Egészségesnek lenni egy olyan állapot, amire nem nagyon figyelünk, mivel könnyedén vesszük természetesnek. Ameddig nem fáj valami, vagy nincs olyan probléma, ami a napi tevékenységben akadályozna, az egészséggel elég kevesen foglalkoznak figyelmesen. Azonban az első jelek, betegségek, olyan késztetést adnak, hogy az ígérgetések ideje érkezik, holnaptól ez és ez másképpen lesz! Diéta, élvezeti szerek fogyasztásának elhagyása, mozgás (sport), kevesebb lustálkodás, stb. Mi valósul meg ebből? Napok múlva már csak nagyon kevés!

Természetesen vannak olyanok, akik tudatos (!) önpusztító életet élnek. Tisztában vannak a dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, túlsúly ártalmaival, de erre legyintenek, mert más ésszerű célt és örömet nehezen találnak az életükben, mint az élvezeti szerek fogyasztásának lelkesítő perceit. Bár számukra is vannak olyan helyzetek, amikor a vészcsengő már igen hangosan szól, és a pánik mentsvárat keres, ez a „hátha megúszom” időszak kivetítése.

A fenti pár sor azt az elgondolkoztatást vetítené előre, hogy kár megvárni azt a stádiumot, ahol az esély már csak a „talán” szintjére süllyed. Érdemes tudatosabban figyelni a testünk jelzéseit, mert sokkal nagyobb bajokat előzhetünk meg, ha jókor változtatunk szokásainkon.

Van egy igen érdekes és viszonylag lassan kialakuló betegség gócokat kiváltó táplálkozási rendszer. Ennek alapját azok az ételek képezik, amelyek jelentős részben tartalmaznak gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Azért érdemes tisztázni, hogy melyek ezek: pékáru, édesség, tészta, pizza, sütemények, cukros termékek, üdítők, stb. Amelyeknek a finomliszt és a cukor képezi jelentős részét. Hogyha egy élelmiszerüzletben körülnézünk, a polcok 70-80 %-át foglalják el, olyan magukat kellető csomagolásban, ami már a gyerekeknek is nagyon vonzó. Ez tudatos és reális kereskedelmi fogás, a döntés mindig a vásárlóé!

A cukorról már egyre több kutatás megállapította, hogy ugyanolyan élvezeti szernek minősül, mint például a kábítószerek! Hasonló hozzászokás, illetve örömérzet, amely egyre nagyobb dózisokkal érhető el. Nem érdemes belemenni ennek hormonokat érintő hatásába, de aki kedveli az édességeket, tudja, hogy pár falatnál mindig sokkal többet kíván (egyre gyakrabban!).

A gyorsan felszívódó szénhidrátok nagymértékű fogyasztása azonban az elhízáson kívül egy igen sajnálatos hatást is kifejt. Ez pedig a szervezet gyulladási folyamatainak indukálása, erősítése, fenntartása. Azt jól tudjuk, hogy a gyulladások, ha heveny formában jelennek meg, többnyire lokális melegséggel járnak, ami a szervezet számára igen energia igényes a hőtermelés miatt. A gyulladásos betegségek energia igényét a leggyorsabban és legkönnyebben a szénhidrátok fedezik, így még a legkisebb és alig érezhető problémát is fenntartjuk, ha folyamatosan édességekkel, lisztes dolgokkal tömjük magunkat. Ilyen például a viszonylag lassan kialakuló ízületi gyulladás (arthritis), amely esetben az ízület meleg, duzzadt, nehezen mozgatható. Amennyiben ez a gyulladás folyamatosan fennáll, és a beteg a fájdalommal kénytelen mégis mozogni – fájdalomcsillapítók, krémek, gyulladáscsökkentők -, úgy igen gyorsan „átlép” az ízületi kopás (artrózis) állapotába. A gyulladt ízület sokkal érzékenyebb, a legkisebb szokatlan mozdulatra sérülhet, a sérült rész pedig a súrlódás hatására kopik!

Ahogy a korábbiakban is jeleztem, a saját tapasztalataim nem tekinthetők kizárólagosan az egészség kapujának, de számomra a szénhidrátok kizárása jelentősen felgyorsította az ízületi problémák, influenza szerű betegségek megszűnését. Elképesztő mennyiségben ettem a pékárut, édességeket, nem volt könnyű az átállás, de pár hét, hónap után az újjászületés érzete tölthetett el. 6-7 éve alig eszem gyors felszívódású szénhidrátot, így azonnal van összehasonlítás alapom, ha mégis egy-egy nap többet eszem belőlük (pl. tészta). Másnap sokkal nehezebb a „lendületvétel” (reggel), néha a fejfájás is beköszön, illetve érzékenyebbek az ízületeim! Ezt nem „bemagyarázom” magamnak, mivel ezt mindig a szénhidráthoz kötötten tapasztaltam. Talán nem véletlen az sem, hogy sok betegséget „annak idején” diétával, koplalással kötötten győztek le!

Érdemes azoknak egy olyan diétát letesztelni pár hétig, hónapig (élethosszig), akik sokszor szenvednek gyulladásos betegségektől. A diéta lényege, hogy nagyon tudatosan ki kell zárni a szénhidrátokat, mennyiségüket radikálisan csökkentve. Pár nap után figyeljük testünk jelzéseit, ahogy kezd könnyedebbé válni a mozgás, ahogy szinte felsóhajt a szervezetünk. Hogyha ezt képesek vagyunk kivetítetten megélni, akkor esélyünk lehet életmód változtatásra.

És még egy igen fontos dolog: a cukor (és társai) az első, amitől eltiltják a rákban szenvedő betegeket, a gyógyulást ténylegesen segíteni, elérni szándékozó orvosok!

A következő cikkben a gyerekek helytelen táplálkozására szeretnék kitérni.