Jó esetben fiatalon tapasztaljuk a tesztoszteron pozitív hatásait. A feltételezés kitétele arra mutat, hogy sok jelenlegi fiatalt elnézve a tesztoszteron hormon termelésük messze elmarad az elvárásoktól. De lépjünk túl ezen, nézzük az átlag férfiakat, akik szeretnék, ha tesztoszteron szintjük megfelelő legyen.

Ez az a hormon, amelyik felelős az izomépítésért, izom tömeg megőrzéséért, kitartásért, erőért és bizony a szexuális vágyért, libidóért is. Ennek hiányában tapasztaljuk, hogy egyre nehezebb a fizikai erőállapot folyamatos fenntartása, idős korban megindul az izmok leépülése, és sokaknál radikálisan csökken a nemi vágy. Ez sajnálatosan egy természetes folyamat, hogy a férfiak szervezete 25-30 éves kor után fokozatosan csökkenti a tesztoszteron termelést. Ehhez a mozgásszegény életmód, helytelen étkezés, túlsúly is jelentősen hozzájárul. Sokan keresnek pótszereket, és csak radikális eszközökkel képesek még a korábbi teljesítmény igazolására.

Azonban kellő figyelemmel idősebb korban is fenntartható, növelhető szervezetünk megfelelő tesztoszteron termelése, szintjének növelése. Ehhez nem a hormonpótlásra kell gondolni, ami rövid idő alatt a természetes hormontermelés rovására megy. A mozgást már említettem, de ehhez lehet olyan „segédanyagokat” kapcsolni, amelyek segítik a tesztoszteron termelődését.

Előhormonként tekinthetjük a szaponinokat, amely serkenti az LH hormon kiválasztását, ez pedig a tesztoszteron-szintézisért felelős. Legismertebb szaponin forrás a királydinnye (Tribulus terrestis), amely a legtöbb testépítőknek szánt táplálék-kiegészítők között megtalálható. Azonban van egy sokkal könnyebben elérhető fűszer, amelyik hasonló mértékben képes növelni a tesztoszteron szintet, ez a görögszéna mag (fenugreek). Ennek még magasabb a szaponin tartalma, fogyasztásával hatása már rövid távon érezhető.

Érdemes széles spektrumon gondolkoznunk, így a cink és D-vitamin bevitelét se felejtsük el, mivel mindkettő részt vesz a tesztoszteron szintézisben.

Azon túl, hogy a megfelelő tesztoszteron szint fenntartásával, emelésével kedélyállapotunk is jobb lesz, a libidó növekedés hamar megfigyelhető – idős korban. A szervezetünk zsírháztartását is befolyásolja ez a hormon, hiányában a bevitt lipidek sokkal hamarabb raktározódnak. Mindehhez érdemes a fehérje fogyasztást növelni a finomított szénhidrátokkal szemben, de ez eleve vesszőparipám.

Tesztoszteron = férfierő, figyeljünk rá önérdekből!