Sokszor halljuk, olvassuk, hogy testünkben a fogyás, raktározás során kétféle zsírtípust különböztethetünk meg. Ez a két zsírtípus funkciójában is elkülönül, érdemes jobb rálátással rendelkeznünk, ha sportolunk, vagy jobban oda szeretnénk figyelni a táplálkozásra, illetve a leggyakoribb célként a fogyást határozzuk meg.

1. Barna zsír

Ez a zsír több apró lipid (zsír) cseppből és sok vas-tartalmú mitokondriumból (a sejt hőégető „motorjából”) áll. A vas, valamint sok apró véredény adja ezt a barnás színeződést. A barna zsír általában a nyak elején, hátulján és a felső háton található.

A barna zsír célja, hogy kalóriát adjon a szervezet számára, vagyis hőt termeljen. Éppen ezért a barna zsírt gyakran „jó” zsírnak nevezik, hiszen segít nekünk a kalóriák elégetésében az elraktározása nélkül. A barna zsír leginkább izomszövetből származik, és elsősorban állatoknál és újszülötteknél található meg arányában nagyobb mennyiségben. A csecsemő élet után a barna zsír mennyisége jelentősen csökken. A viszonylag több barna zsírral rendelkező felnőttek általában fiatalabbak és karcsúbbak, és normális vércukorszintjük van.

Barna zsírt generál: a mozgás egy lehetőség, amely a fehér-sárga zsírt átalakíthatja egy metabolikusabban aktív barna zsírrá.  A tapasztalat azt is mutatja, hogy ezáltal jó minőségű alvást élhetünk meg, mivel a megfelelő melatonin termelés is befolyásolja a barna zsír termelését. Aki például rendszeresen kiteszi magát hidegnek, a szabadban télen vagy hideg szobában, annál fokozottabb a barna zsír termelődése! Egy másik lehetőség, ha erre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, a hőmérséklet csökkentése otthonunkban és a munkahelyen.

2. Fehér zsír. 

Ez a fajta zsír egyetlen lipidcseppből áll, és sokkal kevesebb mitokondriumot és véredényt tartalmaz, így világosabb fehér vagy sárga megjelenést eredményez. A fehér zsír a szervezetben lévő zsír domináns formája, amely a kötőszövetben raktározódik.

A fehér zsírnak sok célja van. Ez biztosítja a szervezet legnagyobb energia tartalékát. Ez egy termikus szigetelőréteg a belső szervekhez, illetve még védelmi funkciót is betölt, véd a testet ért sérülésektől. Tekinthetjük endokrin szervnek is, amely részt vesz az ösztrogén, leptin szintézisében, amely segít az étvágy és az éhség szabályozásában. Az inzulinhoz, növekedési hormonhoz, adrenalinhoz és kortizolhoz (stressz hormonhoz) is kötődik. Szóval ez egy mítosz, hogy a zsírsejtek csak raktározódnak és a hájunkat növelik.

Fehér zsír a nőknél a csípő, a comb, a fenék és a mell területén halmozódik fel jelentősebben, majd a perimenopauza időszakában (a 40-es évek) a zsír a hasra is lerakódik. Az emberek többnyire elsősorban a hasi régióban zsírosodnak fel.

A hashártyán túlmenő fehér zsír (zsigeri zsír) a metabolikus szindrómákhoz kötődik - olyan tünetek csoportját erősíti, amelyek fokozott kockázatot jelentenek a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásában. A testzsír helye ténylegesen számít! A felesleges fehér zsír a szervezetben a mell, a vastagbél, a nyelőcső, az epehólyag és a hasnyálmirigyrák fokozott kockázatával jár. Ezen felül társul az alvási apnoe-hoz, fizikai fogyatékosságokhoz (nehezebb mozgás), valamint a térd ízületi gyulladáshoz.

A férfiak testzsír-tartománya 15-25 százalék; a nők setében az aránya 15-30 százalék. Egy átlag 75 kilós ember körülbelül 15-20 kiló zsírt raktároz. Egy kiló tárolt zsír körülbelül 8000 kcal-t tartalmaz, így 20 kiló 160 000 kcal-t tartalmaz. Ha valaki naponta 2 000 kalóriát igényel létfenntartásához, körülbelül 40 napig bírná ki evés nélkül. Ezek a számok persze teljesen reálisak, de azért következtetésnek megfelel. A fehér zsír nagyon fontos a túléléshez. A kérdés azonban az, hogy mennyi és hol található a testünkben. Ellenőrizhetjük a zsigeri zsírszintet - a derékkör mérete kevesebb, mint 90 cm, ha nő vagy, és kevesebb, mint 100 cm, ha férfi vagy. Próbáljuk nemünknek megfelelően ebben a tartományban tartani az értékeket.

A fehér zsír kölcsönhatásba lép a barna zsírokkal? Az új kutatások azt mutatják, hogy amikor az emberek túl sok fehér zsírt termelő szénhidrátot és zsírt fogyasztanak, akkor a barna zsír testükben rosszul működik, és így képtelen kalóriát égetni.

Ez ezerszer elhangzik, de érdemes ismételni: egészséges ételeket mérsékelten fogyasszon, aktív maradjon, kerülje a stresszt, és folytasson megfelelő életmódot.