cím provokatív, de a konklúzió majdnem elvezet ennek igazolásához. Valahogy úgy vagyok sok pró és kontra „tudományos kutatással”, hogy mindig az érdekek mentén születő eredményeket produkál. Az aszpartam esetében már rengeteg anyagot olvastam, és mivel nem eszem/iszom gyorsan felszívó szénhidrát tartalmú ételt/italt, így számomra kedvező a kalória mentes édesítőszer. Az elrémisztő írások miatt óvatos voltam az aszpartammal, de érdekesnek tartottam, hogy minden támadás ellenére biztonságosnak minősítette az USA és az EU is. Persze ilyenkor jönnek az összeesküvés elméletek, hogy kinek jó, ha mérgezik az emberiséget...

táplálkozás túlsúly aszpartam aspartam káros az aspartam

Érdemes viszont egy kicsit tudatosabban megnézni az aszpartamot, hogy mit is tesz a szervezetünkben, azon túl, hogy megfelelően képes édesíteni ételeinket, italainkat.

Amint bekerül az emésztőrendszerbe és felszívódik, igen hamar emésztődik/bomlik. Három olyan vegyületre – erre páran már rémülten kapják fel a fejüket, hiszen a vegyület már veszélyt mutat -, amelyek a következők:

  • Aszparaginsav

  • Fenil-alanin

  • Metanol

A fentiek vegyületek hatása szervezetünkben:

  • Aszparaginsav: Fontos szerepet tölt be a központi idegrendszer megfelelő működésében. Fontos ingerületátvivő az agyban, amely segít megelőzni a hangulatingadozások elkerülését az extrém idegességtől az extrém nyugalomig. Gyenge immunrendszer erősítő hatású, mivel az antitestek és immunoglobinok termelődését növeli és az agyalapi mirigyet is stimulálja. Az urea cikluson keresztül méregtelenítő hatású aminosav. Minél többet edzünk, annál több ammónia keletkezik szervezetünkben a fehérje bontás révén. Az aszparginsav csökkenti a vér ammóniaszintjét edzések után, így segítve a regenerációt. Tehát kijelenthetjük, hogy ez az aszpartam bomlástermék kedvező a szervezetünk számára!

  • Fenil-alanin: A fenil-alanin egy nélkülözhetetlen ketogén aminosav. Hangulatjavító aminosav! Csökkenti a vérnyomás okozta hipotenziót. A szürke hályog kialakulása a fenil-alanin hiányra mutat. Enyhíti az ízületi fájdalmakat. Javítja a koncentrációt, segít megelőzni a depressziót, érdekes módon párhuzamba vonják a rajongás és szerelemérzet kialakulásával (!), enyhíti a szklerózis-multiplex tüneteit, javítja az bőr állapotát. Tirozinná alakul, amely pedig kedvező a mélyálom elérésében. Mindez problémás lenne a testünk számára? Persze van egy gond, hogy aki fenilketonuria betegségben szenved (ritka), annak a szervezete nem képes lebontani a fenil-alanint. Nekem ezek alapján bejön a fenil-alanin! :)

  • Metanol: Kétségtelen, ez bizony mérgező!! Halálos adagja 50-70 g. A metanol szervezetünkben vízre és formaldehidre bomlik. Hát a formaldehid sem a legjobb hatású. Azonban... 1 g aszpartamból – megfelel 20 dkg cukornak – 0,1 g metanol képződik, amiből pedig 0,05 g formaldehid. A formaldehid a természetben, így minden élő szervezetben előforduló vegyület, még az emberi test is előállítja, mivel kis mennyiségben nélkülözhetetlen szerepe van számos biológiai folyamatban. Az emberi vér amúgy 2,5mg/l formaldehidet tartalmaz.

A fentiek alapján 500 g (!!) aszpartamot kellene megenni a halálos adag eléréséhez, ami megfelel édesítő hatásban 100 kg (!!!) cukornak. Nem hiszem, hogy sokan lennének képesek az öngyilkosság ezen formáját választani!

A fentiek alapján az aszpartam sokkal több kedvező hatást mutat, mint negatívat! Nem halmozódik fel a szervezetünkben, hanem két jó hatású aminosavra bomlik, illetve 10 %-ban egy gyorsan kiürülő és átalakuló metanol-ra. Az átlag fogyasztással bevitt aszpartam semmi káros hatást nem mutathat. Igazolásul az adott és felsorolt molekulák mol súlya adhat még pontosabb igazolást, de ezt a blog esetleges túlbonyolítása miatt most nem illesztem be az írásomba, de kérésre természetesen megteszem. Nyugodt vagyok, és bátran fogyasztom továbbra is az aszpartámot! Ja, és nem szponzorálja senki ezt az írásomat! :)

táplálkozás túlsúly aszpartam aspartam káros az aspartam