakulásáért. Azonban az anyagcsere során a bevitt gyorsan felszívódó szénhidrátból minimálisat használ fel a szervezet energiaként, és csupán 30-40 g glikogént raktároz (edzett sportolók!), míg a nem sportolók szervezete alig 12-14 g-ot! A többi bevitt szénhidrát (cukor!) zsírrá alakul! Akik keveset mozognak, sportolnak, így szinte a legkisebb szénhidrát bevitel esetén is zsírt raktároznak el szervezetükben, vagyis túlsúly növekedéssel nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A fehérje emésztés energia igényes, és a máj képes az aminosavakból glikogént és szőlőcukrot előállítani – csökkentett szénhidrát bevitel esetén.

Saját bőrömön érezve. Átlag napi 1 kg húst eszem, többnyire szárnyast (csirke, pulyka). Gyakran két liter tejet iszom, és kedvelem a tojást is. Minden nap mozgok – edzés -, ez talán az egészség szempontjából a legelőnyösebb. A reggeli pulzusom 42-44, a vérnyomás 100/65. 140 kg-ról a szénhidrátokról lemondva mentem le 100 kg-ra, amit 7 éve tartok. Hogyha csak egy nap eszem minimális (20 dkg) szénhidrátot (általában tészta), másnap 1 kg-val több vagyok, és nem érzem túl jól magam, lelassulok, tompít.

Itt a videó, ha valakinek van hozzá türelme:

https://www.facebook.com/csirkevin/videos/1836259706406443/