Bizonyos értelemben persze a korral számolni kell, de igen jól látható, hogy sokan kinézetükkel meghazudtolják valós életéveik számát. Ilyenkor az első legyintésben benne van, hogy nekik könnyű, mert van elég pénzük ahhoz, hogy jól nézzenek ki. Feltétlenül a pénz, vagy a szike – plasztikai műtét – az, ami segíthet abban, hogy részben ellentmondjunk érzetben, külsőben a vállunkra nehezedő éveknek?

Hát nem! Szívem szerint ezzel a két szóval elintézném a választ, mert ezer és ezer lehetőséget ad, mutat az internet arra, hogy óvhatjuk magunkat, egészségünket. Nem szeretek a levegőbe beszélni, csak olyan állításokba megyek bele, amit saját tapasztalásom is igazolt (talán az űrutazás még kivétel). Leromlott, „kifele tartó” állapotom késztetése volt az, ami sok formában kereste a félelem miatt, hogy van-e esély arra, hogy változtatni tudjak. Szerintem sikerült, erre az alábbi tanácsokat bátran adom másoknak is:

1. Túlsúly,  helytelen táplálkozás

A túlsúly, ha a testtömeg indexet vesszük alapul, akkor számomra nem reális kiindulópont, mert legfeljebb azok számára ad közelítőleg jó értéket, akik alig, vagy soha nem sportoltak. Hagyatkozzunk az érzetre, tükörre, ennek alapján döntsük el, hogy kellene változtatni a testünkön – súlyleadás, izomépítés.

Nagyon sokan vannak, akik szemmel látható túlsúly cipelnek, mégis boldog, kiegyensúlyozott, elégedett, sőt, egészséges emberek! Hogyha ezt az állapotot nem gyógyszerekkel tartják fenn, akkor még véletlenül se változtassanak szokásaikon, éljék továbbra is az eddig bevált életüket!

Azok azonban, akik gyógyszerek tömegét tömik magukba, bizony nem a legjobb kilátásokkal néznek a jövőbe! Nekik nem ártana, ha megvizsgálnák, hogy milyen táplálkozási szokásokkal javíthatnak jelentősen magukon. Ebben nincs (!!!) általános és mindenkire jól adaptálható tanács, ebben egy jó dietetikus javaslatát kell kikérni, és a tanácsokat betartani! Számomra a gyors felszívódású szénhidrátok elhagyása jelentett fordulópontot, növelt fehérje bevitellel, de nem biztos, hogy ez másnál azonos hatású lenne.

2. Mozgás

Nem sport!!! Ne hőköljünk hátra, ha a mozgás beiktatandó a napirendbe, mert az elengedhetetlen a megfelelő életmódhoz. Azonban nem kell izzasztó edzőtermi tréningekre, gyilkos futásokra gondolni, hanem olyan átmozgatásokra, amit jó érzéssel, elégedetten végzünk. Alap a séta, kis terhelésű lépcsőzés (emelkedőre séta), fokozható intenzitású gimnasztika, kis súlyos edzések otthoni környezetben. Kapjon az ízület, az izom enyhe terhelést, hogy felébresszük őket arra, hogy még jó ideig dolgozniuk kell, megfelelő formában. Az izom több energiát igényel, az ízület akkor hozza a legjobb formáját, ha megdolgoztatjuk – persze nem 200 kg-os guggolással. Érdemes a mozgás után kicsit nyújtani, hogy az izmok, ízületek jobb vérellátást kapjanak.

3. Víz

Ez volt az a késztetés, ami a legnehezebben jutott el a próbák szintjére. Gyakran kaptam azon magam, hogy napközben 2-3 dl vizet iszom meg, és csak az esti edzések után töltöttem fel a raktárakat. Barátnőm erős ráhatására azonban elkezdtem tudatosan több vizet (ráadásul langyos) inni, kb. óránként 3-4 dl-t, és már pár nap után azt vettem észre, hogy sokkal tisztábba a tudatom, könnyebben koncentrálok, sőt, jobban bírom a fizikai terhelést! A lényeg a jó érzet, a vese folyamatos tisztítása, a salakanyagok állandó kiürítése. Számomra ez is bevált, merem ajánlani, hiszen a bőrünk állapota is nagyban függ attól, hogy mennyi víz van a szervezetünkben.

öregedés helyes táplálkozás fehérje víz ivás túlsúly

4. Fehérje

Kétkedéssel és fejcsóválva próbálom megérteni, hogy az idősebbeknek miért javasolják, hogy sokkal kevesebb fehérjét fogyasszanak. A korral eleve csökken az izomtömeg, amit alacsony fehérje bevitel esetén képtelenek leszünk pótolni! Ráadásul, ha a fehérjéket gyorsan felszívódó szénhidrátokkal helyettesítjük, akkor ez egyenes út a zsírlerakódáshoz! Alacsonyabb az energia szükséglet, és a nehezebben emészthető fehérjéket pont szénhidrátokra cserélnénk. Ésszerűtlen! A könnyen emészthető fehérjék bevitelét pont növelni kellene (!!!!), ehhez kiváló a savófehérje, tojás, baromfi, sajtok, hüvelyesek (bab, lencse). Este saláták, nem terhelő ételek, de napközben sok-sok fehérje!!

5. Ápoltság, önbizalom

Merjük kihúzni magunkat, ne akarjunk beolvadni a tömegbe, az „átlag” közé! Higgyük el, hogy akaratunk, erőnk, kitartásunk által sokkal jobbak vagyunk kortársainknál, ami nem nagyképűség, hanem tetteink egyenes következménye. Ez a belső elégedettség kisugárzása másokból ösztönös elismerést, sokakból pedig irigységet vélt ki, de tudjuk, inkább legyen 99 irigyünk, mint egy, aki sajnál!

6. Gyógyszerek

„Végszükség” esetén! Sokan élnek vérnyomás csökkentőkön, emésztés segítőkön, koleszterin csökkentőn, szíverősítőn, stb. Marokszám szedik őket, amihez jön az aggódás is, hogy mindez kellő segítséget is jelent az egészséghez. A fentiek tudatos és ésszerű betartásával a gyógyszerek bevitele csökkenthető! Például a koleszterin jelentősen kordában tartható lecitinnel, tehát találjunk olyan étrend kiegészítőket, amelyek természetesek!

Tanácsok. Nem légből kapottak, hanem a tapasztalás diktálta őket. Mindig az első lépés a nehéz, és ehhez nem az időhiány az indok a halogatáshoz. A tudatosabb élettel pont időt és energiát nyerünk!

Még pár egyszerű javaslat, de ezek az elme szintjén:

  • - Legyenek céljaink, és törekedjünk a megvalósításukra

  • - Ne féljünk a jövőtől, hanem építsük

  • - A stresszt ne engedjük be a tudatunkba

  • - Szeressünk, bátran, örömmel

  • - Örüljünk minden napnak és használjuk ki az időnket

Sok sikert!