Szinte bármi, ami egy egészségi állapotra történő cselekvést, tervet jelent, többnyire feltételezi a „komfort zónánk” elhagyását. A megszokott, rutin, kényelmes cselekedeteink, tetteink nagyon nehezen változtathatók, pedig lehetséges céljainkat csak a komfort zóna elhagyásával érhetjük el! Érdemes ezekre tudatosan felkészülni, így segítségül következzen néhány javaslat.

Beszélnie kell közönség előtt, de fél tőle? Fizetésemelést kérne, de nem meri közvetlenül a főnökétől kérni? A mostani munkája már nem elégíti ki, de az újtól mégis retteg? Mi van, ha nem sikerül? Le akar fogyni, de nem meri elkezdeni? Nem mer kapcsolatot kezdeményezni? 

A félelem értékes dolog! Az embereket biztonságban tartja, és óvatosságra ösztönzi, ha óvatosságra van szükség. De ez is egy korlátozó dolog: nem minden, amitől félünk, érdemli meg a félelmet vagy óvatosságot. Néha bizony bátorságra van szükség ahhoz, hogy jobb legyen az élete.

Hogyan győzzük le a félelmünket attól, hogy kilépjünk a komfort zónánkból? Néhány mentális trükk, eszköz, amin érdemes elgondolkozni.

1. Ne feledje: néha a kellemetlen események hozzák a számunkra kedvező megoldást

Feszültség vagy kellemetlen érzés esetén emlékeztesse magát arra, hogy gyakran a legjobb dolgok a komfort zónán kívül zajlanak. Ezek a tapasztalatok kihívást jelenthetnek Önnek és segíthetnek a fejlődésben. Kötelezzük el magunkat arra, hogy a helyzetet, problémát a lehető legnagyobb erőfeszítéssel próbáljuk megoldani, és elvárásainkat ne a maximumra tegyük, hogy csökkentsük a további nyomást tudatunkon. Kérdezze meg magától: „Mi a legrosszabb dolog, ami megtörténhet?” majd összpontosítson az ellenkező eredmény elérésére.

2. Tetteit, a változtatást tapasztalati tanulásnak élje meg

Nézzen magába, és kérdezze: "Mit tanulhatok magammal kapcsolatban? Mit tanulok a többi embertől ebben a helyzetben? Hogyan használhatom az előző két kérdésről származó információkat a szakmai és személyes életemben?” Elemezze a lehetséges eredményeket, és fordítsa hasznára a lehetséges jövőbeni tetteket.

3. A változtatást kihívásként, edzésként vegye figyelembe

Mintha saját maga edzője lenne, úgy tegyen fel néhány kérdést: "Mi a legrosszabb, ami megtörténhet, meg tudnám élni, mi a legjobb, ami megtörténhet? Mi tart vissza? Ez az egyszerű technika rávilágít arra, hogy valóban rendelkezik-e a szükséges erővel, inspirációval.

4. Töltekezzen fel szellemi és fizikai energiával

Vegyen három mély lélegzetet. Gondoljon valamire, ami nagy örömet okozhat magának. Képzelje el a testét, ahogy energiával („fénnyel”) tölti fel, és az elért céljai örömére gondoljon. Ismételje meg magának ezt a pár megnyugtató kifejezést: „Biztonságban vagyok”, „Meg tudom csinálni”. Ez csökkenti a szervezet stresszválaszát, és bizalmat ad, hogy bátrabban lépjen ki a komfort zónájából.

5. Ismerkedjen meg a kényelmetlenséggel, és tapasztalja meg ennek eredményét

A komfort zónáján kívüli lehetőségek a legkevésbé kényelmetlenek! Ezért lehet szükséges a kényelmetlenség megismerése. Nagyszerű módja ennek az, hogy naponta csak egy olyan dolgot választ, ami megrémíti, de ennek ellenére megcsinálja. Nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni. Félt de cselekedett! Meg fog lepődni azon, hogy az, amitől egyszer rettegett, most már lényegtelen. Természetesen a „rettegés” a változtatási félelem egy túlzó kifejezése.

6. Folyamatosan vetítse maga elé a sikereket

Csukja be a szemét és világosan képelje el, milyen eredményes cselekedeteinek kimenetele. Merre, hol van? Ki van Önnel? Mit csinál? Milyen érzés a siker? Ez szinte az első lépcső kell legyen, ha ki akar lépni a komfort zónából.

7. Használja mások tapasztalatait

Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy egyedül vagyunk a félelmünkkel. Amikor valami újat szeretne kipróbálni, jegyezze fel a megbízható barátokat, kollégákat vagy mentort, akivel megoszthatja aggodalmait. Kérdezze meg őket, hogyan jutottak el a saját félelmeiktől oda, hogy a komfort zónájukon kívülre léptek. Nemcsak, hogy ez az együttműködés biztosíthatja a sikert, de jelentősen gyorsíthat is céljai elérésében. Ne kövesse el azt a hibát, amit már más elkövetett!

Nehéz, néha nagyon nehéz a változtatás, de az eredmény olyan felemelő, amiért érdemes megpróbálni. Kevesek képesek tenni önmagukért, már ez egy kulcsmondat ahhoz, hogy önérdekünk miatt bizonyítani legyünk képesek.