myhealth

Zselatin külső alkalmazása? Hatásos?Előző cikkemben a kollagén (zselatin) belső alkalmazását méltattam. Mivel igen sok helyen olvastam arról, hogy ezt az anyagot érdemes pakolásként is használni, így most ezt a témát járnám körül. Szükséges egy kis tudományosabb megközelítés is, mert ez igazolhatja az állításokat, következtetéseket.

A porc felépítése:

Egyedi sejtekből  (kondrocita) és az azt körülvevő alapállományból áll. Kívülről ereket és idegeket tartalmazó, tömött rostos kötőszövetből álló hártya veszi körül; magában a porcban nincsenek idegek, illetve vér- vagy nyirokerek, ezért anyagcseréje lassú. Nem annyira kemény és merev, mint a csont, de rugalmatlanabb, mint az izom. Szövetét jelentős részben a kollagén fehérje építi fel. A porc a csontvégek felől képes felépülni, azokból az aminosavakból, amelyek a kollagént alkotják. Ezek közül a legjelentősebb, sőt specifikusnak mondható, a glicin és a prolin (45-54 %).

A kollagén hosszú szénláncú fehérje molekula, ami többnyire szobahőmérsékleten nehezen oldódik. Langyos vízben oldható, az oldat igény szerint adott testfelületre felkenhető.

AZONBAN!:

A zselatin ebben a formában képtelen felszívódni, még abban az esetben sem, ha dunsztolják a fedett részt. Kellemes érzetet ad az ízületnek a meleg zselatin oldat, javulásként csupán ezt érezhetjük. De feltételezzük, hogy a kollagén esetleg felszívódik az adott területen, de mivel a porcban az említettek szerit nincsenek erek, így beépülése nem történik meg. Ez csak a szervezetbe bevitt specifikus aminosavakkal lehetséges, amelyekből szervezetünk felépíti a számára szükséges kollagén típusokat. Így javasolt étkezéssel, táplálékkiegészítőkkel bevinni a szükséges aminosavakat.

Kiváló kollagén források a sertésbőr, porcos-csontos-”cupákos” részek, csirkeláb. A csirkelábból főzött leves különleges értéket jelent a kínai konyhában, fiatalító szerepet tulajdonítanak neki. Ezt természetesen a kollagén biztosítja.

Van azért egy testfelület, ahol a zselatinos pakolás időleges és gyors hatással mutat változást. Az alacsony bloom számú zselatinból – nagyon fontos a megfelelő tisztaság! - készített arcpakolás látványos, bár csak rövid hatású eredményt hozhat. Segít a vízvisszatartásban, ez feszesíti, simábbá teszi a bőrt. Tartós ránctalanítást azonban nem remélhetünk tőle.

Azt azonban érdemes leszögezni, hogy a fájdalmas ízületek nem csak azt jelzik, hogy sérült, leépült az ízülete, hanem gyakran utal gyulladási folyamatokra. A gyulladások még sérülékenyebbé teszik az ízületet, így a fájdalomcsillapítók használatával csak azt érjük el, hogy a bátrabb (fájdalom mentesített) mozgással még jobban koptatjuk. Az előbb említett pakolás, hogyha gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak, jól felszívódó formában, úgy használatuk kiemelten javasolt. Sokat segíthetnek a gyógyiszapos pakolások, amelyek többféle kiszerelésben elérhetők, vagy kiválóak az egyedi gyógyszertári készítmények (pakolások).

Következő cikkemben a gyorsan felszívódó szénhidrátok gyulladásfokozó hatását szeretném bemutatni.

 

Tovább
0

Egészséges ízület idős korbanKorábbi írásaimban arra szerettem volna rámutatni, saját példával igazolva (és megélve), hogy nem kell kényszerűen elfogadni ízületeink esetleges leépülését, fájdalmát. Iszonyú volt megérezni és tapasztalni azt, hogy vagy teljesen elvesztem a mozgáskészségem, vagy fémdarabokat építenek a testembe, hogy még egy darabig lépni tudjak.

