Számomra egy igen jól bevált anyag volt az L-karnitin. Részben segített a fogyásban, illetve kissé fokozta az állóképességet is. Azzal azonban nem voltam tistában, hogy ez a termék többféleképpen elérhető, ezért érdemesnek tartom egy kicsit jobban belemélyedni a témába. Az L-karnitin kiegészítők régóta jelen vannak a táplálék-kiegészítő iparban. A L-karnitine termékek az első, valóban hatékony, stimuláns mentes zsírégetés-kiegészítők egyikeként elárasztották a piacot. Az elmúlt években az L-karnitin kiegészítők nem vesztettek népszerűségükből, pedig több kutatás is megkérdőjelezte hatékonyságát.

Mi az L-karnitin? 

A karnitin a szervezet által természetesen szintetizált anyag, amely a lizin aminosavból származik. Ez megtalálható az emberi test minden sejtében, a legnagyobb koncentrációban a szív- és a vázizomban, ahol az energiatermelés fokozására szolgál. A karnitin a hosszú szénláncú zsírsavakat szállítja a mitokondriumba, így oxidálhatók („elégnek”) az energia leadás számára. Lényegében a karnitin növeli a zsírégetést a szervezetben.

Ráadásul a karnitin felelős azért is, hogy a toxikus vegyületeket elszállítsa a mitokondriumoktól, ezzel megakadályozzák a felhalmozódást, ami veszélyeztetheti a sejtet. Tehát nemcsak fontos szerepet játszik az energiatermelésben és a zsírégetésben, hanem a karnitin védi a sejtet a mérgező anyagoktól.

A karnitin forrásai 

A karnitint azért kapta ezt a nevét, mert először a húsban fedezték fel. Az állati eredetű fehérjék, beleértve a húsokat, halakat, baromfit és tejeket, a legjobb forrásai ennek az esszenciális zsírégető vegyületnek. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb vagy „vörösebb” a hús, annál magasabb a karnitin tartalom. Ami a tejtermékeket illeti, a karnitin jellemzően csak a tejsavó tejsavófehérje-részében található meg.

Egyes élelmiszerek karnitin tartalma:

Élelmiszer 100 g

Milligramm (mg)

Marhahús steak

56-162

Főtt marhahús

87-99

Tej, teljes

4

Tőkehal, főtt

4-7

Csirkemell, főtt

3-5

Sajt, cheddar

4

Teljes kiőrlésű kenyér

0.2

Spárga, főtt

0.1

Probléma az L-karnitinnel

Az, hogy az L-karnitin táplálék-kiegészítők nem olyan hatékonyak, abból adódik, hogy gyenge biológiai hasznosíthatóságuk van, és csak 14-18% -ot vesz fel a szervezet az emésztőrendszerből. Tegyük hozzá, ha valaki fehérje diétával fogyaszt, akkor valószínűleg kielégíti a minimális karnitin szükségleteit minden nap. Még azok a populációk is, amelyek nem fogyasztanak sokat (vagy bármilyen) húst, beleértve a veganokat, a vegetáriánusokat és az időseket, ritkán tapasztalják a karnitin hiányt. Szerencsére számos karnitin variációt fejlesztettek ki, amelyekről kimutatták, hogy bio hasznosulásuk sokkal hatékonyabb az átlagember számára.

Az L-karnitin legjobb formái

Acetil-L-karnitin (ALCAR) 

Az első l-karnitin formája az acetil-l-karnitin (ALCAR). Itt az l-karnitin egy acetilcsoporthoz (-COCH3) kötődik, ami jelentősen javítja biológiai hozzáférhetőségét, de ami még fontosabb, az acetilcsoport hozzáadásával az acetil-l-karnitin rendkívül egyedülálló képességet kap, ugyanis képes áthatolni a vér-agy gáton (BBB ). Ezért az acetil-l-karnitin ugyanazokat a zsírbontási előnyöket kínálja, mint a szokásos l-karnitin, de jelentős neuroprotektív tulajdonságokat is kínál. Tény, hogy az acetil-l-karnitint alaposan tanulmányozták az Alzheimer-kór tekintetében. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél csökken a karnitin tárolása a szervezetben, valamint az acetilkolin, a „tanulási neurotranszmitter” szintézisének drasztikus csökkenése is megfigyelhető. Az acetil-l-karnitin kétféleképpen segít leküzdeni az Alzheimer-kór progresszióját. Először is ellátja a szervezetet egy könnyen hozzáférhető karnitinnel, de ami még fontosabb, tartalmazza az acetilcsoportot, amely az acetilkolin gerincét képezi.

Ezen túlmenően az acetil-l-karnitin hatásos antioxidáns és neuroprotektív hatóanyagként szolgál az agyban, az agysejteket károsító szabadgyökök által okozott károk megelőzésével és javításával. Az acetil-l-karnitin növeli az idegi hálózatot az idegek és a jelreceptorok megerősítésével. Még at is tapasztalták, hogy megvédi az agyat az alkoholfogyasztás káros hatásaitól.

