Egyre többekkel kapcsolatban hallom, hogy csak altatóval tud aludni, és szinte elképzelhetetlen számára, hogy ezek nélkül hajtsa álomra a fejét. Egyfelől az altatók, másfelől pedig másoknak a bor, sör az, ami az elalváshoz hozzájárul. Azonban az alkohol még viszonylag kis mennyiségben is dehidratáltságot okozhat, aminek a következménye az éjszakai ébredés, szomjúság, így bizony az alvás minősége romlik. Számomra érthetetlen mindkét próbálkozás, elég jó alvó vagyok, azonban az utóbbi időben ennek okára részben magyarázatot is kaptam! Mivel az ízületeim miatt igen nagy mennyiségben fogyasztom a kollagén, így rájöhettem, hogy ennek egyik domináns összetevője felelős lehet a jó és mély alvásért. Ez az összetevő a glicin aminosav.

A kollagént jellemzően (42-50 %) két aminosav építi fel, amelyek nem esszenciálisak – a glicin és a prolin -, azonban a glicin termelődése szervezetünkben az idő előrehaladtával csökken, ezzel együtt pedig kevesebb kollagén is szintetizálódik. Kevesebb glicin, kevesebb kollagén, gyengülő alvásminőség. Sokszor mondják, hogy idősebb korban már pár óra alvás is elég, lehet, hogy ez az egyik ok?

A glicin aminosav önmagában édeskés ízű, nem kellemetlen, ha ebben a formában fogyasztjuk. Élelmiszereink igen kis arányban tartalmazzák ezt az aminosavat, a húsok, tejtermékek is csupán 1-1,5 %-ban. A kutatások igazolták, hogy lefekvéskor fogyasztott 3 g glicin hosszabb mélyalvási fázisokat mérhettek, illetve másnap a kísérleti személyek „tisztább fejjel” ébredtek. A mennyiséget 9 g-ig tesztelték és még ez is csak pozitív hatást mutatott az alvás minőségre. Túladagolni nem lehet, még 30 g-nyi mennyiség is biztonságos. Akik glicint fogyasztottak elalvás előtt, azok másnap frissebbnek érezték magukat, és éberebbek voltak egész nap! Mivel a glicin a vizsgálatok szerint a tobozmirigyben jelenik meg nagy töménységben, így ezt párhuzamba állították azzal, hogy a természetes alvás elősegítő melatonin hormon is itt termelődik, tehát ez összefüggésbe hozható a glicin koncentrációval.

A glicin esetében olyan sok pozitív hatást tapasztaltak, hogy ezt most csak felsorolás formájában teszem be, lehet, ez megér egy újabb cikket is.

A glicin megakadályozza az újér képződést, ami pedig ezzel gátolja a rákos sejtek képződését! Növeli az izomerőt, mivel kihat a növekedési hormon termelődésre, és egyben javítja az izomtónust. Segíti megelőzni a reumás ízületi gyulladást, de általánosan gátolja a gyulladási folyamatokat. Igen kedvezően hat idegrendszeri problémák esetén – szorongás, pánikbetegség, skizofrénia. A bőr esetében javítja és gyorsítja a sebek regenerálódását (kollagén képződés)!

Bár párszor már erre utaltam, én az ízületeim miatt kezdtem nagy dózisban szedni a kollagént - http://myhealth.reblog.hu/egeszseges-izulet-idos-korban – és csak később éreztem, tapasztaltam ennek alvás minőségemre is kihatását. Naponta 40-50 g kollagént fogyasztok, az utóbbi időben a jobb beépülés érdekében pont lefekvés előtt. Nagyszerűen alszom és tényleg frissen (néha túlzottan) ébredek, vágok bele lendülettel az adott új napba!