Ismét vihar egy pohár vízben! Álságos, nevetséges hisztit ver az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC), mivel 3 év alatt (!) észleltek 47 megbetegedést és ehhez kapcsolódó 9 halálesetet a Listeria monocytogenes kórokozóra visszavezetve. Ehhez kapcsolják, hogy a felelős a Magyarországon gyártott csemege kukorica lehetett, ezért ennek az üzemnek az összes (!) fagyasztott zöldség termékét visszavonták a multik a polcaikról.

Miért írom azt, hogy ez hiszti? Mert az EFSA és az ECDC nem közölt részleteket, hogy a felhasználók milyen formában fogyasztották a kukoricát – ha ténylegesen az a „bűnös”. Mivel ez a kórokozó - Listeria monocytogenes – folyamatosan jelen van emésztőrendszerünkben (!), illetve szinte minden szennyeződésben előfordul, így a frissen szedett zöldségen, gyümölcsökön is. Ezen felül még a hűtőszekrényben is képes szaporodásra, és lehet tudni, hogy bőven vannak olyanok, akik a „lakáson belüli” élelmiszerbiztonságra nem annyira ügyelnek... Mert lehet, hogy az adott termék órákat (napokat?) állt hűtés nélkül, így határértéket meghaladó módon szaporodott el a kórokozó. Tegyük hozzá, hogy a hőkezelés tökéletesen (!) elpusztítja ezt a baktériumot, és a fagyasztott zöldségeket eleve hőkezelni kell. Aki „nyersen” eszi, esetleg vessen magára... (például én is a morzsolt kukoricát csak felengedtetem, nem főzöm).

Minden, ami körülvesz minket, kockázati tényezőt jelent, de ezeknek a fagyasztott élelmiszereknek a megfelelő felhasználása abszolút kockázat mentes lehet, lenne. De a pánik megelőzésére tiltsuk be az autókat a halálos balesetek miatt, a dohányzást (ezzel azért nagyon (!!!) egyetértenék!), mert milliók haláláért felelős, túlzott cukorbevitel felelős a cukorbetegségért, és a sor könnyen folytatható. Egy elismert, jól működő magyar vállalkozást tesz tönkre ez a visszavonás, kétségbeejtő helyzetbe hozva beszállítóit is!

Álságos az egész történet, mert ez a baktérium jelen van az összes (!!!) fagyasztott élelmiszerben, csak határértéket nem meghaladó mennyiségben. Jelenleg jó minőségű élelmiszerek sok-sok tonnája megy a szemétbe, ez felháborító pazarlás!

És komolyan érdekelne, hogy kik voltak azok, akik meghaltak a fertőzéstől? Milyen körülmények között éltek, hogy tárolták a „fertőző élelmiszert”, hány évesek lehettek, milyen volt az általános egészségi állapotuk. Ez nincs benne a hírekben!