Egyre többen kedvelik meg a friss növényi csírákat, amelyek nem csak egészségesek, hanem igen kedvező tápanyag és vitamin összetétellel rendelkeznek. Ezek a növényi hajtások akár készen is megvásárolhatók, de otthoni körülmények között is sokan csíráztatják a különböző magokat. Ezekkel szeretnék a következő írásokban foglalkozni, kiemelve egyet-egyet, hogy jobban megismerhessük őket.

Számomra a legkedveltebb a mungóbab csíra. Ez a kereskedelemben, illetve a kínai büfékben szójabab csíraként „fut”. A mungóbabot önmagában nem nagyon fogyasztják (főzelék, leves), többnyire takarmányként ismert. Nagysága 2-3 mm, zöld színű héjjal. Azonban igen jól csírázó mag, és vastag, nagy, kiadós csírákat kapunk, ha saját magunk foglalkozunk vele. A csíratálban egy rétegben lerakott, előre megmosott magokat elhelyezzük, és permetező locsolással öntözzük napi 2-3 alkalommal. A csírák már a harmadik napon megjelennek, és nagyon gyorsan nőnek, de vigyázni kell, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk. Fogyasztásra 7-10 nap után válik alkalmassá, ekkor már a két kis sziklevél látszik. Érdemes fogyasztás előtt (egészben, nem kell semmit eltávolítani!) lemosni folyóvíz alatt! A legjobb salátaként, de hőkezelten, levesben, főzeléknek és köretnek is kiváló.

50 g mungóbabból kb. 350 g csírát kapunk

Tápanyagtartalma:

84 % víz

A szárazanyagban 33 % fehérje, 64 % szénhidrát, 2 % zsír található

Energiatartalma: 30 kcal/100 g

Salátaként – pl. fogyókúrázóknak

- 20-25 dkg mungóbab csíra

- kevés só, cayenne bors

- 2 evőkanál oliva olaj

- egy teáskanálnyi vörös balzsamecet