Kétségtelen elszántság, amit a tükör és a mérleg meggyőzően megerősített. A belül egyre hangosabb, de akár valóban kimondott szavak fokozzák a lendületet: Ez így nem mehet tovább! Enyhe fogcsikorgatás, ami már jelzi, hogy nem lesz könnyű a feladat, de a siker majd kárpótló lesz minden szenvedésért. Hupsz, becsúszik ez a szó, hogy szenvedés, itt egy kicsit elakad a tű a lemezen, serceg a harmónia. Ebbe a képbe villannak fel mindazok az élvezetet jelentő falatok, amelyek elméletileg kizáródnak a közeljövőtől: édesség, sütemények, fehér kenyér, tészták, pizza, zsíros ételek, üdítők, vagyis mindaz, ami eddig a mentsvárat jelentette, a halogatás nyugalmát. Olvadozik az akarat, de a nyáltermelés a képek hatására megindult, még talán könnyek is megjelennek, és a homályból egy alak kezd formálódni, a mostani kontúrt sok-sok centivel és kilóval vékonyító idő! Igen az idő, ami behatárolható kell, hogy legyen. Ne legyen hosszú, hiszen az idők végezetéig senki nem akar minden finomságot megtagadni magától. Így a tervezés maximum egy hónap lehetőséget mérlegel, ami alatt minimum 15-20 kg-ot le kell adni! Ezt lehet olvasni a hirdetésekben, hogy ilyen csodaszerek segítik a cél elérését, amelyek ezt az eredményt garantálják.

Már adott a cél, megszületett az elszántság, csupán az oda vezető utat kell precízen felépíteni. Ehhez több dologra is szükség lesz, amiben az internet ad majd útmutatást. Következetesen össze kell szedni mindent, ami a sikert alapozza, így a webáruházakból megrendelésre kerülnek a mozgáshoz (futás, aerobic, edzőterem) szükséges ruhák, eszközök; a fehérjék és táplálék-kiegészítők; a csodaszerek. Ez ugyan némi halogatást jelent, mivel meg kell várni, ameddig minden beérkezik, de úgyis tele a hűtő, legalább a pár nap alatt kiürül, helyet ad az egészséges élelmiszereknek.

Hozzávetőlegesen a következő hónap elejének első hétfője lesz a kezdet! Titokzatos mosoly a száj sarkában, ez jelzi másoknak a változás szelét. A tervek gyűlnek, gyarapodnak, a jövőképben az alak egyre vékonyabb, a hűtő pedig kérlelhetetlenül egyre kevesebb finom falatot rejt. A polcokra zöldségek, sovány baromfi hús kerül. A fehér lisztet teljes kiőrlésű váltja, a krumpli helyett zeller, a fehér rizst a barna és fekete fogja helyettesíteni, egyéb hasznos gabonafélékkel. A fitness ruházat kicsit feszes, de hamar bele lehet fogyni. A csodapirulák a konyhaasztalon sorakoznak.

A hétfő! Csillogó szemek a tükörben, pár egészséges falat reggelire, és maroknyi csodapirula! A remény energiával fűt fel, csupa lendület, boldogság! Az ebéd kalóriatartalma a 200-at nem éri el, de aki fogyni akar, ezzel is jól tud lakni! Talán egy pohár kefir, vagy joghurt az uzsonna, a vacsi az edzés után pedig egy fincsi saláta! Első nap, és milyen könnyen ment, így nem lesz nehéz!!! A harmadik nap valami fura feszültséget hoz. Mindenki idegesítő, értetlen, türelmetlen. Az ebédnek (?) semmi íze, korog és követel a gyomor, de mivel már két (!!!) kiló (víz) lement, így nincs kétség, jó az irány, tartani kell a tempót! Az esti kocogás kínszenvedés, nem működnek, fáradtak az izmok – ha még vannak? -, és az egész Világ kezd utálatosnak tűnni. A vacsora a legdühítőbb, az üres saláta levelek nem hoznak vigaszt. Az alig elért álomban krémesek falába ütközünk, amin átvágva tejcsokoládé folyóba gázolunk. Az ébredés érdemtelen, energiát semmi nem hoz, vánszorgás a munkahely felé. Az utcát egy illat lengi be, ami egy pékségből árad… Mint a mágnes, úgy rántja be a fogyókúrázót ez az illatfelhő, és az az egy baracklekváros süti biztos nem oszt, nem szoroz. De talán kettő sem, amit a kakaós csiga kísér kellemesen. A Nap ismét felragyog, a fogyókúra egész elviselhető, főleg ilyen fegyelemmel. Egy hét után alig egy kilóval több a diétázó, ami nem is egy rossz eredmény!

Karikírozom, de megtehetem azért, mert kb. a huszadik elszánt életmód változás lett sikeres. Örök visszaesések, tévutak, álmodozás, és persze a nem evés állandó feszültsége. A célt elérni nem lehet pótszerekkel, amelyek a kedvelt ízek halvány helyettesítői, ez csak arra jó, hogy a vágy erősödjön. A célhoz egy út vezet, ezt kitartás és fegyelem kíséri. Az ízeket nem evéshez kapcsolódó élményekkel kell pótolni, az evés „csodáját” valahogy törölni kell a tudatból. De mindenki másnál más működik, a lényeg, hogy csak annyi kalóriát szabad bevinni, ami kevesebb, mint az általános igény. Így a létfenntartáshoz lassan a raktárakat kezdi feldolgozni a szervezetünk, de ez végtelen lassú folyamat! Nekem 40 kg leadása 1,5 év volt, miközben naponta szinte kétszer is edzettem. Akinél mindez gyorsabban megy, az izmot és vizet veszít elsősorban, a zsír makacsul befészkeli magát. Türelem!