A koenzim Q10 egy természetes eredetű enzim, amely a mitokondriumokban megtalálható, a test minden sejtjében. A koenzim Q10 segíti az ATP előállítását - amely a sejtnövekedéshez és regenerációhoz szükséges legfontosabb energiaforrás, amely a szervezet biológiai folyamatainak többféle energia ellátását szolgálja. A Q10 antioxidánsként is működik, amely védi a szervezetet a káros molekuláktól.

A koenzim Q10 étellel vagy táplálékkiegészítőkkel is bevihető szervezetünkbe. A Q10 legnagyobb mértékben a lazacban, a szardíniában (halakban) és a marhahúsban található meg.

Mi okozza koenzim Q10 hiányt?

A koenzim Q10 hiányát számos tényező okozhatja, de a leggyakoribb a koleszterinszint-csökkentő sztatinok alkalmazása. A sztatin-gyógyszerek csökkentik a koleszterinszintet a HMG Co-A reduktáz nevű máj enzim gátlásával, ezzel csökkentve a máj LDL-koleszterinszintjét. Ugyanez a folyamat, amely blokkolja az LDL-koleszterint, ezzel szintén blokkolja a koenzim Q10 termelését.

A sztatin használat mellett a koenzim Q10 hiánya számos egyéb tünethez köthető: krónikus fáradtság szindróma, fibromyalgia, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, érelmeszesedés (artériákban), magas vérnyomás, férfi meddőség, inzulinrezisztencia (cukorbetegség), izomleépülés vagy mitokondriális betegség. Emellett a daganatos megbetegedések során is előfordul alacsony koenzim Q10 szint: myeloma, lymphoma és mellrák, tüdő, prosztata, hasnyálmirigy, vastagbél, vese, fej és nyak rákos megbetegedései.

Tudjuk tesztelni koenzim Q10 szintünket?

Ha jelenleg egy sztatin hatóanyagot szed, vagy olyan állapotot diagnosztizál (lásd a fenti listát), kérheti laboratóriumi vizsgálatát orvosától a koenzim Q10 szintjének tesztelésére. Az orvos ennek megállítására két laboratóriumi vizsgálatot végezhet.

1. koenzim Q10 profil

2. Mitokondriális profil: Ez a teszt kivételesen hasznos a krónikus fáradtságban szenvedőknek, mivel ez arra utal, hogy a mitokondriumok fiziológiai betegsége a tünetekért felelős lehet.

A laboratóriumi vizsgálatok azonban nem feltétlenül fontosak a koenzim Q10 bevitel megkezdéséhez. Általában a koenzim Q10 tesztelést ritkán végzik el, kivéve, ha a páciensnek valamilyen mitokondriális betegsége, vagy megmagyarázhatatlan krónikus fáradtság-szindrómája van. Az orvosok már a fenti tünetek megjelenése esetén javasolhatják a koenzim Q10 szedését.

Milyen előnyökkel jár a koenzim Q10 szedése?

A koenzim Q10 rendkívül hatékony természetes immunerősítő; az orvosi kutatások bebizonyították a koenzim Q10 egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásait:

- Magas koleszterinszint csökkentése

- Magas vérnyomás csökkentése

- Angina (mellkasi fájdalom)problémák ellen

- A szívkoszorúér-betegség és más szívbetegségek (például a cardiomyopathia ) javítására

- Myocardialis infarktus (szívroham) és szívelégtelenség ellen

- A szív védelme a toxicitástól, a kemoterápiás kezelések esetén védelem

- Cukorbetegség tüneteinek csökkentése

- Alzheimer-kór és demencia tüneteinek csökkentése

- Parkinson-kór (nagy adagokban)

- Krónikus fáradtság szindróma ellen

- Migrén tünetek csökkentése

A koenzim Q10 előnyei közé tartozik a testmozgás teljesítményének növelése is. Számos tanulmány szerint a koenzim Q10-kiegészítés (60-100 mg) javítja az aerob teljesítményt, az anaerob küszöböt, a testmozgás utáni regenerálást, mind az élsportolókban, mind az általános erőnléttel rendelkezőknél. Egy tanulmány szerint a koenzim Q10-el történő kiegészítés magasabb izom koenzim Q10 koncentrációt és maximális oxigénfogyasztást eredményezett, miközben növelte a kimerültség küszöb idejét.

Hogy fokozhatjuk a koenzim Q10 szintet szervezetünkben?

A koenzim Q10 kiegészítők két elsődleges forrásból származnak: K-vitamin és ubiquinol. Az ubiquinol a koenzim Q10 legtisztább formája, mivel más antioxidánsokat is regenerál, például a C-vitamint és az E-vitamint. Amikor egy koenzim Q10 kiegészítőtt vásárol, győződjön meg róla, hogy az ubiquinol (vagy ubiquinon) formában kapja!

A legtöbb orvos azt javasolja, hogy az egészséges 60 év alatti emberek napi 50-100 mg koenzim Q10 napi adagot vegyenek magukhoz, amikor mitokondriális funkciójukat növelni akarják.

Ha Ön 60 évesnél idősebb vagy sztatin gyógyszert szed, az ajánlott dózis napi 100-200 mg-ra emelkedik. Amennyiben korábban szívműtétet, szívrohamot vagy pangásos szívelégtelenséget szenvedett, akkor a javasolt mennyiség 200-300 mg lehet naponta. A koenzim Q10 zsírban oldódik, ezért jobban felszívódik, ha étellel vagy zsírokkal együtt fogyasztjuk (étkezés közben).

Azt is javasolják, hogy ossza meg a dózist, a napi koenzim Q10 felét reggel és a többit pedig délután, így jelentősen növeli koncentrációját a vérben.

A tablettában, kapszulában történő bevitel hatása nem azonnali, és akár 8 hét is eltarthat a koenzim Q10 előnyeinek eléréséhez. Ha vényköteles gyógyszereket szed, feltétlenül beszéljen orvosával koenzim Q10 kiegészítés megkezdése előtt. A koenzim Q10 kölcsönhatásba léphet több gyógyszerrel is!