Életem a sport, bár a kyokushin karatét inkább életmódnak mondhatjuk. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne folytathassam, ezért kerestem az alternatív megoldásokat. Nem vagyok a gyógyszerek híve, de emögött semmiféle összeesküvés elmélet nem áll. Szeretem a természetes dolgokat, ezért a zselatint kezdtem tesztelni, mert erről azt olvastam több helyen, hogy jó az ízületnek, hiszen ebből épül fel jelentős részben. Maximalistaként azonnal a kilós kiszereléseket kerestem, és átlagban napi 40-80 g-ot ettem meg belőle. Na igen... Az íze... Nem leányálom, ezt le kell szögezni, de gyümölcslébe, szörpbe (cukormentes) még elment (illetve le). A hatás kettős volt. Gyomorégés, enyhe (óvatos fogalmazás) hasmenés, és érthetetlen módon időnként fejfájás. Miért voltak ezek a tünetek? A háztartási zselatin hosszú fehérje láncú, emésztése elég nehézkes, nem is véletlenül mondják null-kalóriásnak – több energiát igényel az emésztése, mint amennyit lead. Amerikában annak idején fogyókúrához is használták. Az emésztési nehézség okozta a gyomorégést. A hasmenéshez is ez járult hozzá, mivel a nagy mennyiséget nem is tudta emészteni a szervezetem, igyekezett megszabadulni tőle, ez engem is gyors mozgásra késztetett. A fejfájás volt sokáig érthetetlen, nem is vontam párhuzamot, majd sokkal később tudtam meg, hogy kétféle feltárással állítják elő a zselatint. Savas (kénsav!), illetve lúgos eljárással. A savas esetében a kén valamennyi telítettségben visszamarad, ami kis mennyiségben jó is az ízületépítéshez, de nagymértékben kellemetlen tüneteket okoz, mint nálam a fejfájás.

Hozzátenném, hogy egy átlagember 25-26 g fehérjét tud hatékonyan megemészteni egy étkezés során, ezt is csak később tudatosítottam. Nem kevés fáradtságba került, mire megtaláltam azt a hidrolizált és lúgos feltárású kollagént, ami már tökéletes. Könnyen emészthető, kiválóan érzem az ízületeim állapotában a kedvező hatását. Mivel a számok azt mutatják, hogy szervezetünk 3,5-4,5 kg kollagént tartalmaz, és a fehérje bevitelt a dietetikusok javasoltan napi 1 g/testsúly kg-ban határozzák meg, így ennek felét – 0,5 g kollagén/testsúly kg – viszem be naponta (hetente egy-két napot hagyok ki).

Mindig meg kell jegyezni, hogy önmagéban a kollagén nem lehet hatásos, mert mozgás nélkül az ízület nem kap késztetést a regenerálódásra. Soha nem a „sport” szóval kell riogatnunk magunkat, mert bőven elég a séta, szobabicikli, gimnasztika, hogy sikeresek legyünk az öngyógyításban. Reggelente olyan edzést végzek, amit szinte csak 1 m2-en csinálok, mégis a 40-50 percben átlag 700-800 kcal-t égetek el. Ezzel kapcsolatban is teszek majd javaslatokat, hogy lehet otthoni körülmények között egyszerűen átmozgatni magunkat.

Az eredményt azért igazolom vissza cikkeimben képekkel, mert hátha a korábbi anyagokat nem olvasták, és hiszem, hogy mozgásom, lazaságom kiemelkedően ennek az anyagnak köszönhető! Amikor elkezdtem a karatét, a maximális terpesz szélességem 2-3 csípőszélesség volt, fejmagas rúgásokat nem tudtam végrehajtani. Jelenleg kevés hiányzik az angol spárgához, illetve saját magasságom fölé tudok könnyedén rúgni, ami elég ritka az 58 évesek körében.

A következő cikkben a zselatin külső alkalmazásáról szeretnék írni.

 

Tovább
0

58 évesen - egészségesenHogy ne csak a levegőbe beszéljek (oda csak rúgok), a mellékelt videón látható (https://youtu.be/lfBL_lvx1pQ), hogy „koromnak megfelelően” (kb. harmincnak érzem magam) tudok mozogni. Bár elnézve néhány harmincast, szinte bántó az összehasonlítás. De le a magas lóról!

