A hipnózis mindig izgatta a fantáziám! Természetesen öncélúan, hogy egy ilyen képesség birtokában mit lehet elérni... Mivel az önmegvalósítás sikeres fázisait végül saját erőből tettem meg, így azért érdeklődés szintjén mégis megmaradt ez az érdekes elmebefolyásolás. Egy barátom (Solymosi Antal) klinikai hipnoterapeuta, az ő véleményét kérdeztem, hogy mi valójában a hipnózis.

hipnózis hipnoterapeuta életkor lelki problémák

Képzelje el, hogy hazaér a munkahelyéről. Több száz alkalommal csinálta már, akár ezerszer is. Ismeri az utat, mint a kezét. Hogyha biztonságosan megtehette volna az utat, akár becsukhatná a szemét? Tekintettel arra, hogy ismerős az út az Ön számára, koncentrációja nem csak az útra fókuszál hazafelé. Amennyiben vissza kellene gondolnia, nagyon sok részletre nem tudna visszaemlékezni azokból, amiket út közben látott, a szeme elé került! Ez azért van, mert részben hipnotikus állapotban volt!

Hasonló megélés, amikor olyan tevékenységbe merülünk, amely során elveszítjük az időt, és nem figyelünk a zajokra, arra, ami körülöttünk történik. Ez szintén egy hipnotikus állapot, amelyet saját magunkban váltunk ki. Ezt a tudattalan elme befolyásolásával érhetjük el? A hipnózis csak azért lehetséges, mert hozzáférést biztosít a tudattalan elméhez, azonban ez csak a tudtaos elmén keresztül lehetséges.

Amikor a hipnózisról van szó, az emberi agy működését tudatos és tudattalan elmére oszthatjuk fel. A tudatos elme az, amivel most olvassa ezt a szöveget. Közben úgy gondolja, hogy a tudatos tudat veszi át az összes információt a környezetből. Pedig a tudattalan elme figyel ia mindenre, ami az elme hátterében történik. Automatikusan működik anélkül, hogy tudatosan segítene Önnek, és több millió adatot kezelhet egyszerre.

A hipnózissal a tudattalan elme szintjére szeretnénk eljutni. A tudatalatti elme elérésével, kommunikációjával megtalálhatjuk azokat a kérdéseket vagy helyzeteket, amelyek az életében „beragadtak”.

A tudattalan elméhez való kapcsolódás lehetővé teszi a kívülről történő gyógyítást is - mivel lehetővé teszi, hogy olyan eltemetett és megoldatlan negatív érzelmeket oltsanak ki a hipnoterápia során, amelyek fájdalmat okoznak Önnek. A tudattalan elme ott is jelen van, ahol a kreativitás és az a képesség, hogy elképzelje a vágyakat, merész álmokat.

Itt is tárolódik az összes emléke. A hipnózis során előhozhatók az emlékek, és lehetőséget ad megszabadulni a múltból eredő traumáktól, vagy megoldani azokat a problémákat, amelyek megakadályozzák, hogy előre lépjen. Ahhoz, hogy mindezt megtehesse, a tudattalan elmének abszolút figyelmet és fókuszt kell létrehozni. Itt jön a hipnózis a képbe - mert ez az irányított fókusz, ahol a páciens csak a terapeutára figyel.

Hogyha szeretné tudni, hogy a tudatos és tudattalan elmék hogyan működnek a gyakorlatban, akkor térjünk vissza az autó vezetéséhez. Amikor megtanult vezetni, úgy tűnt, hogy nagyon sok dologra kell egyszerre figyelni. Kormányozni, jelezni, gyorsítani, fékezni, figyelni kell a tükröket, figyelni kell az úton és meg kell próbálni, hogy ne menjen a figyelmetlen gyalogosok közé. Ez eleinte zavaró és nehéz volt. Aztán minél többet gyakorolt, annál könnyebb lett. És most már az összes olyan folyamat, amely „vezetés” -nek nevez - szinte automatikusan megtörténik. Nem kell többé tudatosan figyelnie minden lépésre. Az öntudatlan elme gondoskodik minderről az Ön számára.

A hipnózis jelentése

A „hipnózis” szó a görög „hypnos” szóból származik, ami alvást jelent. A skót James Braid „hipnotizmus”-nak nevezte el, mert úgy vélte, hogy az emberek úgy tűnnek, mintha aludnának, amikor transzban voltak. Azonban az embereknek ébren kell lenniük, hogy hipnotizálni lehessen őket!

Braid megpróbálta kijavítani a definíciót később, de a hipnózis fogalma megmaradt. Ez valószínűleg megmagyarázza, hogy a hollywoodi forgatókönyvesek miért támaszkodtak az öntudatlanságra, amikor hatalmas hipnotizálót mutatnak a filmekben.

Fontos: a hipnózis nem az elme irányítása! Messze van tőle.

A hipnózis két ember közötti kommunikáció. Annak érdekében, hogy valaki hipnotizálódjon, ahhoz aktív résztvevőként el kell tudnia fogadni a hipnotikus befolyásolást, miközben öntudatánál van. A legtisztább állapotban jön létre a hipnotikus hatás, hogy segítsen az embereknek pozitív változásokat hozni az életükbe, a rossz szokásoktól elhagyásától kezdve, a fájdalom kezeléséig, hogy kiküszöbölhessék a múltból származó érzelmi traumákat.

A hipnózis a filmek és regények miatt szinte teljesen félreértett. Az egyik ilyen része a transz állapot. A filmekben a transzban levő emberek alig többek, mint a szellemtelen zombik, akik mindent megtesznek, amit a hipnotizáló kér tőlük, és ezt hajtogatják: „Igen, mester”. De a transz állapot egyáltalán nem ilyen! Ez egyszerűen egy nyugodt állapot, ahol a gondolatait és az energiáit a külső világra összpontosíthatja a terapeuta által. A hipnotikus transz alatt ébren marad, hall és érti mindazt, ami történik. Nyitott szemmel is lehetséges a transz állapot, bár könnyebb kikapcsolni és elzárni a külvilágot, ha becsukja a szemét. Ez igazán egy pihentető lelkiállapot, ahol rövid időre el tudja felejteni a gondjait.

Egy kompetens hipnotizőr kezében olyan eszközzé válik, amely segítséget nyújt a hipnózison átesett személynek, hogy foglalkozzon bármilyen kérdésével, amit problémának él meg, és érdemes lehet kezelni. A hipnoterápia a releváns terápiák közül a legdinamikusabban tudja kezelni, javítani a lelki (amelyek sokszor már fizikai síkon is megjelennek) problémákat.

hipnózis hipnoterapeuta életkor lelki problémák

Egy konkrét példa Solymosi Antaltól egy korábbi cikkből:

A sportoló évek óta első osztályban (csapatsport) átlagos szinten szerepelt. Nagyon lelkiismeretesen, nagy akarattal vett részt mindig az edzéseken, de a mérkőzések során mégis valami miatt nem tudta azt a maximumot nyújtani, amivel az átlagos szintet átlépte volna. Azt érezte, mintha elfogyna a levegője és a mérkőzés felénél halálosan fáradt lenne. Ez azért nem fizikális probléma volt, mivel az edzéseken a többieknél jobban is teljesített (futás, erőnléti felmérések). A kezelés során nagyon hamar kiderült, olyan formán maximalista, amivel mások szemében akar örökké megfelelni és ez gátolta, fékezte le a bizonyítási lehetőségek esetében. A hipnózisban azt a poszthipnotikus szuggeszciót adtam a tudatalattinak, hogy a mérkőzések során nincsenek nézők körülötte, a tétmeccsek csak edzések, ahol igyekeznie kell a bizonyítással, hogy bekerüljön a kezdőcsapatba. Három kezelést követően a páciens gyökeresen megváltozott és a meccseken mondhatni oroszlánként küzdött, abszolút képessé vált arra, hogy a maximumát nyújtsa! Ez is nagyon jól mutatja, hogy csak azt hozhatjuk elő bárkiből a kezelés során, ami valójában jelen is volt a tudatban, képességekben!

A harcművészetben ugyanezt a lehetőséget tudjuk biztosítani, áthidalni a félelmeket a küzdelmektől, főleg a kevés gyakorlattal, tapasztalattal nem rendelkező harcosok, versenyzők esetében illetve, hogy a felkészülés során befektetett fizikai és mentális energiák a versenyen, vagy akár egy vizsgán minél magasabb szinten tudjanak hasznosulni. A versenyeken (itt főleg most katara – formagyakorlat - gondolok), jelentős energiákat tud elvinni a lámpaláz (más élethelyzetben vizsgadrukk), amit szintén a minimális, még egészséges és koncentrációt segítő szintre tudjuk leszorítani a hipnózis segítségével.