Van az éhség, amit a szenvedni nem kívánok csillapítani szeretnének. Megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer bevitellel ez nem okoz gondot. Azonban az éhséget jelző hormon elég erőszakos, és a telítettséget jelző pedig jelentős késéssel tompítja az evési vágyat. Elég a 20-25 perc csúszás, és máris átléphető a hatás a többlet bevitellel. Ehhez még jön az evés élménye, amely során nem vesszük figyelembe testünk jelzéseit, és elméletileg az ízekért, valójában a hangulatjavításért történik a falás. Érzelmi tompítás, hasonló a tudtamódosítókhoz, mivel a tele gyomor enyhén visszafogja a lendületet, gondolatokat.

A fogyasztószerek közül néhány a telítettség érzetet segíti kiváltani, hasonlóan a gyomorgyűrűhöz, hiszen a „tele has” gátolja, hogy még többet együnk. Hamar divatossá válnak ezek a fogyást segítő anyagok, amelyet különböző módon próbálnak viszonylag „ehetővé” tenni. Valamennyinek a lényege, hogy nem könnyen emészthetőek, és igen sok vizet képesek megkötni, így kis mennyiségtől is telítettség érzet jelentkezik. Kalória tartalmuk szinte jelentéktelen.


Pektin

Heteropoliszacharid (szénhidrátokkal rokon vegyület), amely elsősorban gyümölcsök, zöldségek sejtfalában található. Élelmiszeripari forgalomba (E440) az almából és citrusokból kivont pektin kerül. Tartós élelmiszerek gyártásánál segédanyag, mivel megköti a vizet, és térfogatnövelő hatása van. Íztelen, szagtalan, nem emészthető! Hozzávetőlegesen 50-60 szoros mennyiségű vizet képes megkötni.

Guargumi

Indiában termesztett babból készül, annak mézgaszerű anyagát vonják ki és szárítják, porítják. Élelmiszeriparban E412 számmal jelzett adalékanyag. Fehér, halványsárga por, amely vízben oldódik, majd zselésíti, duzzad. Galaktomannán típusú heteropoliszacharid, emészthetetlen. Hashajtóként hat, illetve elősegíti a bélmozgásokat, oldja a székrekedést. Sajnos termesztése során igen sok vegyszert használnak, amelyek közül több Európában nem engedélyezett. Vízfelvevő képessége hasonló a pektinhez.

Xantán gumi

Poliszacharid, amelyet egy baktériumfaj segítségével állítanak elő. Szintén a zselésítő hatása miatt alkalmazzák az élelmiszeriparban, E415 néven. Növeli a termékek viszkozitását. Ízetlen, vízben oldható, azonban allergén anyagként is számon tartják, amennyiben kukoricára allergiás valaki.

Alginát

Zseléképző anyag, amely a barnamoszat sejtfalában található, ebből állítják elő. Vízben nem oldódik. Élelmiszeriparban E400 néven szerepel. Kémiailag ko-polimer, amely észterkötéses monomerekből épül fel. Használják a vérben oldott állapotban található mérgező fémek megkötésére, azonban nagyobb mennyiségben a vas felszívódását is gátolja!

Útifű maghéj

85% nem felszívódó élelmi rost, és a folyadékfelszívó képessége is óriási! A térfogatát akár tízszeresére is képes megnövelni!  A folyadékkal a gyomorba jutva egyfajta zselés anyag képződik, ez nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem az egész bélrendszeren végig vándorol! 

Zselatin

Kollagén fehérje, amely ugyancsak zselésítő hatása miatt előnyös a fogyókúra során, azonban íze és „illata” nem túl kellemes melegítve. Annak idején amerikai háziasszonyok használták fogyasztószerként, azonban mivel nincs vitamin tartalma, hiánybetegségek léptek fel, ha kizárólag zselatint evett valaki hosszabb ideig. Előnye azonban, hogy javítja az ízületek állapotát, illetve segíti az izomépítést.

A fenti anyagok a legismertebbek. Lehetőséget adnak arra, hogy a „csikaró” éhségérzet csökkenthető legyen, azonban ízük, állaguk nem jelent kulináris élményt, így csak a „fegyelmezett” fogyókúrázók számára lehetnek előnyösek. Hatásuk azonban már igen gyorsan érvényesül!