Korábban gyakori fejfájással küzdöttem, és szinte kizárólag egy gyógyszer hatásában bíztam. Mióta nem eszem gyorsan felszívó szénhidrátokat, nem fogyasztok semmi alkoholt (korábban is minimális volt), legfeljebb a durvább időváltozások hoznak enyhe fejfájást (két-három havonta egyszer). Az alábbi módszer másoknak is segíthet, bár eleinte ijesztő lehet, hogy csípős paprikát ilyen formában is használhatunk.

A holisztikus egészségtudatosság érdekében gyakran nagy paradigmaváltásokra van szükség. Tudnunk kell megváltoztatni étkezési szokásainkat, új élelmiszereket, fűszereket és kiegészítőket érdemes bevezetni céljaink érdekében. A cayenne bors egyike ezeknek a fűszereknek.

A cayenne bors egy klasszikus példa arra, amit akár egy igazi szuperfood-nak nevezhetünk. A tudományos világ már évtizedek óta vizsgálja, kutatja, és egyre növekvő számú szakértői elemzés tárja fel a cayenne bors előnyeit.

Mitől hatásos a cayenne bors?

A cayenne borsot a közép- és dél-amerikai, valamint a világ más trópusi területein növekvő cserje (Capsicum annuum) terméseként ismerhetjük. Noha termeszthető olyan mérsékelt régiókban, amelyeknek hosszú termőszezonja van (Magyarországon is próbálkoznak vele), de nagy termésre nem lehet számítani ezeken a területeken.

A virágzás után a cayenne-i növény olyan üreges, banán alakú paprikát terem, amely zöld színű, de lassan piros, sárga vagy narancssárgásra váltja színét. A teljes érlelés után a paprikákat leszedik, szárítják, őrlik, hogy kulináris gyógynövényt vagy fűszert készítsenek.

A cayenne bors többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a C, B6, E, kálium és mangán nyomelemeket is. Azonban a cayenne bors magas koncentrációban kapszaicint tartalmaz, ami miatt akár gyógynövénynek is nevezhetjük. A kapszaicin váltja ki a termogenikus hatást a szervezetünkben, és ezért széles körű egészségügyi előnyökkel jár, amikor fogyasztják. Csökkentheti a fájdalmat, küzdhet a cukorbetegség ellen, eloszlathatja a fejfájást, enyhítheti az ízületi merevséget, és talán akár meg is állíthatja a rák előrehaladását.

Ez általában azt jelenti, hogy a minél magasabb a cayenne bors kapszaicin tartalma, annál terápiásabb, egészségvédőbb a hatása!

1. Cayenne bors fejfájás ellen

Előzetes tanulmányok kimutatták, hogy a cayenne bors orális alkalmazása is a fejfájásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkentheti a fejfájás súlyosságát és gyakoriságát. Most azonban egy másik lehetőség:

Recept:

1/4 teáskanál őrölt cayenne bors

1 dl meleg víz

Vatta

Keverjünk össze 1/4 teáskanál őrölt cayenne borsot egy pohárba, amelybe 1 dl meleg (nem forró) vizet teszünk. Az elegyet addig keverjük, ameddig a cayenne borsot a vízben teljesen eloszlattuk, majd behelyezzük a vattát. Győződjünk meg róla, hogy kellő mennyiségű cayenne bors ragadt a vattához.

A nedves vattát mindkét orrlyuk belsejébe helyezzük, és tartsuk a helyén, amíg enyhe égési érzést nem érzünk. Ez a kapszaicin hatása, és pontosan ez az, amit el akarunk érni, ugyanis a kapszaicin zavarja az agyunk P anyag tartalmát, ami elsősorban a fájdalomhoz vezet, és ez annak az oka, amiért először fejfájást tapasztaltunk. Ha az orrlyukak belsejében fellépő csípő érzés visszahúzódik, akkor a fejfájás remélhetőleg teljesen eltűnik vagy intenzitása jelentősen csökken.

Holnap a második részben a fogfájás elleni javaslatot mutatom be.