A pulzusszám hasznos információkkal szolgálhat az aktuális egészségi állapotáról, és rámutathat a lehetséges egészségügyi problémákra. Hacsak nem orvosilag képzett, akkor valószínűleg nehezebb megmondani, mi történik a testén belül, és még nehezebb meggyőződni arról, hogy a szíve tényleg megfelelő. A pulzusszám azonban sok dologra rámutathat.


A nyugalmi pulzusszám kiszámítása

Itt mérheti pulzusát:

1. Helyezze a mutatót és a 3. ujját a nyakához a légcső oldalához. Másik lehetőség, hogy helyezze két ujját a csont és az ín közé az artériájára - amely a csuklójának hüvelyujji oldalán található. Én egyébként általában a halántékon mérem, itt lehet több ujja is rátenni az fül magasságában az ott található érre (jobb oldal).

2. Ha érzi az pulzust, 15 mp-ig számolja az ütemek számát. Szorozzuk meg ezt a számot néggyel az egyperces szívverés kiszámításához.

A szívritmus nem irányadó mérésének elkerülése érdekében javasolt, hogy a pulzust az edzés után 1-2 órával ne mérje, vagy ne stresszes eseményt követően tesztelje. A koffein fogyasztása után legalább egy órával várni kell, mivel erősebb szívdobogást okozhat és szívritmusát növelheti.

Mi a normális pulzusszám?

Amikor beszélünk a pulzusszámáról, valójában a nyugalmi pulzusszámra utalunk. Egészségügyi szempontból a nyugalmi pulzusszám az a sebesség, amellyel a szíve szivattyúzza a minimális vérmennyiséget a napi tevékenységekhez.

A normál nyugalmi pulzus a felnőttek számára, ideértve az idősebb felnőtteket és a 10 évesnél idősebbeket, 60-100 ütem/perc között van. Természetes, hogy a szívritmus fokozatosan lassul a gyermekkort követően a kamaszkor felé. Ezeket az értékeket tekintjük normál tartománynak a szívfrekvenciák életkor szerinti nyugalmi állapotának meghatározásához:

Újszülöttek 1 hónapos kor alatt: 70 - 190 bpm 
1 - 11 hónap között: 80-169 bpm 
1 – 2 éves: 80 - 130 bpm 
3 – 4 éves: 80 - 120 bpm 
5 – 6 éves: 75 - 115 bpm 
7 - 9 éves: 70 - 110 bpm 
10 – 18 éves: 60 - 90 bpm 
18 éves és annál idősebb: 55 - 80 bpm

Az edzett sportolók számára a pulzusszámuk átlagosan 40-60/perc lehet.

Számos tényező befolyásolja a nyugalmi pulzusszámot. Természetesen az öröklött tényezők, a gének is szerepet játszanak. Az öregedés hajlamos felgyorsítani a szívritmust, míg a rendszeres edzés lassítja. A stressz, a gyógyszeres kezelés és az egészségügyi feltételek szintén befolyásolják a pulzusszámot.

A normális pulzusszám – többnyire emelkedik - egészséges változásokon megy keresztül a testállapotok változásaira válaszul, beleértve a testmozgást, a testhőmérsékletet, a testhelyzetet (pl. túl gyors felállás) és érzelmeket, mint a szorongás és hirtelen ébredés.

Ha a nyugalmi pulzusszám nem esik a fent felsorolt ​​normál tartományba, ez milyen egészségügyi állapotra mutat?

Amennyiben a pulzusszám szabálytalan

Aritmia, amikor a szívritmusa abnormális. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szíve túl gyorsan vagy túl lassan ver, hanem azt jelenti, hogy a szíve időnként eltér a normális ritmustól.

A szív rendszerint normális, szinkronizált időben kap „jelzést” a vegetatív idegrendszer által, amely szabályozza a ritmust. A rendellenességek pedig gyors, lassú, vagy szabálytalan szívritmusokat okozhatnak.

Az aritmiák például vészhelyzet esetén teljesen ártalmatlanok lehetnek. Akkor tapasztalhat szabálytalan szívverést, ha a következő problémák állnak a háttérben:

  • Szívbetegség
  • Az elektrolitok (például nátrium vagy kálium) egyenlőtlensége a vérben
  • Változások a szívizomban (pl. gyulladás, sérülés) vagy a szívedben
  • Egy szívroham sérülése által
  • Gyógyulási folyamat szívműtét után

Amikor a szíve túl gyorsan ver

Az orvosok tachycardiának nevezik, ha a szív nagyon gyors ütemben ver. Kivéve a testmozgást (sport), magas lázat, vagy stresszt. Ilyenkor a szív igyekszik több oxigénnel kompenzálni a felhasznált energiát.  A tachycardia estén a szív percenként legalább 100 ütemet ver, és 300 ütemet érhet el. Ezek a periódusok gyorsan megjelenhetnek és véget is érhetnek, és egyáltalán nem észlelhet semmilyen tünetet. Az állapot csak akkor válik problémává, ha gyakran történik, túl sokáig tart, vagy olyan tüneteket okoz, mint például a lüktető pulzus, szédülés, légszomj, ájulás, mellkasi fájdalom vagy szorító érzés.

Amennyiben észreveszi a nyugalmi pulzusszám szokatlan növekedését, akkor arra érdemes figyelni. A gyors nyugalmi pulzus jelezheti a szívbetegség kezdetét és progresszióját.

Amikor a szíve túl lassú

Harmadik probléma lehet, mikor a nyugalmi pulzus nagyon lassú, az orvosok ezt a bradycardiának nevezik. A legtöbb ember számára 60-100/perc pulzusszám a normális. Ha a szíve kevesebb, mint 60-szor ver percenként, akkor ez az érték a normálisnál lassabb.

Néhány ember, főleg sportolók esetében a lassú pulzusszám nem okoz problémát. Ez arra utal, hogy edzett a szíve. Nem sportolóknál a bradycardia a szívvel kapcsolatos probléma jele, ahol a szív nem képes elég vér szivattyúzására a szervezet szükségleteinek kielégítésére. Ennek néhány tünete a szédülés, az ájulás, a légszomj vagy a sport esetén a fáradtság, vagy a mellkasi fájdalom.

A bradycardiát okozhatja a szív megváltozása az öregedés során, a szívbetegségek (pl. szívkoszorúér-betegség, szívroham), az alacsony pajzsmirigy-szint, vagy a szívproblémák és magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek fogyasztása.

Maximális pulzusszám ellenőrzése

Láthatjuk, hogy a túl gyors, vagy túl lassú a pulzusszám nem feltétlenül jelez minden esetben szívproblémákat. Még egy lehetőség arra, hogy szívünk egészségét teszteljük. A maximális pulzusszámot 220/perc értéken határozzák meg felnőtt korban. Nagy terhelés esetén ezt a maximális pulzusszámot érhetjük el, azonban az életkort a 220-as értékből le kell vonni (50 évesnek a maximális pulzusszám terhelés esetén ~170/perc).

Nehéz megállapítani, hogy a pulzusszám valamelyik veszélyzónába esik, de ha valami szokatlan szívműködést észlel, vagy ha a fent leírt tünetek jelentkeznek, konzultáljon kezelőorvosával lehetséges ellenőrzés, vagy szívvizsgálat céljából.