A glükózamin kulcsfontosságú szerepet játszik a porcok kialakításában, és sokan az artritisz és az oszteoarthritis kezelésére használják. Természetes formájában az ízületekben, csontokban, csontvelőben, a kagylókban és a gombákban fordul elő. A glükózamint, különösen a glükózamin-szulfátot a kagylóhéjból vonják ki táplálékkiegészítők készítéséhez. A szintetikus formát laboratóriumokban is előállítják.

Mi a glükózamin?

A glükozamin számos formája ismert: glükózamin-szulfát, glükózamin-hidroklorid, N-acetil-glükózamin. A glükózamin egy poliszacharid. Bár hasonlóak, ezek a változatok különböző hatással lehetnek táplálékkiegészítőként. Bizonyos étrend-kiegészítőkben a glükózamin kombinálható más összetevőkkel, például a kondroitin-szulfáttal, az MSM-el. A kondroitin hasonló anyag a glükózaminhoz, és természetes formában megtalálható az ízületekben is.

A glükózamin szerepe

A glükózamin elengedhetetlen a porcok építéséhez. A porc egy rugalmas, kemény kötőszövet, amely a test számos részén megtalálható. Ez a tömör, gumiszerű szövet a csontok végeit védi a mozgás során. Életkor előrehaladtával a porc kevésbé rugalmas és folyamatosan lebomlik. Több bizonyíték van arra, hogy a glükózamin lassíthatja ezt a folyamatot. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a glükózamin kéntartalma az, amely kedvező lehet a porcok egészségéért. A ként a porcépítésben játszik szerepet. Természetesen a glükózamin segíti a kén beépítését a porcba. Az emberek életkorának emelkedésével a test glükózamin szintje csökken.

A glükózamin segít az oszteoarthritisben?

Sokan glükózamin-kiegészítőket alkalmaznak az oszteoarthritis, és különösen a csípő vagy a térd oszteoarthritis esetén. Csökkenti az oszteoartritisz okozta fájdalmat, merevséget és duzzanatot az ízületekben. Javítja a térd- vagy csípőcsont-ízületi betegek állapotát. Tünetek folyamatos enyhülése tapasztalható a kezelést követő 3 hónapig. Sok vizsgálat azonban ezeket a javulásokat placebo hatásnak tudja be.

Érdemes ezért a terméket komplex formában szedni, együtt a kondroitinnel és MSM-el, amire a kollagén is rásegíthet jelentősen. Mivel a hialuronsav is poliszacharid, így feltételezhető, hogy a glükozamin ennek képződését kedvezően befolyásolja. A leggyakoribb injekciós fájdalomcsökkentés hialuronsavas termékkel történik.

Korábbi cikkek a témában:

Kondroitin: http://myhealth.reblog.hu/izuletjavitas-1---kondroitin-szulfat

MSM: http://myhealth.reblog.hu/izuletjavitas-2---msm

Általános ízületjavítás: http://myhealth.reblog.hu/egeszseges-izulet-idos-korban