Igen sok mezőgazdasági termék esetében, illetve élelmiszerek vonatkozásában láthatjuk, olvashatjuk a címkén kiemeléssel, ha GMO mentes termékről van szó. Ez egy „bizalmat keltő” kitétel, mivel igen sokan ódzkodnak attól, hogy génmódosított ételeket fogyasszanak.

De mi is valójában a génkezelés, DNS módosítás? Speciális eljárással, az adott növény (élőlény) DNS szerkezetét feltérképezik, majd a problémás részeket „kivágják” – pl. betegségre hajlamosság -, más és ellenálló növény (élőlény) génjeivel pótolják. A cél az, hogy olyan ellenálló növényeket fejlesszenek, amelyeket például nem kell permetezni, mert nem tudják a kártevők elpusztítani. A GMO a Genetically Modified Organism (genetikailag módosított szervezet) rövidítése. A leggyakrabban, ha ezt a rövidítést halljuk, olvassuk, akkor a szója, kukorica és búza jut eszünkbe, azonban ez a technológia már megjelent az állatok esetében is, disznók, kecskék, tehenek, lazac, hogy a legismertebb eredményeket említsük.

Miért lehet veszélyes a GMO termék fogyasztása? A válasz olyan egyszerű: csak mert ez nem a természet rendje által formált élőlény, így a szervezetbe jutva ott is beláthatatlan változást idéz elő... Jönnek még a kifogások, hogy nem kellően vizsgálták be hosszú távon a hatásait, és mindenki hallott már olyanról, hogy sokan súlyos betegségeket kaptak ilyen élelmiszerektől – autizmustól elkezdve a születési rendellenességekig. Persze ezek soha nem igazolt és tudományosan ellenőrzött állítások, de bulvárhírként olyan jól futnak.

A gének és ezáltal az örökítő anyag változása egy állandóan zajló folyamat! Minden szabadföldi kultúra (növénytermesztés) ki van téve annak, hogy a megtermékenyítés (pollen – virágpor) által más kultúrák örökítő anyagát is megkapja, így mutálódik (változik a génállomány) a növény, persze fajtán belül. A növénynemesítés is tulajdonképpen ezen alapul, amikor adott vad állományt (pl. gyümölcsfa) nemes oltvánnyal oltanak be, így már az elvárt termést hozza a későbbiekben. A GMO részben gyorsít a folyamaton, de közben magasabb termésátlagot hoz, szárazabb vidékeken is jól terem, kevesebb gyomirtót igényel termesztése.

De mi történik akkor, ha ezeket megesszük, mert a szervezetünk nincs hozzászokva az új DNS-hez, és az súlyos bajokat okoz! (????) Rendben, megesszük – mert vagyunk ilyen bátrak -, és éppen úgy megemésztjük, mint a nem GMO-val kezelt termékeket! Emésztődik a DNS-ük, és sehogy nem befolyásolja szervezetünket, ahogy korábban nem befolyásolta az az élelmiszer, amit fogyasztottunk. Ugyanis a haltól nem nőtt uszonyunk, a ráktól nem lett páncélunk, a búzától nem lett levél a hajunk helyén. Az élelmiszerek esetében van egy igen hatékony védekező rendszerünk, ezt úgy hívják, hogy emésztés! Persze vannak toxikus anyagok, de ebben a vonatkozásban igen hangsúlyosan teszteltek a GMO növények, élőlények.

Magyarországon a GMO növények termesztése csak kutatási célra engedélyezett (100 m2 területen), nagyüzemi gazdálkodásban tilos az ilyen vetőmagok használata. Élelmiszerben kerül forgalomba GMO termék, azonban ezt a tájékoztató címkén fel kell tüntetni. Az EU-ban forgalmazott GMO termékek listájára itt lehet rákeresni:

http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm