Igen kedvelt téma, mivel kiemelten szeretem az erős ízeket! A chiliphelyből havi átlagban egy kg-ot fogyasztok el ételeimben. Saját tapasztalat, hogy ténylegesen kevesebb ételt kívánok, ha erős az íz, illetve fogyasztása után testhőmérsékletem enyhén emelkedik. Volt szerencsém (?) egyszer egy igen erős chiliszószt tesztelni-kóstolni egy chili fesztivál keretében. Annak csípőssége állítólag 2.000.000 Scoville fokos volt (a Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri). Szinte robbant a számban az ereje, könnyek szöktek a szemembe, és szinte fél órán keresztül folyamatosan izzadtam. Ennek alapján az alábbi megfigyeléseket személyesen is igazolhatom.

A fogyási tervezések gyakran kapcsolódnak bizonyos élelmiszerek elkerüléséhez, adagok csökkentéséhez. Ehhez hozzájárulhat egy fűszer, és a diéta jelentősen növelheti a gyors fogyás eredményét. A cayenne paprika az egyik legjobb összetevő a fogyás számára. A testsúlycsökkenést és a zsírégetést a cayenne bors fogyasztásával 14-16 %-al növelheti. Ez azért lehetséges, mert a fűszernövény hatásával egyfelől korlátozza az fogyasztott mennyiséget, másfelől pedig arra ösztönzi a szervezetet, hogy több kalóriát égessen el. Még egy pozitív hatása járul hozzá a könnyebb súlyleadáshoz, mivel képes vérzsírszint csökkenteni. A kapszaicin, mint a cayenne paprika erős ízét adó összetevője segíthet a termogenezis folyamatában, ahol a test átalakíthatja a zsírt a hővé, és így több zsírt éget, ami gyorsítja a testsúlycsökkenést. Ezek a termogén összetevők (hőtermelő) az étrendjében akár 5 százalékkal növelhetik az anyagcserét, és akár 16 százalékkal növelhetik a zsírégetést.

Mi az a cayenne bors/paprika?

A cayenne bors egy mérsékelten rős paprika, a Scoville-skálán értéke 30 000 és 50 000 közötti. A cayenne bors különböző formákban fogyasztható. A paprikát friss salátákban lehet fogyasztani, a szárított por felhasználható számos ételben, beleértve a húsokat, főzelékeket, leveseket.