A csontok élő szövetek. A súlyt hordozó fizikai aktivitás új csontszövet kialakulását eredményezi, ami erősebbé teszi a csontokat. Ezen felül ez a fizikai aktivitás erősebbé teszi az izmokat is. A csontok és az izmok egyaránt erősebbé válnak, amikor az izmok a fizikai aktivitás során terhelik a csontokat, ezzel késztetve a csontszerkezet erősítését. A testsúlyt hordozó fizikai aktivitás a legelőnyösebb, illetve a súlyokkal végzett edzőtermi gyakorlatok:

- Séta, kocogás vagy futás

- Teniszezés vagy fallabda

- Jégkorong

- Lépcsőzés

- Ugrókötél és egyéb ugrás

- Kosárlabda

- Tánc

- Túrázás

- Egyéb labdasportok

- Súlyemelés

Az úszás és a kerékpározás nem súlyt hordozó tevékenységek, így közvetlenül nem segítenek a csontok építésében. Az úszás és a kerékpározás azonban erős izomzatot eredményez, és erős izmok segítik az erős csontok felépítését. Ezek a tevékenységek természetesen javasoltak a szív erősítésére, és az általános egészségi állapot elérésére. A csonterősítő tevékenységek különösen fontosak a gyermekek és a tizenévesek számára, mert a csonttömeg legjelentősebb kialakulása a pubertás előtt és alatt történik. Életünk csúcs-csonttömegét a tizenéves korban érjük el Ennek érdekében például a 6-17 éves gyermekeknek minden nap 60 perc fizikai aktivitást kellene kapniuk. A 2 és 5 év közötti fiatalabb gyermekeknek naponta többször aktívan kellene játszaniuk, saját testtömeggel terhelve a fejlődő csontozatot.

Idősebb korban a csont ásványi anyag tartalma fokozatosan csökken. Ehhez nagy mértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, alacsony D3 vitamin bevitel. A csontozat esetében igen kiemelt figyelmet a kalcium kap, azonban ez az elem testsúlyunk mindössze 2 %-át adja, miközben a csontozatunk teljes súlya a testtömeg ~17,5 %-a! A csont felépítésében a fehérjék (kollagén!) és foszfátok is nagy szerepet kapnak. Nem elég ezért, ha csak a kalcium bevitelre helyezzük a hangsúlyt. Terhelés nélkül a csontozat fokozatosan veszíti el ásványi anyag tartalmát, mivel igénybevétel nélkül a támasztó szerepe csökken. Ez azonban olyan szintig vezethet, hogy enyhe és váratlan terhelésre is törik, ezért hallhatjuk, hogy idős emberek ilyen sérüléseket szenvednek. A sport, a mozgás nem kiváltság, szükséges rossz, hanem egészségünk, testünk épségének alapja!