Mintha nem lenne elég előnye ennek a nagy teljesítményű zsírégetőnek, az acetil-l-karnitin enyhíti a mentális fáradtságot, javítja a tanulási képességet, erősíti és fokozza a jó hangulatot. Az acetil-l-karnitin fájdalomcsillapítóként is hatásos, elősorban a cukorbetegek körében végzett vizsgálat szerint, amely az acetil-l-karnitin napi 3 g-mal történő kiegészítése jelentősen enyhítette az idegfájdalmakat

Néhány egyéb előny, különösen a 2-es típusú cukorbetegek vagy a pre-diabéteszesek számára, hogy az acetil-l-karnitin a magas vérnyomás (magas vérnyomás) csökkentésére és az inzulinrezisztencia elleni küzdelemre is alkalmas.

L-karnitin-L-tartarát (LCLT)

Az acetil-l-karnitin nem olyan széles körűen tanulmányozott, mint az l-karnitin-l-tartarát (LCLT), az „atléta karnitint”. Ez a karnitin formája a borkősav molekulájához kötődik (tartarát). Az az indok, hogy az „l-karnitin-l-tartarát” az atléta karnitint jelenti, hogy az adott vegyülettel végzett kutatás számos előnyt igazolt azoknak a sportolóknak, akik nagyobb súlyokkal edzenek. Először is, az l-karnitin-l-tartarát növeli a zsír-oxidáció sebességét a vázizmokban, ami azt jelenti, hogy zsírégetést segíti az edzés során, így kitolja a glikogén raktárak kiürülését, amelyekre a nagy intenzitású, robbanásszerű mozgásoknál lehet szükségünk.

További kutatások szerint az l-karnitin-l-tartaráttal történő kiegészítés fokozhatja az izomépítést, mivel az l-karnitin-l-tartarát luteinizáló hormont termelést serkenti, amely hormon a Leydig sejteket stimulálja a tesztoszteron termelésére.

Az l-karnitin-tartarát csökkenti az intenzív edzés követő regenerációs időt, hiszen a kutatás azt mutatja, hogy csökkenti a testmozgás által kiváltott izomszövet-károsodást. Lényegében az l-karnitin-l-tartarát az edzés esetében fokozhatja a teljesítményt és a helyreállítást, így gyorsabban térhet vissza az edzőterembe a sportoló.

Glicin propionil-L-karnitin (GPLC)

A glicin propionil-l-karnitin (GPLC) egy karnitin propionil-észtere, amely egy további glicin komponensre tapad. Glicin propionil-l-karnitin metabolizálódik l-karnitin és propionil koenzim A-ba. A glicin propionil-l-karnitin kedvelt összetevője a szíverősítő termékeknek, teljesítmény fokozóknak, mivel növeli a nitrát/nitrit vérszintjét, amely fokozza a nitrogén-oxid termelést a nitrát-nitrit-nitrogén-oxid útján. Ez az oxigén szállításban vesz részt, így a nagyobb terhelések esetén is folyamatos és magas szintű marad az energia leadáshoz a szállított oxigén mennyisége.

A glicin-propionil-l-karnitin fokozhatja az anaerob munkaképességet és az általános teljesítményt. Egy másik, glicin-propionil-l-karnitint alkalmazó teszt szerint, 15% -kal nagyobb teljesítményt produkált a tesztalanyoknál, és 15-16% -kal csökkentette a vér tejsav szintjét.

Propionil-L-karnitin (PLCAR)

A karnitin leghatásosabb formáját PLCAR néven ismerik. Propionil-L-karnitint (PLCAR) és bár nem feltétlenül ismert, mint az eddig említett egyéb formák, ez azonban hihetetlenül hatásos karnitin formát jelent. A karnitin más formáihoz hasonlóan, a propionil-l-karnitin hatékonyabban javítja az energiatermelést (az ATP növelésével). De ez is számos egyéb egészségügyi előnyhöz is juttat. A propionil-1-karnitint például a gyulladás csökkentésére és a szív-érrendszeri funkciók javításában igazolták. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a propionil-l-karnitin bizonyos szív- és érrendszeri rendellenességek, például pangásos szívelégtelenség vagy angina pectoris kezelésére használható.

Az L-karnitin összefoglalt előnyei

  • Fokozott zsírégetés

  • Továbbfejlesztett energiatermelés

  • Javított atlétikai teljesítmény

  • Csökkentett mentális fáradtság

  • Emelkedett hangulat

  • Fokozott koncentráció

  • Növeli a tanulási koncentrációt és a memóriát

  • neuroprotekciós hatás

  • Csökkenti az izmok fájdalmát

  • Nagyobb nitrogén-oxid termelés

  • Javult a szív és érrendszeri funkció

  • Továbbfejlesztett androgén receptor sűrűség

  • Javult a vércukor szabályozás

Akik ezeket az előnyöket ki szeretnék használni, olyan terméket keressenek, amely a fenti négy karnitin formát egységesen tartalmazza!