A barna bőr még mindig az egészség egyik jele, illetve a lehetőségé, hogy annyi ideje lehet valakinek, hogy napozhasson. Azt már egyre többen tudják, hogy a napsugárzásnak vannak káros hatásai, ami az egyre gyakoribb bőrrák formájában jelenik meg. A legnagyobb kockázati tényező a leégés, mert ez utal arra, hogy károsodott a bőrünk. Általában az ember az élete folyamán a testét ért fényerősség 80 százalékát többnyire 18 éves kora előtt kapja, amihez hozzájárul az is, hogy fiatal korban a bőr vékonyabb, érzékenyebb. Mivel bőrünk sajnos megjegyzi a korábbi károsító tényezőket, így a gyerekekre még jobban kell vigyáznunk a tavaszi, nyári napozások során. A Nap sugárzása egy elektromágneses energia, amelyet a naphoz hasonló csillagok bocsátanak ki, ezért nevezzük a kozmikus sugárzásnak. A napsugárzásnak van egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya, ez pedig az UV (ultraviola) sugárzás, és ez a szemnek láthatatlan. Az UV sugárzást lehet tovább bontani UV-C, UV-B és UV-A sugártartományokra.

Az UV sugárzás hatása bőrtípusonként különböző. A hatást fokozhatják fényérzékenyítő hatású anyagok, ha a bőrre kerülnek, vagy valamelyik rendszeresen szedett gyógyszer fokozza a bőr fényérzékenységét. Az allergia is fényérzékenyebbé teheti arra érzékenyek bőrét. Vannak, akiknél csalánkiütések jelentkeznek a napfénytől.

Az UV sugárzás negatív hatásai később is jelentkeznek, amely esetben a bőr idő előtti öregedése, pigmentfoltok képződése, a különböző bőrrákok (basalioma, spinalioma, melanoma) képződése a legjelentősebb. Az UV sugárzás a DNS és RNS (örökítő anyagok) károsodását okozzák, így negatív mutációk alakulnak ki a sejtmagban.

Érdemes ezt az oldalt átnézni, hogy egyes bőrtípusok esetében milyen védelmet kell figyelembe venni, hogy a bőr károsodását megelőzzük: http://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/ismerteto/

Az UV sugarak felosztása, jellegzetessége

Az UV-C sugarak jelentős részben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, azonban az ózonréteg mind gyakoribb sérülése miatt egyre inkább elérik a földfelszínt. Ez kifejezetten irritálja a szemet, illetve a bőr megvastagodását okozza.

Az UV-B ugyancsak képes kiváltani az UV-C fentiekben említett hatásait, ezen felül felelős a sugárzás okozta rákképződést okozó sejtmutációért (carcinogenezis), illetve gátolja az immunrendszer hatékonyságát. Azonban ez a sugárzás szükséges a D-vitamin szintéziséhez is. A napsugárzásnak 6-7 %-a UV-B.

Az UV-A sugarak legfontosabb biológiai hatásai a bőr gyors barnulása, a bőr melanin (sötét színű pigment) tartalmának sötétedése. Sajnos ennek is van rákkeltő hatása.