Érdekes cikk keltette fel a napokban a figyelmem. Állítólag az Európai Unióban használt műtrágyákból igen sok kadmium jut a növényekbe, így ezen keresztül az emberi szervezetbe is. Igen mérgező anyagról van szó, amelyik nem ürül ki a szervezetünkből (!!), így élethosszig fejtheti ki negatív hatását.

A kadmiumot több betegség előidézőjeként tartják számon:

  • Rákkeltő

  • Máj, vese, here, csontozat károsító

  • A hormonális és immunrendszert megzavarja

  • A cinket képes kiszorítani szervezetünkből

A foszfát tartalmú műtrágyát Afrikából importálják döntően, ez azonban igen magas arányban tartalmazza a káros kadmiumot. Egy kockázatbecslés a különböző mennyiségű kadmium tartalmú műtrágyák hatását elemezte, és megállapítást nyert, hogy a 60 mg/kg esetében a káros hatások egyértelműen megjelennek. Sajnos a jelenleg használt és forgalomban lévő foszfát tartalmú műtrágyák esetében a kadmium határérték 60 mg/kg feletti! Az EU 2030-ra tervezi ezt a határértéket 20 mg/kg alá szorítani... Az elhangzott ajánlás az, hogy fogyasszunk bio termékeket, amelyeknél nem használnak műtrágyát. A lényeg azonban az, hogy az intenzív földművelésben használt műtrágyával még hosszú évekig igen sok káros kadmium juthat a szervezetünkbe, mivel a bio termékek árát nem sokan tudják megfizetni. A kadmium 75 %-a a növényi élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe!

De valóban nincs lehetőségünk arra, hogy a kadmiumot valamilyen módon kiüríthessük szervezetünkből? Az 1990-es évek elején részt vettem egy új termék tesztelésben, és ez egy keszthelyi állatorvos által kifejlesztett termék volt, igen magas huminsav tartalommal. A termékhez több kedvező hatást kapcsoltak, ezek közül kiemelkedett a sportteljesítmény növekedése is. Számomra is tapasztalható volt ez a hatás, azonban egy igen fontos segítséget is jelenthet a huminsav, ugyanis képes a szervezetben lerakódott nehézfémeket megkötni és kiüríteni! Mivel erre emlékeztem, ismét utána néztem, és a felsorolásban kiemelkedik, hogy a kadmiumot is kelát kötéssel kijuttatja a szervezetünkből.

A természet valamilyen formában mindig képes alternatívát adni, hogy egészségünket védjük, és erre egy igen kedvező hatású anyag a huminsav. Mondanom sem kell, hogy az egyéb módon bekerülő nehézfémeket – ólon, higany – is kiüríti a testünkből. Az ólom a különböző égéstermékek gázaiból, a higany pedig a tengeri halakból jut nagy mennyiségbe szervezetünkbe. Egy célzott huminsav kúra szinte regenerálja testünket, érdemes évente egy tisztítókúrát tartani!