Maradok a tényeknél, amelyek bizony makacs dolgok. Sajnálom (nem annyira, mert szégyenlem!), hogy a 40 utáni időszakról nem maradtak képek, videók, amelyek mutatnák azt a szerencsétlenkedést, ahogy a napi rutinomat végeztem. Kissé nyögve, erőlködve, recsegő-ropogó ízületekkel. Milyen jó, hogy ez már csak a múlt!!

Hívhatom a „Hadak útjának” az ekkor megjárt időszakot, mivel sűrűn fájdalmakkal volt teli, ami lemondásokat is jelentett, észben pedig feladást is. Ahogy mások ilyen esetekben, én is részben az evésbe menekültem, így a lejtőn dupla sebességgel robogtam lefelé. Amiket írok, azok olyan tapasztalataim, amit utána nem kevés sporttársammal megoszthattam, és örömteli, hogy náluk is bevált. Ennek ellenére nem mernék általánosítani, így egyedi véleményként érdemes soraimat olvasni.

Arra elég hamar rájöttem, hogy a szénhidrátok (kenyér, pékáru, sütemények, édesség, stb.) fogyasztása után igen hamar ismét ellenállhatatlan éhséget (!) érzek. Sokak megtapasztalják ezt a „sóst váltom az édessel” nassolások során. Az ételvágy nem csillapul, ez pedig köszönhető az üres kalóriák által kiváltott inzulin sokknak. Fogcsikorgatva, szenvedve, de elsőként azt a lépést tettem meg, hogy elhagytam a legkedveltebb kalória forrásom, a lisztes, cukros ételeket. Ez 7-10 nap olyan erőfeszítést igényelt, mint valami szerről lejövetel – bizony ez függés!! Ahhoz, hogy a pékáru illata, a tészta (mákos, túrós!!!) ne váltson ki nyálcsorgást, legalább másfél év kellett.

Azonban az eredmény döbbenetes volt! Három hónap után már csökkent a fájdalom az ízületekben, jobban aludtam, elmaradtak a heti rendszeres fejfájások (!!), és érdekes, de energikusabbnak éreztem magam. 1.700-1.800 kcal bevitelre álltam be, főleg húsokkal (baromfi) és tejtermékekkel. Ehhez saláták, zöldségek adtak köretet. A következetességgel ráadásul az addig cipelt közel 40 kg túlsúly is lement, ehhez azonban egy évnél több kellett.

Az volt a leghihetetlenebb, hogy a szokásos évenként 3-4 megfázás (influenza?) és elmaradt, 7 éve nem voltam náthás sem! Mi ennek az oka? Nem vagyok kutató, így csak olyan kutatási eredményeket olvashattam, találtam, amelyek azt írják, hogy a magas glikémiás indexű szénhidrátok erősítik és fenntartják a gyulladási folyamatokat a testben. Nem véletlen, hogy a rák megelőzés egyik kritériuma, a cukor elhagyása!

Mindehhez napi rendszerességgel vittem be nagy dózisban a kollagént, hogy a leépült, tönkrement ízületeket reményeim szerint regeneráljam. A videót, amit tegnap (2018. 01. 08-án - https://youtu.be/lfBL_lvx1pQ) készített rólam Solymosi Anti barátom, a siker igazolására tettem fel. A kollagénről szeretnék hamarosan részletesebben is „értekezni”, mivel számomra a megfelelő mennyiség jelentette a megoldás kulcsát.

58 évesen naponta olyan edzéseket végzek, amit 25-30 évesen is nehézkesen csináltam végig, ez igazolja számomra azt, hogy jó úton járok!

