A sportolási lehetőségek fejlesztését két dolog határozza meg, a tudomány és a trendek. Természetesen mindkettő törekszik arra, hogy a célszemélyek számára olyan eredményeket produkáljon, amivel az adott személyek elégedettek lehetnek. A leggyakoribb célok az alakformálás és az egészség megtartása, erősítése. Saját magam igen sok sportágat kipróbáltam, gyakoroltam – atlétika, gerelyhajítás, kosárlabda, röplabda, kajak, kenu, evezés, lovaglás, úszás -, majd kikötöttem a karate (kyokushin) mellett. Számomra a legkomplexebb mozgásformának ez bizonyult, mivel a hatékony ütésben, rúgásban a test összes izmának, tömegének szerepe van. Ezért az edzések az erőléti gyakorlatokon kívül bőven kiterjednek az erőfejlesztésre, mozgáskoordinációra, lazaságra, tehát merem tökéletesnek nevezni a testérzet szempontjából. Persze a versenyzés esetében már megjelennek a problémák, mivel a terheléseket az ízületek nem jól viselik hosszú távon, illetve nő a sérülés veszély is.

Azonban van egy eleme a hatékonyságra törekvő küzdősportoknak, amelyik eszméletlen módon képes megmozgatni és erősíteni a teljes testet, ez pedig a zsákolás! Napjainkban egyre többen szenvedik el a munkahelyi, otthoni stressz hatásait, cipelik ennek súlyát, és különböző fizikai terhelésekkel (jó esetben!) próbálják leküzdeni negatív hatásait. Az embert gyakran az indulatai vezérlik, az indulatok, ha jól terelten egy adott célpontra irányulnak, amelyik „békésen” tűri indulataink megnyilvánulásait, akkor a lélek a levezetés által felemelkedik, megbékél. A zsák az indulat és feszültség levezetés legjobb eszköze! Minden izmunk részt vesz abban, hogy ütjük, rúgjuk a zsákot, mert erőt közvetítünk, illetve a zsák ellenállását testünk támasza biztosítja. Sokan szeretik a táncot. A zsákolás egy harmonikus és ritmikus mozgás, amit nyugodtan végezhetünk zenére is, a zene ütemére ütve a felületet, illetve elmozogva a zsák himbálózását követve. Ritmus, ami magával ragad, miközben már percek után csöpög a homlokunkról az izzadtság! A napokban három (!) reklámspotban is az került elém, ahogy egy-egy női szereplő zsákol! Nem fut, nem zumbázik, nem aerobikozik, hanem zsákol!

Hogy kezdjük el?

A legtöbb edzőterem rendelkezik felfüggesztett zsákokkal. A küzdősport termek esetében persze nem csak zsákoló edzések vannak, ott az egyéb mozgásformákat is el kell sajátítani. Érdemes azért kezdőként kikérni egy hozzáértő tanácsát, hogy elkerüljük a sérüléseket, illetve hatékonyan tudjunk ütni, rúgni. Javasolt a zsákoló kesztyű használata, hogy kézfejünk bőrét kíméljük. Még így is lehet arra számítani, hogy a kezdőknek egy-két vízhólyag kialakul egy húzósabb tréning után, de ehhez hamar hozzászokik bőrünk. A zsák nagysága úgy a legjobb (kezdőknek), ha tudunk ütni fej és testmagasságba is, és ehhez kellő felületet ad. A zsák súlya a saját testsúly 40-60 %-a lehet, de ez később fokozható, ahogy a zsák nagysága is (testmagas). Érdemes bemelegíteni, nyújtani az edzés előtt – 5-6 perc. A mozgás iskolázással kezdjük, egyes ütésekkel, lábváltásokkal, lassan, hogy az ízületek hozzászokjanak a terheléshez. Soha nem szabad teljes erővel ütni-rúgni a zsákot a kezdőknek! Ahogy kiismerjük a zsák mozgását, már lehet kombinációkkal dolgozni, több ütés-rúgás formájában. Amint érezzük az ütéseink ritmusát, már folyamatossá tehető a mozgás, növelhető az ütéserő, és a zenét követve dolgozhatunk az általunk választott edzésidőben (30-40 perc bőven (!) elég!). Hihetetlen élmény megérezni azt az erőt, amivel ütésünkre reagál egy elmozduló test! Ez az edzésforma az, ami nagyon hamar önbizalmat is növel, mert megérezzük saját hatékonyságunkat is! Otthon is elég 3-4 m2 a zsákoláshoz, bár ha vannak szomszédok, örömük nem lesz őszinte. Zsákolni kertben, garázsban is lehet, és egy zsák sokkal olcsóbb (10-12.000 Ft) – 10 évig kitart napi edzések mellett!!! -, mint egy modern futócipő, amit 200-300 km-s használatig javasolnak.