Javaslatok és lehetőségek áradata lep el minket naponta. Új és még újabb, gyakran egymásnak ellentmondó kutatási eredmények jelennek meg, amelyek esetében nagyon nehéz a megfelelő irányban biztosnak lenni.

Mivel az egészségünk megőrzése, javítása érdekében keresünk rá leggyakrabban különböző információkra, így hamar elbizonytalanodunk, hogy most mit is tehetünk. Az egyik cikk rábeszélne valami szerre, amiről a másik pánikszerűen lebeszélne. A hirdetések csak a jó oldalát mutatják egyes termékeknek, és persze nem valós személyek pozitív megéléseivel érvelnek – az adott személy 25 különböző néven jelenik meg más-más ország hirdetésében. Sokan reménykednek általában a csodában, és sorra megveszik a különböző készítményeket, amelyek esetében szerencsés, ha legalább kárt nem okoznak.

Mit tehetünk mégis, hogy a legjobbat válasszuk ki egyes esetekben, ami számunkra tényleg megfelel?

Mivel kötelező a propagált termékek esetében az összetevők feltüntetése, így az interneten, fórumokon utána tudunk nézni az adott hatóanyagnak, annak valósan bemutatott hatásának, igazolt dózisának. Hogyha ezek alapján is szimpatikus a termék, akkor keressünk rá a forgalmazó cégre, és a termékről írt véleményekre, de természetesen nem a gyártó-forgalmazói oldalon megjelenített sorokra. Nem ritka az utóbbi időben, hogy a cég nevét, elérhetőségét sehol nem tüntetik fel, vagy valami offshore cégként láthatjuk. Ezt eleve tekintsük kizáró lehetőségként, ilyen cégektől ne rendeljünk!

A hatóanyag ismeretében találunk hasonló, olcsóbb termékeket, és ha a problémánk indokolja a kipróbálását, akkor a magasabb hatóanyag dózisú terméket teszteljük. Teszt!!! Vegyük figyelembe, hogy adott hatóanyagra, összetevőre mindenki másképpen reagál!

Nincs általános érvényű hatás, ezért tudatosan figyeljük testünk visszajelzéseit! A problémát, annak jelzéseit érezve figyeljük meg, hogy a termék bevételével érzékelünk-e adott időn belül változást, javulást.

Példa: fáj a térdem, reggel alig tudom megmozdítani, és ez minden nap így van. Ha erre a fájdalomra keressünk a megoldást, akkor a termék javasolt szedését követően a reggeli érzetekre kiemelten figyeljünk. Amennyiben javulást tapasztalunk, akkor van rá esély, hogy ez a termék számunkra is hatásos lehet, érdemes szedését folytatni!

Ez talán minden táplálék-kiegészítőre ráhúzható javaslat. Ne a reklámra hagyatkozzunk, hanem mások igazolt és tényleges tapasztalataira, és a saját testünk reakcióira! Fontos azonban, hogy lehetőség szerint ne a tüneteket, hanem a tüneteket kiváltó okokat próbáljuk megszüntetni.

Némiképpen számolhatunk a placebo hatással is, mivel tudatunk nagyon akarja a javulást, de ha képesek vagyunk ebben a formában előrehaladást elérni, szintén a célnál vagyunk.

A lényeg: ne a hirdetéseket, ügyesen (angol tudósok által) megfogalmazott cikkeknek dőljünk be, hanem a valós tapasztalatokat – saját és mások – vegyük figyelembe!