A kurkuma sárga színű, és több ezer éve használatos a hagyományos indiai gyógyászatban különböző egészségügyi problémák kezelésére. Tanulmányok és kutatások igazolják használatát, és bizonyítják, hogy ténylegesen javíthatja az egészségét. A kurkuma hatását azonban nagymértékben fokozza a fekete bors.

Aktív összetevők

Az utóbbi években a kutatások megerősítették, hogy a kurkuma gyógyhatású. És míg a legtöbb ember csak fűszerként gondol rá, a fekete bors erősíti gyógyhatását. Mind a kurkumának, mind a fekete borsnak kulcsfontosságú hatóanyagai vannak, amelyek hozzájárulnak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és különböző betegségek elleni tulajdonságaikhoz.

Kurkuma és kurkumin

A kurkuma legfontosabb vegyületeit kurkuminoidoknak nevezik. A kurkumin maga a legaktívabb összetevő, és hatásában a legfontosabbnak tűnik. Polifenolként a kurkuminnak számos előnye van az egészségre. Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban a kurkumin egyik legnagyobb problémája az, hogy nem túl jól szívódik fel az emésztőrendszerben.

Piperin a feketeborsban

A fekete bors tartalmazza a bioaktív piperin-vegyületet, amely hasonló a kapszaicinhez a chiliben és a cayenne borsban található gyógyhatású ​​anyaghoz. A piperin esetében kimutatták, hogy segít enyhíteni az émelygést, a fejfájást és a rossz emésztést, valamint gyulladás gátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A piperin egyik legjelentősebb előnye lehet annak képessége, hogy növeli bizonyos vegyületek felszívódását az emésztési folyamatban.

táplálkozás ízület kurkuma kurkumin fekete bors piperin

Piperin elősegíti a kurkumin felszívódását

Sajnos a kurkumin rosszul szívódik fel a véráramba. Ezért élelmiszerben fogyasztva csökken az egészségre gyakorolt ​​hatása. Azonban a fekete bors hozzáadásával segítheti a hasznosulást! A kutatások azt támasztják alá, hogy a piperin és a kurkumin – kurkuma és feketebors - kombinálása fokozza a kurkumin felszívódását közel 2000%-al. Egy tanulmány kimutatta, hogy csak 20 mg piperint adagolása elég 2 gramm kurkuminhoz, hogy kiváltsa ezt a hatást. A piperin javítja a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét, ami azt jelenti, hogy jobban felszívódik a szervezetben.

Jelenleg két elmélet létezik arról, hogy ez hogyan működik

Először is, a piperin „elernyeszti” a bélfalat, lehetővé téve a nagyobb molekulák, mint a kurkumin áthaladását és abszorbeálódását. Másodszor, ez lelassíthatja a kurkumin máj metabolizmusát ahhoz, hogy a szervezetben hatékonyabban legyen képes felszívódni. Mindkét fiziológiai hatás eredményeképpen több kurkumin szívódik fel, lehetővé téve, hogy optimálisan működjön.

A kombináció fokozza az egészségügyi előnyöket

Míg a kurkumin és a piperin mindegyike rendelkezik saját egészségügyi előnyökkel, még jobb együtt fogyasztani. Véd a gyulladások ellen és segít csökkenteni a fájdalmakat. Valójában annyira hatásos, hogy egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a kombináció megfelel bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek erejének, anélkül, hogy negatív mellékhatásokat okoznának. A vizsgálatok azt is igazolják, hogy a kurkuma szerepet játszhat a fájdalommal járó ízületi gyulladás megelőzésében és kezelésében. A kurkumin gyulladás gátló tulajdonságait gyakran kiemelik a fájdalom csillapítására is. Kimutatták, hogy a piperin is gyulladáscsökkentő és artritisz ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Segít a testben egy bizonyos fájdalomérzékelő receptor gátlásában, ami tovább csökkentheti a kellemetlen érzést. Kombinálva a kurkumin és a piperin egy erős gyulladáscsökkentő duó, amely csökkentheti a kellemetlen érzéseket és a fájdalmat.

Segíthet megakadályozni a rákot

A kurkumin lehetőséget mutat nemcsak a rák kezelésében, hanem annak megakadályozásában is. A teszt vizsgálatok arra utalnak, hogy csökkenthetik a rák növekedését, fejlődését és terjedését molekuláris szinten. Ez hozzájárulhat a rákos sejtek halálához is. Úgy tűnik, hogy a piperin szerepet játszik bizonyos rákos sejtek halálában is, ami csökkentheti a tumor képződés kockázatát, míg más kutatások azt mutatják, hogy ez gátolja a rákos sejtek növekedését. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin és a piperin mind külön, mind kombinációban megszakította az emlősejtek önmegújító folyamatát. Ez fontos, mivel ez a folyamat az, aminek révén a mellrák kialakulhat. További vizsgálatok arra utalnak, hogy a kurkumin és a piperin védőhatást fejt ki további rákos megbetegedésekre, beleértve a prosztatát, a hasnyálmirigyet, a vastagbelet.

Segítség az emésztésben

Mind a kurkuma, mind a piperin esetében kimutatták, hogy fokozza az emésztő enzimek aktivitását a bélben, ami segít a szervezetnek az élelmiszer gyorsabb és egyszerűbb feldolgozásában. Továbbá a kurkuma és a piperin gyulladás gátló tulajdonságai segíthetnek a bél gyulladásának csökkentésében, ami ugyancsak segíthet az emésztés során.

Javasolt adagolás

A kurkumint és a piperint általában biztonságosnak tekintik. Nincs hivatalos ajánlás a fogyasztás szempontjából, és a maximális tolerálható bevitelt nem azonosították. Bizonyos betegeknél a nagy dózisú kurkumint követő mellékhatások, például hányinger, fejfájás és bőrkiütések jelentkezhetnek.

Az élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös FAO / WHO szakértői bizottság (JECFA) a kurkuminnal szemben elfogadható táplálékbevitelt határozott meg napi 1,4 mg/nap (3 mg/testtömeg kg), vagy körülbelül 245 mg egy 80 kg-os személy esetében. Az indiai kultúrában a kurkumát és a fekete borsot általában tea formájában fogyasztják, gyakran olívaolajjal, kókuszolajjal, mézzel és gyömbérrel kombinálva. Mivel a kurkuma zsírban oldódik, zsírral történő fogyasztása növelheti a felszívódást. Azonban, hogy teljes mértékben megszerezze a kurkumin gyógyhatásait, akkor a legjobb együtt fogyasztani csipetnyi fekete borssal.