Egyre több formában válik elérhetővé hazánkban is a cannabis olaj (kender olaj). Ezt a terméket elsősorban webáruházakban, vagy már MLM (network) rendszerben is be lehet szerezni azoknak, akik a nagyszerűnek tulajdonított hatások miatt egészségüket védenék, gyógyulnának. Bennem azért mindig kétség ébred, amikor a címekben azzal keltik fel a figyelmet, hogy – Az orvosok sem akarnak hinni a szemüknek – mondattal nyitják az adott reklámot, cikket.

Mi az a hatóanyag, amelynek ezt a hatást tulajdonítják?

A kenderolaj (Cannabis sativa indica – alfaj) két alkaloidja az, amelyek a kedvező és várt eredményeket kiválthatják. Egyfelől a már korábbról közismert tetrahidrokannabinol (THC), amelynek tudatmódosító hatása van. A másik a kannabidiol (CBD), amely pedig a gyógyító hatásért lehet felelős. A hazánkban kapható cannabis olajok esetében hangsúlyozzák, hogy a kábítószerként ismert THC tartalmat kivonják, csak magas CBD tartalommal kerül az olaj az üvegcsékbe. Az olajat leginkább a növény virágjából és leveléből vonják ki. Felszívódása az emésztőrendszerből megfelelő, de általában a nyelv alá cseppentést javasolják.

Milyen betegségekre használják?

- Ízületi gyulladás
- Rák
- Crohn-betegség
- Cukorbetegség
- Fibromyalgia
- Sclerosis multiplex
- Parkinson-kór

Az általános és mindent gyógyító anyag! Természetesen a gyógyszeripar titkolni próbálja – ez is milyen jó reklámszöveg!!

Az egyértelmű, hogy vannak kutatások, és az eredmények többségében pozitívak. Azonban a növény jelentős mennyiségű toxint tárolhat, ezért a növényt és a származékait analizálni kell, hogy elkerülhetőek legyenek a kellemetlen hatások. Tartalmazhat nehézfémeket, melyet a termőtalajból vesz fel, valamint műtrágya maradványokat, rovarirtókat és/vagy patogén mikroogranizmusokat a termesztőrendszerből. Lényeges ezért biztosnak lenni a növény vagy a származék forgalmazójában és elvárni tőle a fitokannabinoidok koncentrációjának analízisét, illetve megbízható elemzéseken keresztül a veszélyes szennyezőanyagoktól való mentesség igazolását.

– Ellenjavallt, például szívritmuszavar, súlyos mentális betegség, inkompatibilis gyógyszerek vagy egyéb szerek párhuzamos használata esetében, illetve nem használhatják fiatalkorúak;

– Csak ismert kannabinoid koncentrációjú növények és a bizonyított minőségű származékok használhatók;

- A mennyiséget minden alkalommal az elvárt hatáshoz kell párosítani.

A gyógyászati használat esetén kifejezetten ajánlott, hogy a beteg orvosa tudjon a használatról, hogy a legmegfelelőbb klinikai gyakorlatról dönthessen.