Szeretem a hitemet azzal erősíteni, hogy az olvasottakat letesztelem saját magamon, ha valami problémámmal szemben megoldási lehetőségekről olvasok. Régóta követem a kurkuma esetében az egészséget pozitív irányba befolyásoló hatásait, és ez nem hagyott békén. Az ízületeim esetében biztos volt, hogy erős gyulladásban vannak (voltak), a szteroidokkal szemben pedig kissé tartózkodó vagyok, hatásuk néha elég radikális lehet. Inkább keresem a természetes készítményeket, és a kurkumát (gyömbérrel erősítve) az ízületi gyulladások ellen kiválónak írták. Nekiestem – első körben kis mennyiségben „kóstolgatva”, vízzel (rettenetes!!). És láss csodát, pár nap után érezhető volt, hogy könnyebbé vált a mozgás (reggeli „indulás”)! Maximalistaként így rátettem egy lapáttal (alig ajánlanám másnak – kivéve a karatés tanítványaim), és az adagom felemeltem napi egy-egy evőkanál kurkuma és gyömbér porra, amihez tettem ~2 g C-vitamint és kb. egy evőkanálnyi oliva olajat. Ezt azóta is fenntartom, mert a legkisebb gyulladási érzetre – nátha, egyéb – ezt iszom (~3 dl langyos vízzel). Kimossa a gyulladást, nem terít le az influenza, kiválóan érzem magam.

De! Az adag feltehetőn túlmegy pár határon (104-105 kg vagyok), az íze pedig iszonyatosan rossz, fegyelem és a garat tudatos lezárása (mintha víz alatt úsznék) szükséges, így nem érezni az ízt. Húsz karatésomból öt volt, aki hozzám hasonlóan ezzel tudta gyulladásait csökkenteni, eltüntetni.

A kurkumát folyamatosan kutatják, itt most az eddig igazolt eredményeket érdemes bemutatni. Számos egészségügyi előnye van, amelyet a mai tudományos kutatások feltártak és igazoltak, valamint a holisztikus egészségügyi szakemberek és a táplálkozási szakemberek támogatták ezek alapján használatát.

1. Gyulladáscsökkentő

A kurkuma gyulladásgátló tulajdonságait különböző vizsgálatokban bizonyították.

Kimutatták, hogy az akut gyulladás esetén sokkal hatásosabb, mint krónikus gyulladás esetén, bár továbbra is segíthet a krónikus gyulladásban, ha a rendszeres étrendbe beillesztik.

2. Szájhigiéné, száj egészsége

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a kurkuma kedvezően hat a fájdalomra és duzzanatra, amikor közvetlenül a száj problémás területeire alkalmazzák, és bizonyítottan pozitív hatással van a fogfájás, mint például az ínygyulladás és más periodontális betegségekben szenvedők számára.

3. Mentális egészség és hangulatok

A kurkuma ez esetben is bizonyított, hogy kedvező hatással van a hangulati rendellenességekben, depresszióban és a mentális betegségek egyéb formáin szenvedő betegeknél.

Kedvezően befolyásolja az agy működését, számos tanulmány azt igazolta, hogy a kurkuma által tartalmazott anyagok pozitív hatással lehetnek a mentális egészségre, ha rendszeresen fogyasztják őket elegendő mennyiségben.

4. Antioxidáns

Mint sok más, a rák megelőzését elősegítő élelmiszer esetében, a kurkuma azon antioxidánsokat tartalmazó termékek listáján szerepel, amelyek kiválóan alkalmasak a szabad gyökök károsodásának gyógyításában.

A kurkuma kiválóan alkalmas a sejtszövetek egészségének javítására és a szabad gyökök által okozott károsodások gyógyítására, amelyről bebizonyosodott, hogy javultak a rákos betegek egészségügyi eredményei, illetve megakadályozzák a rákot.

5. Máj egészsége

A kurkuma kiválóan alkalmas a máj és a véráram egészségének védelmére. Mint sok más étel, amely antioxidánsokat tartalmaz, a kurkuma segít a szervezetnek megtisztítani a toxinoktól és a veszélyes szabad gyököktől.

6. Kardiovaszkuláris egészség

A kurkuma bizonyítottan javítja a szív- és érrendszeri egészséget, különösen a posztmenopauzás nőknél, és különösen akkor, ha rendszeres edzésprogrammal kombinálódik.

Ennek gyulladásgátló hatásai, valamint a kurkumában található antioxidánsok ebben szerepet játszanak, azonban úgy tűnik, hatással van a véráramra és a vérnyomásra is, ami javítja a szív- és érrendszeri egészséget, és csökkenti a szívbetegség kockázatát.

7. Rák megelőzése

A kurkuma csökkenti a rák kockázatát többek között az antioxidánsok miatt, valamint a sejtek szintjén a szövetek táplálására és a szabadgyökök károsodásának javítására alkalmas. Ebben különösen a kurkumin nevű hatóanyaga a leghatásosabb.

8. Alzheimer-kór

A kurkuma szintén olyan tanulmányok tárgyát képezi, amelyek arra utalnak, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek elősegítik az agysejtek és szövetek egészségét, és megakadályozzák az Alzheimer-kórt. Még további tanulmányokra van szükség ezen a területen, a jelenlegi kutatások szerint úgy tűnik, hogy igazolhatják a megelőző hatásokat, és ez lehet az egyik legígéretesebb kutatási lehetőség az Alzheimer-kór kezelésére és gyógyítására.