Igen tisztában vagyok vele, hogy a helyes verziójában ez identitászavarok-ként írandó, azonban a kifejtés megvilágítja a szóhasználat jelen helyességét. Közel 40 éve egy japán harcművészeti irányzat mellett köteleztem el magam, más irányt csak érdeklődve figyelve, de annak hatásaival sem kitérve a választott Úttól. Ez a harcművészet – kyokushin karate – bőven tartalmaz a szellemi fejlődéshez, én-építéshez kellő instrukciót, elsősorban a fizikai próbatételek elviselése formájában. Természetesen van „felsőbb szintekhez” való kapcsolódása is, vagy ez talán csak a látszat, amit szeretünk a misztikumhoz közeledve sejteni? Már régen meggyőződésemmé tettem, hogy a karate a fizikai és kémiai alaptézisek alapján válik sikeressé, amihez a szellemi út annyi, hogy a képességek felismerésével megfelelő irányú fejlődést generálunk, így érve el a megfelelő önhitet a lehetséges győzelemhez. Az ütés és rúgás a biológia, és fizika elveitől lesz olyan erejű, ami az ellenfelet megrendíti. Az izomtömeg, annak rugalmassága, felkészültsége, mozdulat gyorsasága, ellenfél időben felismert helyzete jelenti a tökéletes technikát, amiben a reakciókészség és önbizalom adja a löketet, nem pedig egy „föld, ég, víz, tűz” (egyéb f.szom) energiából táplálkozó dinamika. Számomra ez tény, de sokan vannak, akik ezzel nem néznek (nem mernek?) szembe nézni. Miért?

Európába születtünk, európainak, ezzel a szemlélettel, neveltetéssel. Persze itt is jelen van az alapvallás, a kereszténység, ahol Isten felügyeli és segíti (?) tetteinket – mert sokan erre támaszkodnak. Neveltetésünk jelentős ideje ebben a szellemben zajlott. A nyitott Világ azonban információk, lehetőségek formájában jelentősen más szellemi Út lehetőségeket is hozott életünkbe, amelyek leginkább Kelet felől gyűrűznek be. Buddhizmus, zen, iszlám, hinduizmus, stb. Olyan életkörülmények között felépített hitvilággal, amelyben az emberek jelentős része az év 99 %-ban 20-30 C°-os átlaghőmérséklet alatt csak a kezét nyújtotta a nagy elmélkedések közben a felette érő gyümölcsökért. Dolgoznia nem kellett, könnyen képviselte a nyugalmat, „ürességet”, szeretetet, hiszen nem támasztott elvárásokat, mert léte a természet kincsei által adottan biztosított volt. A „nagy elmélkedők” kinyilatkozásaik által egy közösségben még megbecsültebbek lettek, így a közösség bőkezűen ellátta őket étellel, itallal, már a kezüket sem kellett kinyújtani. Ez a kényelem kissé kényszeressé válással adta a késztetést, hogy egyre egyedibb hitvilágot tárjanak fel magukból a „felismerések” által, ezzel a közösség áhítata időtlen ideig – az adott guru haláláig – fenntartható volt. Haláluk után Istenné váltak (?), mivel csodákat is tettek (?), és ha időben lejegyezték tanaikat, azok szépen terjedtek más népek felé is. Azért azt is jegyezzük meg, hogy az újkor gurui már „hatalmas” tudásuk felismerése után nem elégedtek meg a gyümölcsök halmaival, hanem a luxus vágya és imádata jelent meg „földi” életükben. Autók, órák, ruhák, nők, utazások… Elterjeszthető hit már nem születik a puritán léttel, csak a kellő marketinggel és hivalkodással.

Azonban a még puritán alapokra támaszkodó hitek nagy táborukkal eljutottak a mai Európába is. Azokba az országokba, ahol a szerzés, vagy annak lehetetlen szintű csömöre az identitás gyenge embereket menekülésre készteti. Könnyebb menekülni a tettektől és önmagunkkal való szembenézéstől, és belesüppedni egy álmodozó ember által teremtett hitvilágba, amellyel való azonosulás a teljes önbecsapás! Béke, nyugalom, megértés, szeretet és egyéb lelket tompító szavak halmaza, amelyeket még egyéb misztikus, tudomány által még véletlenül sem igazolt testi jelenések „igazolnak” (meridiánok, csakrák, stb.). Az identitás zavarók – visszatérve a címre – ebben a felismerésben olyan iszonyú nagy meggyőződésre tesznek szert, hogy aki nem az ő útjukat járja és követi, azt mind terelni kell a „helyes irány” felé… Ez pedig csak egyet igazol, hogy visszaigazolást várnak, hogy segítenek, mivel még mindig nem elég a saját meggyőződésük a választásuk felé! Kell, hogy olyanok vegyék körül őket, akik erősítik hitüket, mert a bizonytalanság fészket ver! Ez pedig az európai gondolkodás sajátja, ahol mindig mérlegelünk a döntések során, mert céljainkat csak a döntések megfelelésével tanultuk meg elérni. A négy évszak örök változása ezt determinálta, ez sejtek szintjébe ivódott, generációk kellenek, kellenének a megváltoztatásához.

Az identitás zavarók pedig bármely keleti vallást választják, vagyonukról, élmény lehetőségeikről nem mondanak le, de próbálnak álszerénységet mutatni, hogy a kényelem a megvilágosodásukat segíti. Mosolygok! Tudjátok kit változtassatok meg, és tereljetek a helyes Útra? Először magatokat, ahol eljuttok arra a felismerésre, hogy mindenki saját sikerének és életének a kovácsa, és az elégedettség forrása a teljesítmény, a produktum, a közösség segítése, nem a mások identitásának megváltoztatása.