Két-három éve volt egy hír, amiben egy dr. Brian Weiner nevű amerikai azt dobta be a köztudatba, hogy érdemes jeget (!!) fogyasztani, mert annak zsírégető hatása van. Természetesen, mint minden mozgás nélküli lehetőséget, eléggé felkapta a média, és bár arra nincs felmérés, hogy mennyien kísérleteztek vele, mégis világszerte sokak fantáziáját megmozgatta.

jégdiéta fogyókúra

A tények azonban érdekesek! Ahhoz, hogy valaki ~118 kcal elégessen, 1 kg (!) jeget kell elfogyasztania! Érezhetjük, hogy ez mennyire túlzó mennyiség, illetve feltételezhetjük, hogy káros is lehet szervezetünkre.

A számok nem hazudnak, és láthatjuk, hogy az így leadott kalóriát már 40 g sültkrumplival vissza is tudjuk „pótolni”!

Sajnos hibás számítást vettem figyelembe, amit Szalay Gergely (köszönöm!) módosított számomra, így a pontos számok az alábbiak:

A 1000 g jég hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő emeléséhez 0,502 kcal energia kell. Az 1 kg jég csak a 0 fokon történő halmazállapot változás során 79,754 kcal hőt von el a környezetéből anélkül, hogy a hőmérséklete egy fikarcnyit is nőne. A helyes végeredmény így 118,38 kcal.

150 g sültkrumpli 446 kcal-át tartalmaz, vagyis 40 g sültkrumplival már vissza is pótoljuk az elveszett energia mennyiséget!

Érdemesebb ésszerű módszereket választani, és néha mögé nézni a divatos trendeknek. Még annyit, hogy a „jég diétáról” könyv is született, Ice Diet címen...