A túlsúly vesszőparipám, és ezt a témakört a saját tapasztalás diktálja részben, másfelől pedig az utcán, üzletekben, edzőteremben megfordulva látom az embereket, hogy jelentős súlyfelesleggel küszködnek. A küszködés akár érthető szó szerint is, mert például egy szupermarketben sokan szinte támaszkodnak, kapaszkodnak a bevásárló kocsikba, hogy menni tudjanak. Ez szomorú, főleg látva azt is, hogy a kocsiba jelentős részben a súly növekedését továbbra is elősegítő ételek kerülnek.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a túlsúly egészségét veszélyezteti, így álmaiban, reményeiben az ettől történő megszabadulás jelen van, csak a legkönnyebb út formájában. Vagyis ez úgy történjen, hogy bevesz egy tablettát, és ez leolvasztja a zsírt a testről, miközben süteményekkel, szendvicsekkel, sült krumplival tömi magát megállás nélkül. Igen, ez az, ami álom is marad!

Az erő, a motiváció, ami segíthet, valójában jelen van bennünk, csak a megszokások, a szénhidrát függés olyan csapda, amiből csak hatalmas elszántsággal lehet kiszabadulni. Előző cikkemben említettem a hipnoterápiát, ami hozzájárulhat a sikerhez, ennek lehetőségét mutatnám be pontosításul.

A hipnózis esetében a páciensek a terapeutát általában a testsúly csökkentésének érdekében keresik meg. Amikor valaki belátja, hogy állapota „tarthatatlan”, akkor ez már az a késztetést, amit megfelelő kezeléssel felerősítve elérhető célokat lehet kitűzni. A megfelelő testsúly eléréséhez mások véleménye is hozzájárul, mert ismerősök, családtagok is célozgathatnak arra, hogy kinézetünk nem azonos a „régivel” - amit persze negatív értelemben hozzák tudtunkra. Az önértékelésig is eljutnak ezek a jelzések, ez is segíti az akarást, a változás igényét.

A testünk tömegét az étkezéshez, érzelmekhez (!) kötött megszokásokkal állítjuk be, tartósítjuk az állapotot, vagy folyamatosan növeljük súlyunkat. Az érzelmek különböző megélésekhez kötődnek, rögzülnek, amit az evéssel képesek vagyunk rövid időre elfelejteni. Fájdalmunkban eszünk, evésbe menekülünk, „nekem már csak az evés marad” - sokszor elhangzó mondatok ezek önmentegetésül.

Ezen az akarattal irányított „fogyókúrák” csak a jojo effektust segítik, mert az érzelmi rögzüléseket az eredmények sem képesek tartósan felülírni.

Érdekes módon a túlsúly kialakulásához kétféle érzelmi hatás juttat el. Egyfelől az elmagányosodás, másfelől pedig a mások általi befolyásolás, elnyomás. A legtöbben ezekkel az érzelmi hatásokkal szemben menekülnek – igen MENEKÜLNEK – a túlevésbe. A tele has letompít, csökkenti a fájdalmakat.

Bár egy önvizsgálattal szinte mindenki képes arra, hogy saját problémája gyökerét belássa, de ezt feloldani egyedül kevesen képesek. És itt jön, jöhet a képbe a klinikai hipnoterápia, amely révén a terapeuta feltárja a problémás érzést, ez az első lépcső a megoldáshoz.

A második lépcsőben, a hipnotikus állapotban (ami nem más, mint módosult tudatállapot) történik a szuggesztiók tudatalattiba történő bevitele. Ezek a szuggesztiók nagyon sok irányúak lehetnek. A legtöbb túlsúlyos ember például szeretethiánnyal küzd. A szuggesztióval erősíthetjük benne az önmagába vetett hitét, önmaga szeretetét. A kezelt személy olyan képeket is vetíthet maga elé (ez a vezetett vizualizáció), amely révén szó szerint képes lesz a cél érdekében felgyorsítani az anyagcserét! Ezen felül a „hizlaló” ételekkel szembeni ellenérzés is kialakítható, ami által ezek bevitelének mennyiségét csökkenteni tudja.

Általában 3-4 kezelés szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, de ez még mindig sokkal kedvezőbb áron elérhető, tartós hatással (!!), mint negyedévente bevásárolni az ezerféle csodaszert, ami „garantálja a fogyást”!

A következő cikkben kicsit részletesebben mutatom be a hipnózissal történő fogyás lehetőségét.