Tovább
0

FájdalomMilyen könnyedén vesszük az első figyelmeztető jeleket, amelyek belénk hasítanak, hogy valamit nem a legjobban csináltunk. Egy edzés közben - ha a cél érdekében folyamatosan a hatékonyságra helyezzük a hangsúlyt -, sokszor a túlerőltetés miatt mikrosérüléseket szenvedünk el. Ezek érintik az izmokat, de természetesen a terhelés miatt az ízületeket is. Az edzést követő lazítás szerepe szerintem nem annyira tisztázott a regeneráció szempontjából, de aki megszokta és érzi a kedvező hatást, ne hagyja el! A sérülések regenerálódnak, amihez idő kell. Az izombeépülés esetében az egyes izomcsoportok vonatkozásában javasolt a 36-48 órás pihentetés, már ez is jelzés értékű. Az ízületeinket azonban sokkal nagyobb igénybevételnek tesszük ki folyamatosan, itt nehezebben is áll helyre a „rendszer”, és idővel állandósul egy eleinte enyhe gyulladási folyamat. Ez úgy jelez számunkra, hogy reggel merevebb a térd, gerinc, csípő, váll, könyök. Még ez is az elviselhetőség határait súrolja, egy sportoló erre még legyint. Azonban az évek ezeket a reggeleket egyre nehezebben indulóvá teszik, és edzés előtt, közben is megjelennek azok a problémák, ami miatt megoldást keresünk. De az igazi ráébredést a fájdalom hozza magával! Egy váratlan csavaró mozdulat, hűvösebb idő, éjszaka, véletlenül beütjük a sérült részt (sötétben bútor akadálypálya), és azonnal tűszúrásszerű (vagy akár sok-sok tű érzetével) fájdalom nyilall be a sérült ízületbe. Ez a fájdalom egyre tartósabbá válik, arra késztet, hogy a mozgás során a sérült részről átterheljük a súlyt a még nem fájó, vagy kevésbé problémás oldalunkra. Ez az, ami a legrosszabb, mivel így azt a részt romboljuk ésszerűtlenül! A másik, hogy bármely információs forrásból igyekszünk olyan krémeket, fájdalomcsillapítókat beszerezni, ami segíthet.

Itt kellene megállni és elgondolkozni... A fájdalom a JEL! Az a jel, ami mutatja, hogy nem kicsi a baj. A krémek, tabletták általában a tünetet szüntetik meg, nem a fájdalmat kiváltó okot! Látok olyan reklámokat, amiben fennen hirdetik, hogy 12 órára megszünteti az ízületi fájdalmat. És 12 óra múlva mi van, mi lesz?? Amikor nem fáj, majd ismét ész nélkül terhelem? Persze, bekenem újra, és ez majd így lesz az idők végezetéig.

A legjobb megoldás, hogy szakorvossal kell a sérült, gyulladt ízületet diagnosztizáltatni, és kérni a tanácsot, hogy mivel lehet a leghatékonyabban visszaállítani az egészséget. Gyulladáscsökkentők, pihentetés, gyógytorna, ízületépítők! Ez egy sportolónak szinte elviselhetetlen időkiesés, ezért is van az, hogy már a fájdalom csökkenésével újra igyekeznek, igyekszünk ismét teljes lendülettel rombolni magunkat. Igen, rombolni, mivel ha már jelzett a testünk, és ezt nem vettük figyelembe, akkor számoljunk azzal, hogy a negatív hatások összegződnek!

Évtizedekig én sem vettem figyelembe az orvosom tanácsait. A félelem és a pánik, hogy teljesen lerottyanok (mozgásképtelenség), azonban végre hatott úgy, hogy igyekezzek tudatosan helyrehozni magam. Az éjjeli alvásokat akadályozó térd, váll, könyök fájdalmak, a szinte botladozó mozgás 40-45 éves korban olyan előjel volt, ami vállalhatatlan jövőképet vetített előre. Beleástam magam az internet tudásanyagába, és olyan alternatív megoldásokat találtam, amit magamon kezdtem tesztelni. Türelemmel, következetesen elértem elég gyorsan egy változást, amit egy létfontosságú fehérjének, a kollagénnek köszönhetek! Ehhez változtattam a táplálkozásomon is, ez a legkeményebb próbatétel, de enélkül becsapjuk magunkat. Radikálisan csökkentett magas glikémiás indexű szénhidrát bevitel – semmi cukor, liszt, és ezek feldolgozott formái -, magas fehérje fogyasztás: húsok, tejtermék, tojás és kollagén (!). Hamarosan teszek fel friss videót, hogy 58 évesen milyen a mozgásom, ami eléggé ellentmond korosztályom átlagának!

