A vas alapvető ásványi anyag, és létfontosságú a szervezet számos összetett folyamatában és funkciójában. A vas hozzájárul a következőkhöz:

  • A vörösvértestek és a hemoglobin normál képződése

  • Oxigénszállítás a szervezetben

  • A normál energiatermelő anyagcserét segíti

  • Az immunrendszer funkciójában vesz részt

  • Kognitív funkciókat erősíti

  • A fáradtság és fáradás csökkentése

A vas segíti a vér oxigén szállítását 

A vas egyik legfontosabb funkciója a hemoszintézis, amely hemoglobint, a vörösvérsejtekben található fehérjét alkot. A hemoglobin elsődleges szerepe az oxigén szállítása a tüdőből a testszövetekbe, az alapvető életfunkciók fenntartása érdekében. Egészséges vörösvérsejtek nélkül a szervezet nem tud elég oxigént kapni, és ez fáradtsághoz vezethet.

A vas segít átalakítani a táplálékot energiává 

Szerveinknek vasra van szükségük ahhoz, hogy a bevitt táplálékot alakítsák át energiává. A vas fontos szerepet játszik abban a folyamatban, amelyben a sejtek energiát generálnak. Az emberi sejtek vasat igényelnek annak érdekében, hogy a tápanyagok biokémiai energiáját ATP-ből (adenozin-trifoszfát) átalakítsák egy többlépéses folyamat révén, amelyet celluláris légzésnek neveznek. Az ATP a szervezet primer energiaforrása. Vas hiányában nem lehet előállítani az ATP-t, ami egy másik ok, amiért a vas hiányosak könnyen fáradnak és fáradtak.

A vas segít a normális immunrendszer fenntartásában 

A vas szükséges az immunsejtek képződéséhez, kialakulásához, különösen a limfocitákhoz, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A limfociták azok a sejtek a vérünkben, amelyek a nem megfelelő sejteket, baktériumokat, vírusokat eltávolítják.

A vas hozzájárul a normál kognitív funkcióhoz 

A vas fontos szerepet játszik a normál kognitív funkció fenntartásában. A kognitív funkció magában foglalja az agyi funkciókat, mint például a memória, a figyelem (koncentráció), az éberség, a tanulás, az intelligencia, a nyelvtanulás és a problémamegoldás.

Mivel a testünk nem termel vasat, meg kell győződnünk arról, hogy az egészséges táplálkozás részeként elegendő vasat fogyasszunk. Többnyire a vegán és vegetáriánus táplálkozás eléggé vashiányos, így érdemes pótlásáról gondoskodni. Egyszerű laborvizsgálattal megállapítható testünk vastartalma.

Magas vastartalmú ételek

A teljes vastartalom testünkben átlagosan 3,8 g a férfiaknál és 2,3 g a nőknél. Amennyiben a vasveszteséget nem eléggé kompenzálják az étkezésből származó vas megfelelő bevitelével, a vashiány állapota idővel alakul ki. A vörös húsok, a baromfihús biztosítják a megfelelő vasbevitelt. A növényi táplálékok is tartalmaznak vasat, bár csökkent a biohasznosulása. Például a lencse, a bab, a leveles zöldség (a spenót vastartama korábban rosszul került meghatározásra!), a pisztácia, a tofu, a kenyér, teljes kiőrlésű gabonák.

Túlzott vasbevitel hatásai

Sokan indokolatlanul szednek magas dózisú vitaminkészítményeket, amelyek esetében az ásványi anyag, illetve vastartalom is magas. Hamar túladagoláshoz vezethet fogyasztásuk, mivel a vasat elég nehezen választja ki szervezetünk. A vasmérgezés korai jelei és tünetei a gyomorban és a belekben jelentkezik. A beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint például hirtelen hasi fájdalom, hasmenés és hányás, amelyek néha vért tartalmaznak. További korai tünetek közé tartozik az ingerlékenység és a letargia. Az első néhány napban előforduló vas-túladagolás súlyosabb tünetei közé tartozik a pulzusszám és a légzés emelkedése; a vérnyomáscsökkenés, amely sokkhoz társul; és a kóma.

Ahogy a vas felépül a szervekben, a tünetek súlyosbodnak. A túladagolás súlyosságától függően a jellemző tünetek a túl sok vas felszívása után 5 és 12 hét között fordulhatnak elő. A betegek görcsrohamokat tapasztalnak, a vércukorszint csökkenésével és lázzal. Néhány nap múlva a vas felépül a májban, és károsítja a szervet. A májkárosodás tünetei lehetnek a vérzés és a sárgaság, ami a bőr sárgulása és a szem fehér része. A szinte leállítja a gyomrot és a beleket, ami az emésztőrendszer elzáródásához vezethet. Sajnálatosan az agyban is felhalmozódhat a vas, amely jelentős idegrendszeri károsodást okoz.

Egyértelműen fontos nyomelemről van szó a vas esetében, de ahogy a többi nyomelem esetében, itt is érdemes betartani és figyelni testünk valós szükségleteire!