Elég gyakran lehet olvasni cikkeket a „negatív kalóriás” ételekről, amelyek fogyasztása során több kalóriát égetünk el, mint amennyit emésztése során lead. Ez lenne maga a csoda azok számára, akik fogyni szeretnének, mert egy kiadós – negatív kalóriás – étkezést követően máris leadhatnak a súlyukból! Valóban léteznek negatív kalóriás ételek? Hát az igazság az, hogy ilyen bizony nincs!!!
Persze van olyan anyag, ami kitöltheti a gyomrunkat, és tényleg nem ad le kalóriát, ezt úgy hívják, hogy víz (vagy a homok). Azonban nagyon kevés fogyókúrázó arcán látszik az ízérzettel járó lelkesedés, ha vizet iszik, inkább a kényszer jön le pár nap koplalás után. Egy korábbi cikkemben egy elég nevetséges módszerre utaltam – Jégdiéta: http://myhealth.reblog.hu/jegdieta---a-fogyas-tevutjai

Természetesen vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek tömegükhöz képest alacsony kalóriatartalmúak, de csak ezeket enni elég egysíkú elkötelezettség. A „sorvezető” ezek közül a zeller, majd szorosan követi a saláta, uborka, grapefruit, áfonya, cukkini, sóska, spenót. Ezek konyhakésszé (elkészített étel) feldolgozása során azonban használunk egyéb olyan összetevőket, amelyek emelhetik alapvetően alacsony kalóriatartalmukat (olaj, zsír, lisztek).

Az egyéb gyümölcsökkel pedig érdemes vigyázni! A cseresznyét „bátran” (hiszen ki fogja számon kérni?) ajánlják, mint szinte korlátlanul fogyasztható gyümölcsöt, miközben kalória tartalma 63 kcal/100 g (13,6 g szénhidrát (cukor)). A görögdinnye (a nyár fogyasztó „slágere”) kalória tartalma ugyan csak 30 kcal, azonban glikémiás indexe 72-es, magasabb, mint a kenyéré, vagyis fogyasztását követően fél órával ismét éhesek leszünk!

Annyiszor hangzik el ez a konklúzió, de soha nem árt folyamatosan hangsúlyozni, hogy súlyfelesleget csak negatív kalória mérleggel lehet elérni – kevesebb kalóriát bevinni a szervezetünkbe, mint amennyi a napi alapszükséglet. Ehhez még a mozgás ad segítséget, ha a folyamatot gyorsítani szeretnénk.