 

Tovább
0

Az évek súlyaSokan tekintenek vissza életük eltelt éveibe a fenti kifejezést mondva. A kimondott szavak hordozzák is azt a hangulatot, ami érezteti, hogy a múlt ránehezedik arra, aki ezt keserű szájízzel emlegeti.

Pedig az idő és a bejárt út folyamatos tapasztalással, illetve ennek lehetőségeivel vesz körül minket, amit általában többen hagynak figyelmen kívül. Erre szinte a legjobb példa az egészség, amit természetesnek veszünk, főleg fiatalon, majd amikor baj van, könnyen esünk pánikba. Bármely betegség esetén visszatekintünk, mit kellett volna másképpen csinálni, és egyértelműen megfogadjuk, hogy érdemben megváltozunk. Ez a „holnaptól életmódot változtatok” szlogenje, amibe igen sok minden belefér: megfelelő táplálkozás, mozgás, serkentő és élvezeti szerek elhagyása, túlsúly leadása, stb. A lendület jó esetben kitart a negatív tünetek csökkenéséig, bár sokan a „holnaptól életmódot változtatok” ígéretet is „holnapig” odázzák el, mindig a következő napra remélve az erőt a megvalósításra. Én változtam, tudtam változtatni, és ez nem volt könnyű!

Gyerekkoromtól folyamatosan sportoltam, mozogtam, és sajnálatosan (saját megítélés) vékony kölyök voltam. Bármit, bármennyit ettem, képtelen voltam több izmot felszedni, pedig a hűtőben még a másnapra bekészített alapanyagok sem érezték biztonságban magukat. A mozgással együtt annak minden lehetséges formájában nyírtam az ízületeim, extrém módon tesztelve a teherbírásukat: ugrálás 2-3 méter, és efeletti magasságból; ésszerűtlen terhelések nem megfelelő sporteszközökkel (pl. régi tornacipőkben futás); hidegben bemelegítés nélküli edzések... Szerencsém volt, mert sok időnek kellett eltelnie, hogy ez problémát okozzon, így még egy 10 éves versenyidőszak is belefért a kyokushin karate versenyszabályai szerint – teljes erejű rúgások és ütések védőfelszerelés nélkül a küzdelmeken. Az erre való felkészülés is különleges edzéseket várt el, a napi egy órás zsákedzés (90 kg-os zsákon) heti 4-5 alkalommal megvolt. 1000-2000 fekvőtámasz, 200-300 guggolás, 300-400 felülés pedig az alaperősítés részeként adódott hozzá a terhelésekhez. Az első problémák már 30 éves kor körül jelentkeztek, mert a gerincem annyira fájt, hogy pár percig tudtam csak egy helyben állni. Majd következett a vállam, könyököm, térdem, csípőm. Fájdalmak, amelyek alig csökkentek, és a különböző krémek, tabletták csak áthidaló helyzeteket teremtettek.

45 évesen a mozgás is egyre korlátozottabbá vált, a reggeli kelés 10-15 perc volt, hogy egyáltalán eljussak az ágytól az első célpontig. Súlyom a korábbi 98-102 kg-ról felment 130 fölé – kevés mozgás, szénhidrát dús étkezés. Az orvosi lelet szerint protézisre számíthattam, ez pedig nagyon megijesztett! Halogatással, de napról napra megkezdtem a változtatást, és hittel, érzéssel, jelenlegi fizikai állapotommal igazolva kijelenthetem, hogy érdemes volt! Most 58 éves vagyok, de 20-30 évvel ezelőtti erőállapottal vagyok képes edzeni, mozogni, súlyom normális. A következő részekben azt az utat részletezném, amivel a visszanyert fiatalságot értem el.

 

Tovább
0

myhealth

blogavatar

Sok év tapasztalása, amely során értek mélypontok, de mindig felcsillant a lehetőség a kilábalásra. Emlékek, javaslatok, gondolatok másoknak, ha úgy érzik, képesek lehetnek változtatni érdemben az életükön.

Utolsó kommentek