Az isiászra olyan fájdalom utal, amely az ülőidegút mentén sugárzik és az alsó végtagtagoktól a csípőig, a fenéken és a lábakon keresztül érezhető. Tipikusan az isiász fájdalma csak a test egyik oldalát érinti.

Az isiász leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a gerinc szűkülete – két gerinccsigolya közötti rés - a kilépő ideg egy részét összenyomja. Ez gyulladást, fájdalmat és néha zsibbadást okoz a beteg lábában, alsó végtagok izmaiban.

Bár a problémához kapcsolódó fájdalom súlyos lehet, a legtöbb esetben nem-operatív kezelésekkel pár hét alatt megoldódnak. Azon a betegek esetében, akik súlyos és elhúzódó fájdalmat tapasztalnak, amely jelentős gyengeséggel vagy bél- vagy húgyhólyagváltozással jár, sajnos sebészi beavatkozásra számíthatnak a javulás elérésére.

ízület életkor isiász ülőidegzsába

Tünetek

A fájdalom, amely kisugárzik az alsó (ágyéki) gerincrésztől a fenékhez és a láb hátsó részéig, a jellegzetes tünet. Az idegpálya mentén szinte bárhol érezheti a kellemetlenséget, amely mozgás hatására némileg csökkenhet.

A fájdalom több formában jelentkezhet: enyhe fájdalomtól az éles, égő érzéssel vagy szúró fájdalomig. Néha úgy érezheti, mintha egy hirtelen ütést vagy áramütést kapna. Még rosszabb, ha köhög vagy tüsszent, ilyenkor élesen belenyilallhat a fájdalom az érintett testrészekbe. Általában csak a test egyik oldala érintett.

Néhány embernek zsibbadása, bizsergése vagy izomgyengesége van az érintett lábakban. Lehet, hogy fájdalom a láb egyik részében érezhető és a zsibbadás egy másik részében.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az enyhe isiász általában idővel megszűnik. Keresse fel orvosát, ha a házi praktikák (masszírozás, fájdalomcsillapítók, izomlazító kenőcsök) nem enyhítik a tüneteket, vagy ha a fájdalom egy hétnél hosszabb ideig tart, súlyos vagy fokozatosan rosszabbodik. Ami azonnali orvosi ellátást igényel:

  • Súlyos fájdalmai vannak a keresztcsonti részen, vagy a lábon, és zsibbadást vagy izomgyengeséged érez a lábában
  • Az isiász mellé sérülést szenved (például közlekedési balesetet)
  • Problémái vannak a belek és a húgyhólyagok szabályozásában

Az isiász kockázati tényezői a következők:

  • Kor. A gerinc a korral összefüggően változik, mozgástere beszűkül, sérülékenyebbé válik.
  • Elhízottság. A felesleges testtömeg hozzájárulhat az isiász kialakulásához.
  • Foglalkozása. Olyan munkakört jelenthet, amely megköveteli, hogy a hátát csavarja, nagy terhelést hajtson végre, vagy hosszabb időn keresztül gépkocsit vezet.
  • Tartós ülés. Azoknál az embereknél, akik hosszabb időn át ülnek, vagy eleve ülő életmódot folytatnak, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki isiász, mint az aktív emberek esetében.
  • Cukorbetegség. Ez az állapot, amely befolyásolja a test vércukorszintjét, növeli az idegkárosodás kockázatát.

Szövődmények

Bár a legtöbb ember teljes egészében és tünetmentesen gyógyul, gyakran kezelés nélkül, az isiász potenciálisan állandó idegkárosodást okozhat. Azonnali orvosi ellátást igényel:

Érzésvesztés az érintett lábban

  • Tartós gyengeség az érintett lábakon
  • A bél- vagy húgyhólyag koordinációjának elvesztése (inkontinencia)

Megelőzés

Nem mindig lehet megakadályozni az isiászt, és az állapot sajnos megismétlődhet. A következők fontos szerepet játszhatnak a megelőzésben:

  • Rendszeres testmozgás. Annak érdekében, hogy a hátizmokat erősen tartsa, különös figyelmet fordítson az alapvető izmokra - a hasban és a háton lévő izmokban, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő testtartáshoz és összehangoláshoz (Core izmok). Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ajánljon konkrét gimnasztika programokat.
  • Tartson megfelelő testtartást, amikor ül. Tegyen egy a párnát vagy a hengerelt törülközőt a háti részhez, hogy megőrizze a gerinc normális görbületét. Ne üljön előre görnyedten.
  • Használjon jó test technikát. Emelésnél, nagyobb súlyok cipelésénél törekedjen arra, hogy háta egyenes maradjon, ne görnyedjen! Hosszabb fizikai terhelés során próbáljon a gerincre lazító, nyújtó gyakorlatokat (hajlítások), hogy a feszes izmokat kilazítsa.