A hialuronsav az egyik legfontosabb építőköve ízületeinknek, bőrünknek, illetve nagyon sokban közrejátszik abban is, hogy az öregedési jelek, hatások megjelennek bizonyos kor felett. Ezt az anyagot azonban több formában pótolhatjuk, ezzel jelentősen segítve testállapotunkat.

A hialuronsav egy természetes nagy molekulájú szénhidrát (poliszacharid), amely az összes szövetünkben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után néhány nap alatt lebomlik. Az emberi testben leginkább vízmegkötő, az ízületekben, izmokban síkosító szerepe van.

hialuronsav ízület öregedés korai öregedés

A hialuronsav szintje abnormálisan megemelkedik a sertések bőrén, amelyeknek cinkhiányai vannak. A hialuronsav szintéziséhez magnéziumra van szükség. Talán a magnéziumhiány egyike a kötőszöveti rendellenességek egyikének. A magnézium-kiegészítés a kötőszöveti rendellenességek, mint például a fibromyalgia (egy gyakori és igen fájdalmas betegség, mely főleg az izmokat és a lágy szöveteket érinti), a mitralis prolapsus (egy kötőszöveti rendellenesség, a szívbillentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése) számos tünetének megalapozott kezelését is lehetővé teszi.

Az aszkorbinsav lebonthatja a hialuronsavat! Az ösztrogén kezelés növeli a hialuronsav aktivitását. Az ösztrogénről ismert, hogy növeli a tápanyagok, például magnézium és cink tápanyagok felhasználását, amelyekről ismert, hogy befolyásolják a hialuronsav szintjét. A cigarettafüstről ismert, hogy lebontja a hialuronsavat.

A streptococcus és staphylococcus baktériumok egy hialuronidáz nevű enzimet bocsátanak ki. A hialuronidáz olyan enzim, amely lebontja a hialuronsavat, ezáltal lehetővé teszi a baktériumok számára a szervezetbe való belépést, fertőzést. Ez lehet az oka annak, hogy az emberek ízületei hipermobilissá (túl laza ízület) válhatnak vagy olyan szívbetegségek alakulhatnak ki, mint a mitralis prolapsus (egy kötőszöveti rendellenesség, a szívbillentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése), például a reumás láz miatt - mivel a hialuronsavat kötőszövetükben a betegségüket okozó baktériumok lebontották.

Hialuronsavra van szükség az ízületek, a szemek, a bőr és a szívszondák párnázásához és kenéséhez. A kötőszöveti betegségekkel és a kapcsolódó funkciókkal rendelkezők mindegyike hialuronsav rendellenességeket mutat. A koraszülött öregedési szindrómák és a kötőszöveti betegségek számos jellemzőjét szintén a hialuronsav szintjének csökkenése váltja ki.

Nagyon sok gyógyászati, kozmetikai termék összetevője a hialuronsav. A bőr mélyebb rétegeibe nem hatol be, azonban a felsőbb rétegek esetében a vízmegtartó képessége simává „varázsolja” a bőrt. A kopott (például térd) ízületbe injekció formájában bejuttatott hialuronsav 6-8 hónapig szinte tünetmentessé teszi a beteget.

A hialuronsav szintézisét segíti a glükozamin (poliszacharid), amely építőköve a hialuronsavnak.

Érdemes tudatosan figyelni a jeleket, amelyek hilauronsav szint csökkenésre utalnak: ráncosodás, bőrszárazság, ízületi merevség, szemszárazság. Ezekben az esetekben igyekezzünk pótlásáról gondoskodni!