A térdfájdalmaknak igen sok oka lehet. Egyesek gyakoriak és kevésbé súlyosak, míg mások azonnali orvosi ellátást igényelhetnek. A térd összetett ízület, és igen sok erőhatás a mindennapi egyszerű tevékenységektől. A térdkárosodást csökkentheti vagy megakadályozhatja az erőteljes ütődés, törések, porcsérülések a túlzó terhelések hatására.

A fájdalom és probléma kezelése a térdben nagymértékben változik az okoktól függően.

Hirtelen fájdalom a térdben:

Az ilyen típusú fájdalomnak számos oka lehet. A térdfájás korai kezelése segíti a sérülések rosszabbodásának megakadályozását. Bizonyos esetekben a fájdalmat a fáradtság okozhatja, vagy nem általános a testmozgás miatti túlterhelés. Fontos, hogy szorosan együttműködjön az orvosával a fájdalom diagnosztizálásában a térdben, mivel egyes kiváltó okok hosszú távú kezelést igényelnek.

A térdfájdalom lehetséges okai a következők:

Lábgörcsök, izomgörcsök

A görcsök akkor fordulnak elő, amikor az izmok túl feszessé, merevvé válnak a terhelések, sport miatt. Ez a feszültség azért lehet, mert az izom túl sok munkát végez lazítás, nyújtás nélkül. Ezért is érdemes a nagyobb terheléses mozgásokat követően az izomzatot lenyújtani, ezzel megelőzhetők az izomgörcsök. A magnézium pótlás is igen kiemelt, főleg a nagyobb izzadással járó mozgások esetében. Az térdben tapasztalt érzés hasonlít az izom hirtelen, fájdalmas görcséjére. A fájdalom másodpercnyi vagy percekig tartó is lehet, és a kényelmetlenségtől a súlyos fájdalomig terjedhet terjedhet.

Egyéb lehetséges okai még a következők:

- kiszáradás

- fertőzés, például tetanusz

- májbetegség

- a felesleges toxinok a vérben

- idegproblémák

Akinél gyakori a lábizomgörcs, feltétlenül szakítsanak időt az izomzat edzés utáni nyújtására, vagy egy kellemes masszázsra.

térd térd fájdalom térd sérülések ízület

Baker ciszta

A Baker ciszta egy olyan folyadék, amely a térdben alakulhat ki, ami fájdalomhoz és duzzanathoz vezet. Eleinte nem okoz közvetlen problémát a Baker ciszta, mivel a kis ciszták általában nem okoznak fájdalmat. Azonban, amint a ciszta növekszik, nyomja, ingerli a környező izmokat, vagy nyomást gyakorolhat az inakra és az idegekre, fájdalmat okozva. A Baker ciszták elérhetik egy teniszlabda nagyságát is! A legtöbb esetben a Baker ciszta nem ad okot aggodalomra, de a kezelés enyhíti a tüneteket.

Oszteoarthritis

Az oszteoarthritis olyan állapot, amely az ízületek porcait koptatja a kor előrehaladtával. Ez nagyon gyakori fájdalmat okozhat a térdben. Az oszteoartritisben szenvedő emberek más tüneteket mutathatnak, például mozgáscsökkenést vagy a térd torzulását. Az ízületi gyulladás merev és fájdalmas lehet. Ez a kellemetlen érzés a térd körül szinte folyamatosan érezhető. Az ízületi gyulladás egyéb formái, amelyek fájdalmat okozhatnak, magukban foglalják az autoimmun betegségeket, mint például a lupus és a reumás ízületi gyulladás.

Porckopás

A porckopás a térdízület porcainak eltűnése. Amikor a porc eltűnik, a térd csontjai dörzsölődnek össze a mozgáskor. Ez a probléma nagyon jelentős fájdalommal jár.

A porckopásnak egyéb tünetei a következők:

- a térd véletlenszerűen kiakad

- a térd és a láb gyengesége

- korlátozott mozgás a láb és térd esetében

- csikorgó vagy csikorgó érzés, amikor a térdet hajlítjuk

A cikk második része: http://myhealth.reblog.hu/mi-okozza-a-terdfajdalmakat-2