Korábban az Omega zsírsavak hatásáról olvasva többször próbálkoztam a halolajak (pl. „csukamáj olaj”) fogyasztásával, de ez egyfelől embert próbáló feladat, másfelől pedig sajnos a testszagot is befolyásolja – rossz irányba. Ezért kerestem egy olyan olajat, ami lehetőleg hasonló hatásokkal rendelkezik, de ízben (szagban) nem okoz problémát. A lenolaj vált be tökéletesen ebből a szempontból, ezért érdemes előnyeit részletezni.

Mi a lenmag olaj?

A lenmagolaj a len növénynek a magjából származik. Omega-3 zsírsavak magas koncentrációjának köszönhetően széles körben elterjedt, így ideális a vegetáriánusok számára (is).

A lenmagolaj legfontosabb összetevői:

Omega 3 esszenciális zsírsavak: Ezek a telítetlen zsírsavak, amelyek nagyon kedvezőek a szív egészségéhez.

Lignánok: Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Állítólag a lenmag jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más növényi származékokat.

Rost (pelyhesített lenmag esetében): Az egészséges bélmozgáshoz és az emésztéshez a lenmag oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz.

Tanulmányok kimutatták, hogy a lenmag, lenolaj védelmet nyújthat az emlőrák, a prosztatarák és a vastagbélrák ellen. A lenmagok lignánt tartalmaznak, amelyek hatásosak a hormonokra érzékeny daganatok ellen. A lignánok blokkolják a hormonmetabolizmusban részt vevő enzimeket és gátolják a tumorsejtek növekedését.

Az omega-3 zsírsavak magas tartalma miatt a lenmag olaj csökkenti az LDL szintjét (jó koleszterinszint) és fenntartja a vérben a HDL szintet. De emlékeznünk kell arra, hogy ez önmagában nem hatékony a koleszterinszint csökkentésében. Ezért egy megfelelő étrendet és testmozgást érdemes fenntartani az egészséges szív és test számára.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a lenmagolaj rendszeres bevitele csökkenti az esetleges gyulladási folyamatokat a belekben. A lenmag olaj hatékony hatású hashajtóként működik és nagy mennyiségű nyálkával (pelyhesített lenmag) rendelkezik.

A kutatások szerint az omega-3 zsírsavak a lenmagban segíthetnek abban, hogy csökkentsék az ízületi merevséget, amelyet reggel tapasztal, amennyiben reumás ízületi gyulladásban szenved. Megállapították, hogy a megfelelő zsírsavak segíthetnek az ízületek merevségének enyhítésében és az osteoarthritisben szenvedő betegek gyógyulásában.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a lenmagolaj gyulladásos bélrendellenességek kezelésére alkalmazható, mint például a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás. A Crohn-betegség az omega-3 hiányossága miatt is bekövetkezhet. Így a lenmagolaj rendszeres bevitele gyógyíthatja a betegséget.

Tanulmányok bebizonyították, hogy az Omega-3 zsírsavak megakadályozzák a rákos sejtek replikációját, szaporodását, különösen a vastagbélrákban. Így a lenmagban lévő AHA-tartalom előnyös lehet a vastagbél-rendellenességek, például a vastagbélrák kezelésére.

Az lenmagolaj ismerten szív-védő hatású, azaz megakadályozza a különböző szív-érrendszeri megbetegedéseket és elősegíti az egészséges szív-és érrendszeri rendszer működését. A lenmagolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham valószínűségét. Csökkenti a vérnyomást, fenntartja az összkoleszterin szintjét, javítja az erek egészségét és szabályozza a szívverést.

Tudta, hogy a lenmagolaj súlycsökkenés szempontjából rendkívül hatékonynak tekinthető? Mint minden más diófélék és magvak, a lenmag is gazdag az egészséges és étkezési zsírokban. Így segít az étvágy csökkentésében folyamatos fogyasztás esetén (adagonként egy-egy evőkanálnyi). Segít felépíteni az izomtömeget, amely több kalóriát éget el, mint a zsír. A magas rosttartalom (lenmag pehely) segíti az egészséges emésztést, és így kiegészíti a fogyást. A lenmag a székrekedés esetén magas rosttartalmuknak köszönhetően jól ismert, az ezekből nyert olaj elősegíti az egészséges emésztést, és megkönnyíti a székrekedés következtében fellépő kellemetlenségeket. A lenmag olaj segít a szilárd, kemény széklet csökkentésében. Omega-3 zsírsavakban, folsavban, mangánban, rézben, foszforban és B6-vitaminban gazdag. Véralvadási rendellenességben szenvedő embereknek az olaj használatba vétele előtt konzultálniuk kell az orvosukkal. Ellenkező esetben előfordulhat a súlyos vérzés esélye. Amennyiben cukorbetegségre vagy egyéb hormonális problémákra gyógyszert szed, akkor tanácsos orvos véleményét kérni, mielőtt lenmagolajat fogyasztana.

Néhányan száraz szem szindrómában szenvednek, ahol a szemünk külső rétegei nem rendelkeznek a szükséges „kenéssel”. Ezáltal a szem száraz és égő érzést tapasztalunk. A száraz szemtől szenvedő személynek lenmagolajat kell szednie, hogy csökkentse a száraz szem szindróma tüneteit.

A lenmagolaj rendszeres alkalmazása elősegíti a haj növekedését és megakadályozza a haj további csökkenését. Eltávolíthatja a fejbőrön a korpát és az esetleges foltokat. A lenmagolaj fenntartja a haj nedvességtartalmát, a hajat csillogóvá és egészségessé teszi. Használhatja külsőleg is, hajkondicionálóként