Hányszor hallottuk már, hogy egy ismerősünk kétségbeesetten panaszkodott, mert egy betegségét viszonylag későn ismerték fel. Általában az orvoshoz akkor megyünk, ha valami panasz, fájdalom már tűréshatáron túl van, és ez nem ritkán már késői ahhoz, hogy a gyors gyógyulás esélye meg legyen. Pedig van lehetőség arra, hogy a problémákat időben felismerjük, és ezt ráadásul a társadalombiztosítás terhére tehetjük meg, sőt azok, akik részt vesznek a lehetséges szűréseken, még előnyt is élveznek másokkal szemben.

Hogyha egyáltalán eljutunk a háziorvoshoz, akkor ezek lehetőségét ő többnyire fel is ajánlja. Érdemes kihasználni, így nézzük, melyek is ezek a lehetőségek:

Szűrővizsgálatok:

  • Vizuális – szemmel látható elváltozások vizsgálata

  • Audio – szív, tüdő (légzés) – sztetoszkóp

  • Laborvizsgálatok – vizelet, vér, széklet, szövetminta

  • Ultrahang – szinte a teljes test esetében vizsgálati lehetőség

  • Röntgen – vázrendszer, illetve egyéb szervi elváltozások

  • CT, MRI – tökéletes és célzott képalkotó vizsgálat a test bármely pontjáról

Szűrések 20 éves korig

Ennyi idősen már felmérhetők a kockázati tényezők, hiszen kialakul a teljes testalkat, vázrendszer. Érdemes már most felmérni, hogy a családon belül előfordultak-e szív-, érrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések, illetve rögzítésre kerülnek az egyéni életmódbeli kockázati tényezők.

Első körben meghatározásra kerül a BMI (testtömeg index) és megmérik a haskörfogatot. Akinél ezek az értékek az átlagnál magasabbak ebben a korban, feltehetően elhízásra hajlamos. Következik a vérnyomás mérés, illetve vér-, vizelet laborvizsgálatokban meghatározzák az egyes lipidszinteket, a vércukorértéket, további kockázati tényezőket, a 2-es típusú cukorbetegség vonatkozásában, nagy kockázatúaknál (elhízásra hajlamosak) pedig vércukor-terhelést is végeznek.

Akinél megtörténik a teljes szív-érrendszeri kockázat besorolás is, azoknál, ha közepes és nagy kockázatúak, akkor újabb szűrésére 2 évente kell, érdemes elmenni. A kis kockázatúaknál ez 5 évente ugyancsak javasolt. A laborvizsgálatok során a vesebetegség gyanút is felmérik.

A látásvizsgálat is része a felmérésnek azoknál, akiknél korábban ez nem volt indokolt, bár 21 évesen a többség a jogosítvány megszerzése miatt a látásvizsgálaton túl van (látásélesség, látótér, színlátás). Egyértelmű a teljes fogászati állapotfelmérés  a fogorvosnál, mivel a helytelen étkezési szokások (sok cukor, szénhidrát) miatt fiatalkorban kialakulnak a szájüregi és fog problémák.

Szűrések 20–45 éves korig

Akinél meghatározták a korábbi vizsgálatok esetében a kockázati tényezőket, azoknál 2 évente, korábban kis kockázatúaknál 5 évente ajánlott megismételni a szív-érrendszeri kockázati tényezők felmérését, igény szerint a besorolás megváltoztatását. 2 évente érdemes szűrni a vesebetegséget, és a 2-es típusú cukorbetegséget az általános laborvizsgálatokkal. Bár a fogorvoshoz sokan csak akkor mennek, ha már valamelyik fog erősen jelez – fájdalommal -, érdemes a megelőzés érdekében ezt is kétévente megejteni, így idős korra is megőrizhetjük fogaink épségét!

Természetesen testünk bőven ad „jelzéseket”, és ez az a kor, amikor a legtöbbet várja el tőlünk a munkahelyünk, családunk, így ez tekinthető a legstresszesebb időszaknak. Azzal mindenki tisztában van, hogy a stressz igen nagy kockázati tényező a betegségek kialakulásában, így ezt levezetni élvezeti szerekkel ismét a betegségek kialakulását segítheti. A szorító érzés a mellkasban, az időnként oxigénhiány érzet, gyengeség, fáradtság, alvásproblémák, gyomor fájdalmak, emésztési nehézségek olyan utaló jelek, amelyek a krónikus betegségek kialakulásának melegágyai. Amennyiben ezeket sokáig figyelmen kívül hagyjuk, nem ellenőriztetjük szűrővizsgálatokkal, akkor számíthatunk arra, hogy nagyobb bajnak nézünk elébe fiatalon!

Szűrések 45–65 éves korig

Ennyi idősen a nagy szív érrendszeri kockázatú pácienseknél kiemelt hangsúlya van már a perifériás artériák vizsgálatának, mivel az érelmeszesedés jól kimutatható. Érdemes otthon is tartani vérnyomás mérőt, ugyanis a magas vérnyomás eleinte nem észrevehető, de igen súlyos problémákat jelenthet, ha időben nem vesszük észre! A tüdőszűrő vizsgálatok is képbe kerülnek, amely elsősorban a TBC-t vizsgálja, azonban érdemes a tüdődaganatok szűrését is elvégezni azoknak, akik dohányoznak, vagy magas kockázati munkahelyen dolgoznak. Ebben a korban jelentkeznek a mozgásszervi panaszok, ízületi problémák, amelyek nem megfelelő kezeléssel a későbbiekben jelentős mozgás korlátozást jelenthetnek. Erősíti kialakulásukat a túlsúly, mozgáshiány. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is ebben az életkorban a legjellemzőbb, a laborvizsgálatok elvégzése már évente javasolt.

65 éves életkor felett

Sajnos társadalmunkra jellemző, hogy aki ezt a kort megélte, már pontosan tudja, milyen betegségekkel számolhat. Nem kevés gyógyszert szed rendszeresen, és egyre tudatosabban vigyáz egészségére, minden testjelzéssel – fájdalom, szorítás, egyéb -, azonnal a háziorvoshoz fordul.

Mondanom sem kell, hogy a betegségek jelentős része tudatos életmóddal megelőzhető, ezt a szűrővizsgálatok is visszaigazolhatják.

Vannak további szűrési lehetőségek is, érdemes ezeket is figyelembe venni:

- Nőgyógyászati vizsgálatok – emlővizsgálat, méhnyakrák, vastagbél szűrés

- Férfiaknál vastagbél- és prosztataszűrés

- Bőrgyógyászati szűrés – anyajegy és egyéb elváltozások

- Menedzser szűrések – állapot felmérés