A céklában megtalálható vegyület, a betain lehetőséget jelenthet az Alzheimer-kór progressziójának (Progresszió: a betegség fokozódása, súlyosbodása, amit általában több és kritikusabb tünetre illetve több és kiterjedtebb agyi lézióra utal) lelassításában. Az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy ígéretes a betain az esetleges Alzheimer-kór és demencia gyógyszerek fejlesztéseiben. Az Amerikai Kémiai Társaság által bemutatott kutatás szerint a cékla betain képes gátolni bizonyos kémiai reakciókat az agyban, amelyek az Alzheimer-kór progressziójával kapcsolatosak. Pontosabban, a vegyület segít csökkenteni az agyban megjelenő speciális fehérjék (béta-amiloid) felhalmozódását, ami az Alzheimer-kór egyik legfontosabb jellemzője. Vizsgálatuk során a kutatók megfigyelték ezeket a fehérje molekulákat. Bár a tudósok nem biztosak abban, hogy mi okozza az Alzheimer-kórt, tapasztalták, hogy az Alzheimer-kóros páciensek agyában a béta-amiloid fehérjék gyakran torzulnak, és ezek a fehérjék plakkok formájában megjelennek. Természetesen további kutatások szükségesek, hogy megállapítsák hosszabb távon, hogy a béta-amiloid fehérje felhalmozódást milyen formában gátolja a cékla beatin molekulája, illetve hogy ez ténylegesen megakadályozhatja az Alzheimer kór kialakulást, fejlődését.

Igazolták a betain gyulladásgátló hatását is, ezen felül a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. A betain a sejten belül képes megkötni a vizet, abban a formában, hogy a sejten belüli megcsavarodott fehérjékről elvonja. Ennek hatására a fehérjék képesek "visszacsavarodni" (normál állapot) egy olyan állapotba, így ismét sokkal hatékonyabban tudnak működni. Ez lehetővé teszi a sejt normális működését. A vízmegkötő képessége egyértelműen kedvező a bőrnek!
A cékla nem mindenki által kedvelt, de a tavaszi időszakban érdemes olyan napokat beiktatni, amikor a friss céklából készült levet isszuk, akár sárgarépalével, gyümölcslevekkel keverten. Ne ijedjünk meg, ha a vizelet sötétebb, ugyanis a betain ilyen formában is képes kiürülni szervezetünkből.