Annyi cikk jelenik meg a vörösbor kedvező hatását igazolva, hogy érdemes annak utána nézni, milyen anyagok játszanak ebben szerepet. Az alkohol persze a legkevésbé, bár ennek is minimális fogyasztását kedvezőnek állítják be – de ez „más tészta”. Leggyakrabban a franciákat hozzák példaként, hogy a táplálkozásuk általános értelemben nem túl egészséges, mégis viszonylag alacsony a keringési betegségek aránya. Ezt pedig a vörösbor fogyasztással hozzák összefüggésbe, mivel a flavinok, antociánok és a resveratrol azok, amelyek ezt a legjobban segítik. Jelen cikkben a resveratrol szerepét szeretném bemutatni, bár ezzel az anyaggal kapcsolatban vannak ellentmondó, vagy nem kellően visszaigazolt vélemények is.

A vörös és kékszőlő héja, illetve magja az, ami a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a resveratrolt. A kutatások szerint ez az összetevő a nők esetében kevesebb pozitív hatást mutat, sőt, bizonyos értelemben összefüggésbe hozzák a mellrák kialakulásával is. Az ösztrogén hatását csökkenti, mivel megakadályozza kapcsolódását a DNS-hez, ami azonban mégiscsak akadályozza a mellrák kialakulását. Ez egyike azoknak az ellentmondásoknak, amely miatt a resveratrol még bőven rejt kutatási témát!

A resveratrol igen hamar lebomlik szervezetünkben, azonban eközben kellően érvényesül antioxidáns hatása. Egyre többen szedik ennek okán, népszerűsége Amerikában a legnagyobb, ott az antioxidáns táplálék-kiegészítők közül a negyedik helyen található. Mérések alapján hatása 20x erősebb a C-vitaminnál, 5x kedvezőbb a béta-karotinnál, illetve az E vitaminnál 50x hatékonyabb! Amiért ezt a népszerűséget elérte, az az anti-aging hatása, vagyis segít meghosszabbítani az élettartamot! Lelassítja azokat a géneket, amelyek az öregedésért felelősek.

Sok vizsgálat igazolta azt is, hogy felerősíti a rákgyógyszerek hatását, kedvezően befolyásolja a vércukorszintet (magas dózisban!), segíti a tesztoszteron képződést, és gyulladásgátló hatása is van.

A vörös és kékszőlő került köztudatba, mint a legmagasabb resveratrol tartalmú növény, azonban hazánkban is található egy olyan invazív növény, amelynek sokkal magasabb a resveratrol tartalma. Ez pedig a japán keserűfű! Ezt a növényt nedves helyeken, utak mellett találjuk - https://hu.wikipedia.org/wiki/Japánkeserűfű – és ennek gyökere a leghatásosabb. A kínai, japán gyógyászatban igen gyakran alkalmazott gyógynövényről van szó.

Általában olyan témákat szoktam választani, amelyek esetében saját példám igazolhatja egyes termékek hatásosságát – lecitin, kurkuma, gyömbér, kollagén, görögszéna -, amihez felzárkózik a szőlőhéj kivonat is. Sok-sok éve szinte még náthás sem vagyok, miközben korábban influenza, télen végig ellepő nátha volt a jellemző. Másra nehéz ezt fognom, mint az említett komplexekre, és a ritka fejfájás csillapításon kívül semmi gyógyszert nem szedek. Érdemes olyan utat találni, amely során merjük ezeket az anyagokat magunkon „tesztelni”, és összeállíthatjuk a legmegfelelőbb csomagot egészségünk megőrzése érdekében.