Abban az esetben, amikor az artritisz térdben jelenik meg, a hialuronsav injekció segíthet a fájdalom és a merevség enyhítésében. Az ízületi gyulladásban szenvedő emberek számára segíti az ízületek kenését, hogy simábban, kedvezőbben működjenek.

Hogyan működik?

Normális esetben az ízületi folyadék (amely megtalálható az ízületben, illetve az egész test lágyszövetében) keni az ízületeket. Ha arthritisben szenved, akkor az ízületi folyadék menynisége megfogyatkozik. A kezelés egyszerű. Kezelőorvosa közvetlenül a térdízület körüli területre injekciózza a hialuronsavat. A fájdalom csökkenése, mozgáskészség visszanyerése általában 1-4 hónapig jellemző, majd a kezelést ismételni kell. Más ízületek esetében nem jellemző a használata, de nem kizárt. A hialuronsav injekcióknak különböző márkái vannak, de hatásuk közel azonos.

ízület térd ízületi fájdalom hialuronsav hialuronsavas injekció

Ez a kezelés segít Önnek?

A hialuronsav-injekciók nem mindenkinek megfelelőek. Egyes embereknél jobban működik, néhányan pedig nem igazolják a kezelés hatékonyságát. Ha idősebb vagy előrehaladott arthritisben szenved a beteg, akkor valószínűleg kevésbé valószínű, hogy hatásos a kezelés. Általában az emberek a hialuronsav injekciót akkor próbálják ki (ismerőseik tanácsai alapján), ha az olyan kezeléseket, mint a fizikai terápia, a testmozgás és az injekciók fájdalomcsillapítókkal és a szteroidokkal, nem nyújtanak elegendő segítséget.

Előnye azonban az, hogy a mellékhatások, mint például a duzzanat és a kellemetlen érzés a kezelés területén, igen enyhék. Mivel a kockázatok alacsonyak, az orvos javasolhatja, hogy a hialuronsav injekció megér egy próbát, különösen akkor, ha az egyetlen másik lehetőség a műtét.

A hialuronsav injekció szintén jó választás lehet, ha más kezeléseknek esetleges mellékhatásai is vannak. Például egyes emberek nem szedhetnek olyan gyakori fájdalomcsillapítókat, mint az aszpirin, az ibuprofén, mert a gyomor-bélrendszeri vérzés veszélye áll fenn. És a szteroid injekciók, az arthritis másik gyakori kezelése, ártalmasak lehetnek az ízületeknek, ha túlzott mértékben, folyamatosan használják.

Amennyiben szakorvos szerint javasolt a kezelés, akkor NEAK támogatásra igénybe vehető!