Kíváncsi vagyok és elszánt! Ezen felül eléggé elkötelezett az egészséges életmód felé, így soha nem is próbáltam a dohányzást, évente ha három-négy alkalommal iszom valami alkoholt (vörösbor, nyáron sör), és naponta edzek, mozgok. Szerencsére elég jól tartom a súlyom is, a 194 cm-es magassághoz most 104 kg vagyok 59 évesen. 

Igyekeztem száműzni az étkezésemből a gyors felszívódású szénhidrátokat, főleg fehérje alapra helyezve a hangsúlyt, amihez sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok. Beteg kb. 10 éve nem voltam – megfázás, láz, influenza, stb. -, ezt a fentieknek, illetve egy eddig használt gyulladáscsökkentő keveréknek tudok be. Amikor valami nyavalya kerülgetett, akkor vízzel összekevertem egy evőkanál kurkuma és egy evőkanál gyömbérport, amit gyorsan megittam. Ízére még kitérek…
Régóta foglalkoztat egy kutatási eredmény, amely több különböző növény antioxidáns hatását vizsgálta, és ennek az eredményét ORAC szám néven tették közzé. A kutatás szerint naponta 5.000 ORAC értéket kellene magunkhoz vennünk, hogy egészségesek maradjunk! Szóval én ennek szeretnék saját tapasztalatot figyelve utána járni, persze a tőlem nem szokatlan mennyiségi vonzatokkal együtt. Az ORAC lista éllovasai a következők – az antioxidáns szám 100 g-ra vonatkozik:

Szegfűszeg:     290.283
Bazsalikom:     61.630
Oregano:          165.712
Fahéj:                131.420
Fekete bors:    34.053
Chili:                  21.827
Kurkuma:         157.380
Gyömbér:         39.041
Kakaó por:       55.653

A fűszereket kilós kiszerelésben, porítva beszereztem. Terveim szerint az egyenlő arányban elkevert fűszerekből napi nyolc evőkanálnyit fogok megenni – pontosabban vízzel, gyümölcslével elkeverve meginni. Ez kb. 100 g-nak felel meg, de majd le is mérem. Így a napi ORAC bevitelem ~105.000 lesz, ez közel húszszorosa a kedvezőnek ítélt mennyiségnek. 


Készíttetek egy általános vérképet a teszt előtt, majd egy hónap múlva megismétlem, illetve figyelni fogom a testérzetet, fizikai és szellemi állapotom.
A napi 1 kg húst most elhagyom, inkább savanyú tejtermékekkel viszem be a szükséges fehérjét, és sok csírát, salátát fogok még enni, oliva olajjal. 
Csak megjegyzés szintjén: a keveréket már kóstoltam… A korábban fogyasztott kurkuma-gyömbér egy álom ehhez képest, de nem fog gondot okozni! 

Heti egy-két alkalommal számolok be a tapasztalatokról.