Igen érdekes kérdést kaptam a napokban! Egy hölgy arra várt választ, hogy magán a kollagén fogyasztással párhuzamban szívproblémákat észlelt, és ez előfordulhat-e a kollagéntől? A problémával elment orvoshoz is, aki azt mondta, hogy a kollagén emeli (?) a kalcium szintet, és ezzel bizony hozzájárulhat a szívproblémákhoz, illetve az érelmeszesedéshez is. Magyar oldalakon erre vonatkozó anyag nincs, de angol nyelvterületen lehet némi magyarázatot találni.

A hal és cápakollagén ténylegesen tartalmaz kalciumot is, ami a feldolgozásból adódik. Tegyük hozzá, hogy bizony a halkollagén abból a hulladékból készül, ami a feldolgozás során megmarad (bőr, pikkely, csontok, belsőség). Akik táplálék-kiegészítőként plusz kalciumot is szednek, azoknál a halkollagénnel együtt megfigyelhető volt a kalciumszint emelkedése. A kalcium magasabb szintje ténylegesen okozhat szívproblémákat:

„Bár sok tényező játszik közre a kialakulásában - beleértve a genetikát is - a tudósok most már azt is tudják, hogy a szívritmuszavar gyakori jellegzetessége a szerv kalcium-túlterheltsége. A kalciumháztartás problémája miatti szívritmuszavar akár évtizedeken keresztül is tünetmentes maradhat, hogy aztán hirtelen halállal végződjön. A kanadai Calgary és Alberta Egyetem kutatói molekuláris biológiai, elektrofiziológiai és genetikai tervezési kísérletek segítségével kimutatták, hogy a szív kalciumkibocsátó csatornájának kalciumérzékelő kapuja (a rianodin receptor) felelős az anyag áramoltatásáért, illetve az amiatt bekövetkező ritmuszavarért.” - Forrás: www.hazipatika.com

Azonban ez a szabad kalciumra vonatkozik egyértelműen! A kollagén, amely sertésbőrből készül, nem tartalmaz kalciumot, vagy csupán elhanyagolható mennyiségben! Tegyük hozzá, hogy a kollagén pont (!) visszatartja a csontokban a kalciumot, ezzel erősítve, stabilizálva támasztórendszerünket! A megfelelő mennyiségű D3 vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, és az utóbbi időben sajnos nagyon sok cikk utal arra, hogy a magyar lakosság jelentős része D3 vitamin hiányos!

A fentiekben említett lehetséges érelmeszesedésért pedig nem a kalcium az elsődleges felelős, hanem a magas koleszterinszint, amely az érfalakon megtapadva pakkokat képez. Ebbe „ragadhatnak” bele egyéb, a vérben előforduló anyagok, ásványi elemek, szilárdítva, „meszesítve” a pakkokat.
Érdemes évente legalább egyszer a vérvizsgálatot tartani, amely során az problémás összetevők szintje könnyen meghatározható.

De bizonyságul a kollagén pozitív hatására ismételten megjegyzem, hogy napi 50 g körül fogyasztom 13 éve (!), és 58 évesen 42-44-es pulzussal, illetve 100/65-ös vérnyomással ébredek – elégedetten!