Hamstring sérülés

A Hamstring sérülés a combizomban, lábizmokban egy szakadást követő gyógyulási folyamat során tapasztalt probléma. Az izomszakadás akkor fordul elő, ha az izom túlságosan megfeszül. Ez teljesen elszakadhat a túlzott feszítéstől, és hónapokig tarthat a gyógyulási folyamat. A Hamstring sérülések gyakoribbak lehetnek az olyan sportolóknál, akik rövid távon futnak, vagy akik kosárlabdáznak, teniszeznek vagy labdarúgók.

Meniszkusz szakadás, sérülés

A meniszkusz egy porc, a térd mindkét oldalán. A csavaró mozdulatok, guggolás vagy a lábszárak megrepedése felsértheti ezt a porcot. Sokan hallanak egy furcsa hangot a térdben, amikor elszakítják a meniszkuszukat. A meniszkusz sérülés fájdalma először nem jelenik meg, de a következő néhány napban tovább romlik az állapota.

A meniszkuszi sérülés gyakran más tüneteket is okoznak, többek között:

- térdmozgás elvesztése

- gyengeség és fáradtság a térdben és a lábakban

- dagadás, vizesedés a térd körül

Hogyha a meniszkusz szakadás súlyos, az csak célzott terápiával gyógyítható.

ACL (keresztszalag) sérülések

Az elülső keresztszalag, vagy az ACL egy szövetszalag, amely a térdízület elülső részén halad keresztül, összekötve a csontokat és segít a térdízület stabilitásának megőrzésében. A keresztszalag szakadások, sérülések gyakran előfordulnak hirtelen leállások (fékezések) vagy irányváltoztatások miatt. Hasonlóképpen a meniszkuszos sérülésekhez hasonlóan a keresztszalag szakadás pattanó hangot adhat, amelyet fájdalom és duzzanat követhet. A szakadt keresztszalag egy jól ismert, súlyos sérülés, amely általában műtétet igényel.

PCL (hátsó keresztszalag) sérülések

A hátsó keresztszalag vagy a PCL hasonló szerepet játszik, mint a keresztszalag, bár kevésbé valószínű a sérülésének esélye. PCL sérülések fordulhatnak elő traumás események során, például közvetlenül a térdre esés nagy magasságból, vagy autóbalesetben. Nagyobb erőhatásra a szalag teljesen elszakadhat.

A PCL sérülések tünetei:

- térdfájdalom

- merevség a térdben hajlítás esetén

- fájdalom, tartsáhiány a gyaloglásnál

- daganat, vizesedés a térdben

A térd teljes pihentetése segíthet a PCL sérülés gyógyulásában. A súlyos PCL sérülés műtétet igényelhet.

Mélyvénás trombózis

A trombózis vérrög, és a mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor a lábfejben a vénákban vérrög képződik. Sokan, akiknek mélyvénás trombózisa van, fájdalmat érez felállás esetén. Egyébként is fájdalmat érezhetnek a lábukban és térben a legtöbb esetben.

A mélyvénás trombózis egyéb tünetei a következők lehetnek:

- vörös vagy meleg érintésű bőr

- duzzanat a területen

- fáradtság érzet az érintett lábban

- látható felületi erek

A mélyvénás trombózis kockázati tényezői lehetnek a túlsúlyosság, az idős életkor és a dohányzás. Folyamatos ülő életmód is okozhat mélyvénás trombózis. A mélyvénás trombózisnak gyógyszeres kezelésre, figyelemre és gondozásra van szüksége, mivel komolyabbá válhat, ha az a vérrög bekerül a véráramba.

Ízületi gyulladások

Égő, kellemetlen fájdalom, amely mozgás során sem csökken, sőt fokozódik. A nem-szteroid gyulladásgátlók egy lehetséges módja annak, hogy csökkentsék a fájdalmat és duzzanatot a térd mozgatása közben. Egyes esetekben az orvosok ajánlhatnak szteroid injekciókat a tünetek csökkentése érdekében.

Súlyosabb sérülések esetén az orvosok MRI-t vagy CT-t használhatnak a teljes körű képalkotáshoz. Lehet, hogy olyan terápiát javasolnak, amely fizikológiai terápiát vagy műtétet jelent, a súlyosságtól függően.

Érdemes minden több napig elhúzódó térdfájdalommal, feszüléssel felkeresni szakorvost, hogy a probléma súlyosbodjon!

A cikk első része: http://myhealth.reblog.hu/mi-okozza-a-terdfajdalmakat-1