Kétségtelen, hogy nagyon hasznos tápláléknak tekintjük a tökmagot, azonban sajnos ennek is vannak mellékhatásai, amivel néha számolni kell. Melyek lehetnek ezek?

1. Gyomorfájás

A tökmag nagymennyiségben történő fogyasztása gyomor fájdalmát okoz. Mivel olajokban gazdag, többlet bevitele gyomorbetegséget okozhat, amelyet görcsök és fájdalom követhet. Nem javasolt napi szinten 50-80 g-nál többet elfogyasztani.

2. Vízben oldódó vitaminok hiánya

A magas hőmérsékleten sült tökmagok mentesek a vízben oldódó vitaminoktól, mint a B6-vitamin, a niacin, a riboflavin, a tiamin, a B12-vitamin és a C-vitamin. Alacsony hőfokon történő hőkezelés esetében több vitamin marad a tökmagban.

3. Nem megfelelő a veseproblémával küzdő emberek számára

Az ödéma általában vesebetegségben, vagy bizonyos kardiovaszkuláris betegségben szenvedő emberekben fordul elő. A vizsgálatok azt sugallják, hogy ezek a magvak enyhe vizelethajtó hatással rendelkeznek, ami viszont kölcsönhatásba léphet a vizelethajtó gyógyszerekkel, így még erőteljesebb hatást vált ki. Ez pedig hatással lehet a nyomelem egyensúlyra a szervezetben. 

4. Nem biztonságos a csecsemők, kisgyerekek számára

A tökmag rengeteg fehérjét és a vasat tartalmaz, magas mennyiségben. Így csábító rágcsálnivaló a kicsik számára. Azonban, ha egyéb zsírsavakkal kezeltek (hőkezelés, tartósítás során), ezek a kisgyerekek számára nem javasoltak, mivel ez gyomorgörcsöket, fájdalmat, hányást, sőt, hasmenést okozhat.

5. Allergia a tökmagra

Bár ezek nem nagyon allergének más magvakhoz képest, vannak olyan allergiás reakciók, amelyek a tökmagok használatával kiválthatók, és a bőr lehet az elsődleges célpont. Jellemző tünetek tökmag allergia esetén:

  • Ekcéma, melyet pikkelyes, gyulladt, vörös bőr jellemez.
  • Viszketés és csalánkiütés.
  • Jellegzetes orrdugulás és tüsszentés.
  • Allergiás asztma.
  • Akadozó légzés.
  • Fejfájás.
  • Duzzanat és vörösség a szájban és körülötte.
  • A torok irritációja.
  • Légszomj.
  • Köhögés

Gyorsan orvoshoz kell fordulni a fenti tünetek esetén, hogy ellenőrizze és megfelelő gyógyszereket kaphasson.

6. Nem biztonságos a hypoglykaemia miatt

A tökmagok megfelelősségére vonatkozó tanulmányok azt sugallják, hogy ez a cukorbetegek számára ideális táplálékot jelenthet, mivel rendelkezik vércukor-szabályzó potenciállal. Ez valójában csökkentheti a glükóz-szintet a vérben. Ha Ön cukorbetegség elleni gyógyszereket vagy hypoglykaemiás gyógyszereket szed, akkor tanácsos orvosa véleményét is kikérni a tökmag fogyasztással kapcsolatban.

7. Nem kívánt súlygyarapodást okozhat

100 gramm tökmag 559 kalóriát, 49,05 g zsírt (az ajánlott napi adag 164% -a) tartalmaz. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni azoknak, akik súlycsökkentés érdekében diétát tartanak.

Szerencsére a fentiekben részletezett problémák nem annyira veszélyesek, ritkán fordulhatnak elő, de éppen ezért érdemes figyelni erre is!