Az utóbbi időben egyre nagyobb össztűz zúdul a tejre, amelyek igen sok félinformációra alapoznak. Talán a „legkedveltebb” ezek közül az, amikor a fő irányvonalat az szabja meg, hogy gondoljunk arra, az állatok sem eszik (isszák) meg más állatok tejét. DE! Van azonban egy igen hangsúlyos nehézségük ebben, mármint az, hogy nem tudják a kiválasztott állatot megfejni, így hozzájutva annak tejéhez! Csak saját példából említve a macskát, kutyát, sünt – imádják a tejet, illetve a tejipari melléktermékek több haszonállat takarmányozásában megjelennek. Megeszik és megemésztik, ráadásul kedvelik is! Riasztóan hat még az is, hogy baktériumok és egyéb nem kívánatos anyagok kerülhetnek a tejbe, amelyek veszélyeztetik az ember egészségét. Ha ez igaz lenne, akkor egy pasztőrözött tej, amint kinyitják és normál hőmérsékleten tárolják, különböző kultúráknak adna táptalajt, amelyek ellepnék! Ezzel szemben a pasztőrözött tej alig (!!!) „alszik” meg, mivel a pasztőrözéssel elpusztították a benne található baktériumokat, gombákat. Le kell oltani kefirrel, joghurttal, hogy az alvadás meginduljon. Tegyük hozzá még azt is, hogy az a tej, amelyiknek valamiért magas lenne az antibiotikum tartalma, az soha nem képes megalvadni, mert nem indul meg benne a megfelelő baktériumok elszaporodása! Az alvadás során a laktóz savassá válik, ez pedig „kicsapja” a tejfehérjéket, így elkülönül az alvasztás idejétől függően a savó és a fehérje bázis. Voltak tesztek pasztőrözött bolti tejekkel, hogy képesek megalvadni, de mivel a hőkezelés elpusztította a megfelelő baktériumokat, így a levegőből bekerülő különböző mikrobák hatására inkább megromlottak a tejek. A bolti pasztőrözött tejet is lehet megfelelően altatni, ha hozzáöntünk élőflórás savanyú tejkészítményt.

Azonban írásomban inkább a tejfehérjék pozitív hatására szeretnék utalni. A kazein, amelyik a legnagyobb mennyiségben található a tejben. Összetételében 45-50 %-ban tartalmaz esszenciális aminosavakat. Az alábbi táblázat mutatja aminosav összetételét.

Kazein aminosav összetétele:

g/100 g-ban

Triptofán (Trp) 1,4

Fenilalanin (Phe) 5,1

Leucin (Leu) 10,4

Izoleucin (Ile) 5,7

Treonin (Thr) 4,6

Metionin (Met) 2,8

Lizin (Lys) 8,3

Valin (Val) 6,8

Hisztidin (His) 2,9

Arginin (Arg) 4,0

Cisztin (Cys) 0,3

Prolin (Pro) 11,2

Alanin (Ala) 3,1

Aszparaginsav (Asp) 7,3

Szerin (Ser) 5,8

Glutaminsav (Glu) 23,0

Glicin (Gly) 2,1

Tirozin (Tyr) 6,0

A legmagasabb arányban a glutaminsav található a kazeinben, amely az izomépítés szempontjából a legelőnyösebb aminosav. Sokan isznak este tejet annak érdekében, hogy jobban tudjanak aludni. Ezt a hatást a triptofánnak tulajdonítják. Ahhoz azonban, hogy az említett „alvás segítő” triptofán mennyiséget tejből elfogyasszuk, közel hat litert kellene meginni esténként (3 g triptofán javasolt a jó alváshoz). Ráadásul ennyi fehérjét nem is tudunk érdemben és jól emészteni – hat liter tej = ~180 g fehérje!

A kazein emésztése igen hatékony, így az ebben a formában bevitt aminosavak jól hasznosulnak.

Ennél azonban jobb hatásfokú a savófehérje emésztése és biológiai hasznosulása!


Savófehérje aminosav összetétele:

g/100 g-ban

Triptofán (Trp) 2,1

Fenilalanin (Phe) 3,8

Leucin (Leu) 11,1

Izoleucin (Ile) 6,8

Treonin (Thr) 8,0

Metionin (Met) 2,4

Lizin (Lys) 9,9

Valin (Val) 6,8

Hisztidin (His) 2,2

Arginin (Arg) 3,0

Cisztin (Cys) 2,4

Prolin (Pro) 5,2

Alanin (Ala) 5,0

Aszparaginsav (Asp) 11,3

Szerin (Ser) 5,2

Glutaminsav (Glu) 19,2

Glicin (Gly) 2,2

Tirozin (Tyr) 3,5

A fenti két összetétel nagy mértékben nem tér el egymástól, de a savófehérje emésztése hatékonyabb, így az izomépítő aminosavak jobban hasznosulnak. Gyerekkorban és idősebb korban igen fontos a kellő mennyiségű esszenciális aminosav bevitel, amit a leghatékonyabban a tejfehérjék formájában tudjuk elfogyasztani. A növényi fehérjék nem kellő mennyiségben tartalmaznak létfontosságú, esszenciális aminosavakat.

A tej és a tejtermékek igen hasznosak szervezetünk számára, és bár kétségtelen, hogy elég sokan laktóz érzékenyek, azonban a tejfehérjék számukra is elérhetőek! Idős korban, amikor már egyre kevesebb állati fehérjét fogyasztanak, szinte elengedhetetlen lenne a savófehérje rendszeres fogyasztása, lassítva, megelőzve ezzel az izomvesztést.